Met een slag om de arm maakte minister Ivo Opstelten (Justitie) vanmiddag bekend dat vlucht MH17 van Malaysia Airlines "hoogstwaarschijnlijk" is neergeschoten. Wat moet Nederland nu doen? 

Volgens politiek Den Haag ligt nu de prioriteit bij de zorg van de nabestaanden en een onafhankelijk onderzoek, pas daarna is de Kamer aan zet.

"Dit is een internationale tragedie waarbij Nederland extra zwaar getroffen is", zegt D66-leider Alexander Pechtold tegenover NU.nl.

Nu duidelijk is dat er zeker 189 Nederlandse slachtoffers te betreuren zijn, vindt hij het van groot belang dat er een onafhankelijk onderzoek kan plaatsvinden.

Dat vindt ook VVD-Kamerlid Han ten Broeke. "Verschillende luchtvaartautoriteiten zijn onderweg. Het is belangrijk dat de onafhankelijke onderzoekers volledig en ongestoord hun werk kunnen doen."

Rebellen

Omdat de crashssite in handen is van de rebellen, is het daarom zaak dat de Nederlandse regering druk uitoefent om ervoor te zorgen dat het onafhankelijk onderzoek er komt. "Wij zijn het hardst getroffen. Ik weet dat de Nederlandse regering alles op alles zet om de feiten en toedracht te achterhalen", zegt Ten Broeke.

SP’er Harry van Bommel heeft er vertrouwen in dat het onderzoek onafhankelijk kan worden uitgevoerd, "maar daarvoor moeten de separatisten de onderzoekers wel meer tijd geven dan de wapenstilstand van een paar dagen". 

"Een onafhankelijk onderzoek moet te doen zijn. In andere moeilijke situaties zoals bij de vliegramp in Tripoli is dat ook gelukt." Daarvoor moet het kabinet volgens Van Bommel wel de druk op Poetin opvoeren, zodat de Russen en separatisten volledige medewerking verlenen.

Veiligheidsraad

Volgens Bram van Ojik (GroenLinks) ligt daar eerder een taak voor de internationale gemeenschap. Goed onderzoek is alleen mogelijk als de VN Veiligheidsraad daar overeenstemming over bereikt. "Hier is de Veiligheidsraad voor opgericht. Rusland zit ook in de Veiligheidsraad en als de Russen zich garant stellen, kan dat onderzoek goed verlopen", meent de GroenLinks-leider. "Dat kan er ook voor zorgen dat wordt voorkomen dat de rebellen in het rampgebied bewijsstukken wegsmokkelen naar Rusland."

Hoewel volgens Opstelten het vliegtuig naar alle waarschijnlijkheid uit de lucht is geschoten, willen de Kamerleden nog niet met een beschuldigende vinger wijzen.

“Speculeren of politiek bedrijven over de rug van de slachtoffers lijkt mij op dit moment niet gepast”, zegt Joël Voordewind (ChristenUnie). Daar is op dit moment ook nog te weinig informatie voor. Van Bommel: “Nu wijst Poetin naar Kiev en de VS wijst naar de rebellen als schuldige."

Reces

Het is daarom volgens Pieter Heerma (CDA) dan ook te vroeg om de Kamer van reces terug te roepen, zoals Kamerlid Louis Bontes gisteravond voorstelde. “De Kamer moet nu niet op de stoel van de regering gaan zitten. Juist in dit soort situaties moet je het kabinet laten regeren. Controle van de Kamer komt daarna.”