De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat op twee manieren onderzoek doen naar de vliegtuigcrash in Oekraïne. 

Onderzoekers zullen meedoen aan het internationale onderzoek én, los daarvan, onderzoek doen naar de besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten. ''Om de achterliggende processen te bekijken", stelt de raad vrijdag.

Ook wordt er contact opgenomen met de betrokken autoriteiten voor het uitlezen van de zwarte dozen, aldus de onderzoeksraad.

Onderzoekers van de onderzoeksraad reizen later vrijdag naar de rampplek. Het onderzoek door het internationaal onderzoeksteam zal zich volledig concentreren op de oorzaak en het verloop van de ramp, verwacht de raad.

Zelfstandig

Het onderzoek naar besluitvorming rondom vluchtroutes en de beschikbaarheid van passagierslijsten wordt zelfstandig door de Nederlandse Onderzoeksraad uitgevoerd.

Vrijdagochtend om 8.00 uur is de onderzoeksraad door de Oekraïense onderzoeksraad (NBAAI) formeel op de hoogte gebracht van de vliegramp. ''Daarbij is het verzoek gedaan om deel te nemen aan het internationaal onderzoek." 

Op basis van de internationale wet- en regelgeving (ICAO) is het land waar het vliegtuig is neergestort verantwoordelijk en leidend voor het onderzoek naar de toedracht.

De raad laat verder weten geschokt te zijn door de vliegramp in Oekraïne en mee te leven met de nabestaanden. ''De Raad wil alles in het werk stellen om voor de nabestaanden een zo duidelijk mogelijk beeld van de ramp te krijgen."

Rebellen

Rebellenleider Igor Girkin, de commandant van de pro-Russische separatisten in Oekraïne, twijfelt volgens zijn assistent nog of hij internationale onderzoekers toegang wil geven tot de rampplek. Elke onderzoeker moet nu toestemming krijgen van de rebellenleiders voordat ze foto's mogen maken of mogen filmen.

Dat zou voor problemen kunnen zorgen. Maleisië wil namelijk een groot team van hulpverleners naar Europa sturen. Het is de bedoeling dat 62 mensen van Malaysia Airlines naar Oekraïne afreizen om daar op de rampplek aan het werk te gaan.

Het gaat daarbij om reddingswerkers, onderzoekers en beveiligers, maakte de minister van Transport bekend. Veertig mensen van de luchtvaartmaatschappij gaan in Nederland nabestaanden bijstaan.

Kuala Lumpur heeft Oekraïne alle steun toegezegd bij een onderzoek naar de toedracht. Liow drong erop aan "de integriteit van de plaats van de crash te bewaken" voor het onderzoek en uit respect voor de slachtoffers. Het land heeft de toezegging gekregen van Kiev dat er een veilige corridor naar de rampplaats wordt ingesteld.

Volg ook ons liveblog | Dossier vliegramp Oekraïne 

Internationale reacties | Nederlandse reacties