Diverse wereldleiders reageren vrijdag geschokt en met afschuw op de vliegramp in het oosten van Oekraïne donderdag, waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen.

In naam van de Belgische regering betuigde premier Elio Di Rupo zijn oprechte deelneming aan de families en naasten van de vele slachtoffers van de vlucht MH17 van Malaysia Airlines.

Zijn gedachten gaan daarbij in het bijzonder uit naar de vijf Belgische slachtoffers, hun familie en vrienden, stond in een vrijdag uitgegeven verklaring.

De premier sprak ook zijn diepe medeleven uit met het Nederlandse volk en de Nederlandse autoriteiten. Di Rupo wil dat ''volledige klaarheid komt over de precieze omstandigheden van deze tragedie en dat de verantwoordelijken snel worden geïdentificeerd en berecht".

Merkel

De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt dat de verantwoordelijken voor de vliegramp moeten worden berecht. Merkel liet vrijdag weten dat er veel indicaties zijn dat het toestel is neergeschoten. Ze vindt het te vroeg om over eventuele hardere sancties tegen Rusland te praten in verband met de ramp. 

''Op het vlak van sancties wil ik er graag op wijzen dat de gebeurtenissen rond het vliegtuig nog geen 24 uur geleden plaatsvonden en op dit moment moeten we een onafhankelijk onderzoek opzetten. Het is dus misschien voorbarig om conclusies te trekken voordat we toegang hebben tot de wrakstukken van het vliegtuig'', aldus de regeringsleidster.

Merkel zei ook dat ze geen alternatief ziet dan de dialoog te zoeken met de Russische president Vladimir Poetin.

Bekijk hier de reactie van Merkel:

Cameron

Ook de Britse premier David Cameron heeft zijn steun betuigd. "Ik heb zojuist gebeld met Mark Rutte. Ik heb hem verteld dat wij samen met hem en het Nederlands volk treuren", zegt hij op Twitter. Ook wil hij dat de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze aanslag te verantwoording worden geroepen.

Donderdagavond reageerden ook diverse wereldleiders op de vliegramp. Zo heeft de Russische premier Vladimier Poetin zijn medeleven betuigd met de familieleden en de naasten van de slachtoffers, evenals de Amerikaanse president Barack Obama.

Poetin heeft vrijdag gebeld met premier Mark Rutte en hem namens Rusland zijn condoleances aangeboden. Ook heeft hij gevraagd om een onpartijdig onderzoek.

Volg ook ons liveblog | Dossier vliegramp Oekraïne

Nederlandse reacties