De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag zijn medeleven betuigd met de familieleden en de naasten van de slachtoffers van de vliegtuigramp in Oekraïne.

Dat staat in een verklaring op de website van de president. Hij uitte zijn medeleven aan het adres van de Maleische premier Najib Razak. 

In de verklaring wordt niet ingegaan op de oorzaak van de ramp. Oekraïne sluit niet uit dat de Boeing 777 van tien kilometer hoogte neergehaald is door pro-Russische separatisten. Die ontkennen betrokkenheid. 

Aan boord van de vlucht van Malaysia Airlines van Amsterdam naar Kuala Lumpur waren 280 passagiers en vijftien bemanningsleden. Volgens Oekraïense autoriteiten zijn die allemaal om het leven gekomen. De vlucht werd gezamenlijk uitgevoerd met KLM.

Obama

Poetin heeft het ongeval in Oekraïne besproken met de Amerikaanse president Barack Obama. Het Kremlin meldt dat de twee donderdag een vooraf gepland telefoongesprek voerden over de situatie in Oekraïne, toen het nieuws over de vliegramp bekend werd.

Obama zei later in een toespraak over een ander onderwerp kort iets over de ramp. Hij betuigde zijn medeleven met de slachtoffers. Hij zegde de Oekraïense overheid steun toe bij het onderzoek naar de toedracht van de crash.

De Amerikaanse autoriteiten bekijken volgens hem nog of er Amerikanen aan boord waren van het toestel van Malaysia Airlines. Persbureau Interfax repte eerder van zeker 23 Amerikanen die aan boord zouden zijn geweest.

Maleisië

Premier Mohammad Najib Tun Abdul Razak van Maleisië is ''geschokt'' door de berichten. De regeringsleider van het Aziatische land heeft een ''onmiddellijk onderzoek'' gelast, aldus de BBC.

De Maleisische regering heeft nog geen bevestiging dat het toestel is neergeschoten. Dat stelde minister van Defensie Hishamuddin Hussein. De bewindsman riep de bevolking op de rust te bewaren. Hij beloofde het publiek op de hoogte te houden van de resultaten van het lopende onderzoek.

Na het verdwijnen van vlucht MH370 in maart was er kritiek op het ongecoördineerde optreden van de autoriteiten en van Malaysia Airlines. Het toestel van die vlucht is nog steeds niet teruggevonden.

Bekijk de reactie van premier Razak:

EU

In een verklaring laat de Europese Unie weten geschokt te zijn door de ramp. "Ons medeleven gaat uit naar iedereen van wie familieleden en vrienden aan boord waren."

De EU hoopt op snelle duidelijkheid over de omstandigheden waaronder het toestel van Malaysia Airlines is gecrasht. EU-buitenlandchef Catherine Ashton roept alle partijen in de regio op toegang tot het rampgebied te verlenen, volledig mee te werken en alle relevante informatie te delen.

''De omstandigheden moeten, zonder oponthoud, duidelijk worden en internationale onderzoek moet volledige helderheid geven over deze tragedie'', aldus Ashton in een verklaring. Ze laat weten geschokt te zijn en mee te leven met de nabestaanden en vrienden van iedereen die aan boord van het vliegtuig waren.

Volgens de EU is de ramp een ''nieuw grimmig voorbeeld waarom het zo urgent is dat dit conflict tot een einde komt''. Ashton roept , zonder vooruit te lopen op de feiten, alle partijen op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en af te zien van verdere escalatie.

Barroso

Via Twitter reageert de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso geschokt op de gebeurtenis. "Feiten moeten onmiddellijk worden vastgesteld. Mijn gedachten zijn bij familie van de slachtoffers."

EU-predisent Herman Van Rompuy, voormalig premier van België, spreekt van "gevoelens van ontzetting", en getuigt "zijn medeleven met het Nederlandse volk".

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich donderdag ''geschokt'' door de ramp met het toestel in Oekraïne. Ze noemde de omstandigheden rond de ramp ''choquerend''. Mocht het toestel inderdaad uit de lucht zijn geschoten dan betekent dat volgens haar een ''tragische escalatie'' van de situatie in de regio.

Ook de Nederlandse Neelie Kroes, Europees Commissaris Digitale Agenda, reageert: "Wat ook de oorzaak, we moeten herinneren dat deze vliegtuigramp een tragedie is voor 295 families. Ik zal aan hen denken vanavond."

NAVO

Ook secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen zegt in een verklaring "geschokt en verdrietig" te zijn door het nieuws. "Ik bied mijn oprechte condoleances aan de families en geliefden aan van de slachtoffers en aan iedereen die geraakt is door deze verschrikkelijke tragedie." 

Rasmussen stelt dat veel nog onduidelijk is over de omstandigheden van het ongeluk. "Hoe dan ook heeft de instabiliteit in de regio, veroorzaakt door de pro-Russische seperatisten, een toenemende gevaarlijke situatie gecreëerd."

Hij benadrukt dat het belangrijk is dat direct een grootschalig internationaal onderzoek wordt gestart, dat niet tegengewerkt zal worden. Zodat de feiten worden vastgesteld en degenen die verantwoordelijk zijn berecht kunnen worden.

Volg ook ons liveblog | Nederlandse reacties

Boeing 777 stort neer in Oekraïne

Een Maleisisch vliegtuig dat van Schiphol was vertrokken met tientallen Nederlanders aan boord, is donderdag neergestort op Oekraïens grondgebied. Alle passagiers zijn omgekomen. © AFP
Reddingswerkers zijn ter plaatse bij het gebied waar het vliegtuig neer is gestort. © AFP
De zelfbenoemde leider van de pro-Russische seperatistengroepering "Donetsk People's Republic" Alexander Borodai arriveert bij het gebied waar de Boeing is neergestort. © AFP
Een brandweerman blust de wrakken van vlucht MH17. © AFP
Brandende brokstukken van MH17. © AFP
Bagage van passagiers van vlucht MH17. © AFP
De rokende restanten van de Boeing 777 van vlucht MH17. © AFP
De eerste lichamen van de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne zijn geborgen. Een verslaggever van persbureau AP telde zeker 22 lijken. © ANP
Brokstukken van Malaysia Airlines vlucht MH17 in Oekraïne. © ANP
Er zijn 193 Nederlanders omgekomen bij de vliegramp in Oekraïne met vlucht MH17 van Malaysia Airlines. © AFP
Een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Rampenbestrijding stelt dat zeker honderd lichamen op de rampplek zijn gezien. Lichaamsdelen liggen tot op 15 kilometer van de rampplek. © ANP
Het kantoor van president Petro Porosjenko laat weten dat het neerschieten van het vliegtuig een "terreurdaad" is. © ANP
Pro-Russische separatisten geven rond 20.30 uur (Nederlandse tijd) aan dat ze de zwarte doos tussen de wrakstukken hebben gevonden. Eerder verklaarden ze de zwarte doos over te zullen dragen aan Moskou. © ANP
Op het vliegveld in Kuala Lumpur is op de aankomstborden nog te zien hoe laat het vliegtuig had moeten aankomen. © AFP
Mensen op weg naar de Dakota's Cafe en Bar op Schiphol waar meer informatie zal worden gegeven over de in de Oekraine gecrashte Boeing van Malaysia Airlines. © ANP
Schiphol vangt familieleden op. © ANP
Het toestel kwam volgens Interfax niet ver van de Oost-Oekraïense stad Donetsk, vijftig kilometer van de grens met Rusland, neer. © SkyNews
Een foto van de Boeing 777 van Malaysia Airlines bij het opstijgen vanaf Schiphol. © NU.nl/Fred Neeleman
De Boeing 777 van Malaysia Airlines bij het opstijgen vanaf Schiphol. © NU.nl/Fred Neeleman