Alles over MH17

Alles over MH17
Alles over MH17
Foto: Reuters
Op deze pagina vind je alles over het MH17-proces. De zittingen beginnen op 9 maart 2020 in de rechtbank bij Schiphol. Wie zijn de verdachten? Waar worden ze voor vervolgd? Wat betekent de vervolging van deze verdachten? Welke rol speelt Rusland in het geheel? Hoe voltrok de vliegramp zich in de zomer van 2014? En meer.

Wie voert de vervolging uit en waar?

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) voert de vervolging uit volgens Nederlands strafrecht. Dit zal plaatsvinden voor de rechtbank Den Haag, met als zittingslocatie de extra beveiligde zaal bij Schiphol. Dit is gebruikelijk voor een zaak van een dergelijke omvang.

Waar worden de verdachten voor vervolgd?

De mannen hebben volgens het OM een hand gehad in de dood van de 298 inzittenden. Strafrechtelijk gezien komt dat neer op vervolging voor artikel 168 en artikel 289 in het Nederlands wetboek van Strafrecht: het opzettelijk en wederrechtelijk doen laten zinken, stranden of verongelukken van enig vaartuig, voertuig of luchtvaartuig, en het opzettelijk en met voorbedachten rade een ander van het leven beroven.
Tip de redactie
Let op: Je browser is verouderd waardoor de website niet goed wordt weergegeven. Meer informatie over browser ondersteuning