De copiloot die het toestel van Germanwings in maart vorig jaar moedwillig liet neerstorten, had twee weken eerder van een psychiater te horen gekregen dat hij moest worden opgenomen voor zijn psychische problemen.

Dat blijkt zondag uit een rapport van een Frans instituut, Le Bureau d'enquêtes et d’analyses (BEA).

De Franse onderzoeksraad naar luchtvaartongevallen schrijft in het rapport dat copiloot Lubitz sinds december 2014 symptomen vertoonde die konden wijzen op een psychotische depressie. Hij bezocht daarvoor verschillende artsen, maar geen van hen waarschuwde de luchtvaartautoriteiten of de werkgever van Lubitz.

Franse autoriteiten stelden eerder al dat de copiloot de automatische piloot moedwillig uitgeschakeld had, waarop hij een handmatige daling inzette. Lufthansa, moederbedrijf van luchtvaartmaatschappij Germanwings, benadrukte destijds dat alle piloten uitvoerig getest worden, ook middels psychologische tests. 

Meer medische controles

Naar aanleiding van dit Franse rapport pleiten de onderzoekers er echter voor om meer medische controles uit te voeren op piloten om soortgelijke rampen te voorkomen.

Eerder heeft het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) al een oproep gedaan om een database op te zetten waar de gezondheid van piloten in vastgelegd wordt.

Diverse Europese luchtvaartmaatschappijen besloten naar aanleiding van de vliegramp dat het niet langer is toegestaan dat een piloot alleen achterblijft in de cockpit. 

Frankrijk

Het vliegtuig van Germanwings dat Lubitz samen met zijn collega bestuurde, stortte in maart van vorig jaar neer in de Franse Alpen, tijdens een vlucht van Barcelona naar Düsseldorf. Op deze manier pleegde de copiloot zelfmoord en nam de 149 anderen aan boord met zich mee de dood in. 

Video: Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren

Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren
Hoe de crash van Germanwings kon gebeuren