De tweede zwarte doos van het vliegtuig van Germanwings, dat vorige week neerstortte in de Franse Alpen, is gevonden. Het gaat om de Flight Data Recorder, waarvan eerder al het omhulsel werd gevonden. 

Dit heeft justitie in Marseille donderdag bekendgemaakt. 

Op de Flight Data Recorder staan alle technische gegevens van de vlucht, waaronder de gegevens over de motoren. Mogelijk kan er meer informatie gegeven worden over het verloop van de noodlottige vlucht. 

De tweede zwarte doos is beschadigd teruggevonden. Toch is de Franse aanklager hoopvol op het verkrijgen van de informatie uit de Flight Data Recorder.

Vorige week stortte het passagiersvliegtuig van Germanwings neer in de Franse Alpen. Daarbij kwamen alle 150 inzittenden om het leven.

De eerste zwarte doos, ofwel de Cockpit Voice Recorder (CVR) werd vorige week dinsdag zwaar beschadigd aangetroffen. Op basis van de gesprekken in de cockpit konden onderzoekers vrij snel achterhalen dat de copiloot zeer waarschijnlijk het vliegtuig moedwillig heeft laten neerstorten.

Automatische piloot

De gezagvoerder had de cockpit even had verlaten. De copiloot bleef achter en deed vervolgens de deur niet meer open. Hij schakelde de automatische piloot uit en zette handmatig een daling in. Daarna crashte het toestel op een berghelling.

De openbaar aanklagers zeggen geen indicatie te hebben gevonden voor een motief om het vliegtuig te laten neerstorten. Ook hebben ze geen aanwijzingen voor een lichamelijke ziekte gevonden.

In het lopende onderzoek ontbraken de technische gegevens nog. Daarom kan nog niet worden uitgesloten dat het vliegtuig is neergestort door een technisch mankement. De vondst van de tweede zwarte doos kan hier mogelijk uitsluitsel over geven. 

Bestuderen

Duitse aanklagers laten donderdag weten dat het erop lijkt dat de copiloot naar zelfmoordmethoden heeft gezocht op internet. Ook zou hij zich hebben verdiept in de beveiliging van cockpitdeuren, meldt persbureau AP.

Video: Copiloot zocht informatie over zelfmoord

Dat heeft hij een paar dagen voor de crash gedaan. De aanklagers baseren zich op informatie die ze hebben gehaald uit de tablet van de copiloot, die is verkregen tijdens de huiszoekingen die vorige week zijn verricht. 

Rampplek

Inmiddels zijn de stoffelijke resten van alle 150 slachtoffers gevonden op de rampplek. Maar er zijn nog geen slachtoffers geïdentificeerd, zegt de openbaar aanklager.

Verder zijn er ook veertig zwaar beschadigde mobiele telefoons gevonden. Die zullen allemaal onderzocht worden.

Video: Tweede zwarte doos gevonden

Overzicht: Dit is wat we nu weten over de vliegramp in Frankrijk