De copiloot van het dinsdag neergestorte toestel van Germanwings zat alleen in de cockpit tijdens de crash. Hij heeft de gezagvoerder van de Airbus buitengesloten en moet het toestel moedwillig hebben laten dalen.

Dat maken de Franse onderzoekers donderdag bekend op een persconferentie.

"Het lijkt erop dat hij het toestel moedwillig wilde vernietigen," aldus de Franse openbaar aanklager Brice Robin. "Er is geen indicatie dat het om terrorisme gaat." De Duitse overheid heeft bevestigd dat de copiloot geen terroristische achtergrond heeft.

Video: 'Copiloot liet vliegtuig moedwillig crashen'

Video

De onderzoekers hebben afgelopen nacht de eerste zwarte doos, de cockpit voice recorder, uitgelezen. De laatste 30 minuten van de communicatie tussen de piloten was daarop te achterhalen. Daaruit blijkt dat de piloot de cockpit verliet, vermoedelijk om naar het toilet te gaan.

Op de voice recorder is te horen dat de 28-jarige Duitse copiloot tot het laatst toe ademhaalde en dus leefde voorafgaand aan de crash. De piloot sommeert hem meerdere malen de deur te openen, maar er komt geen reactie. Ook heeft de copiloot niet gereageerd op noodsignalen van de luchtverkeersleiding.

Passagiers

Volgens de aanklager hadden de passagiers pas op het laatste moment door dat het vliegtuig ging neerstorten. De daling van het vliegtuig duurde 8 minuten. Het vliegtuig heeft met 700 kilometer per uur de bergwand geraakt en de mensen aan boord waren op slag dood.

Justitie heeft in Duitsland gevraagd naar de geestelijke toestand van de copiloot en andere achtergronden van de vlieger. Het Openbaar Ministerie in Marseille sluit daarmee nadrukkelijk zelfmoord door de copiloot niet uit.

De vliegmaatschappij Germanwings stelt in een reactie geschokt te zijn door de berichten van de Franse justitie.

Gezag

De aanklager vertelde: "Tijdens de eerste 20 minuten praten ze normaal met elkaar, heel vrolijk en vriendschappelijk. Daarna begint de captain met een checklist. De copiloot lijkt laconiek te reageren. Dan vraagt gezagvoerder de copiloot het gezag over te nemen."

Vervolgens klonk het geluid van de cockpitdeur die open ging. "De copiloot was toen alleen in de cockpit. In de tijd dat hij alleen is zit de copiloot aan het flight monitoring system om het toestel te laten dalen." 

Hij zette de automatische piloot dus uit en zette vervolgers handmatig en moedwillig de fatale daling in nadat de gezagvoerder de cockpit had verlaten. Hij liet hem ook niet meer binnen.

Eerder donderdag meldde een bron dichtbij het onderzoek al dat er tijdens de crash maar één piloot in de cockpit aanwezig was.

Piloot uitgesloten uit cockpit

De copiloot van het dinsdag neergestorte toestel van Germanwings zat alleen in de cockpit tijdens de crash. Hij heeft de gezagvoerder van de Airbus buitengesloten en moet het toestel moedwillig hebben laten dalen. © AFP
"Het lijkt erop dat hij het toestel moedwillig wilde vernietigen," aldus de Franse openbaar aanklager Brice Robin. "Er is geen indicatie dat het om terrorisme gaat." De Duitse overheid heeft bevestigd dat de co-piloot geen terroristische achtergrond heeft. © AFP
Ze hebben afgelopen nacht de eerste zwarte doos, de cockpit voice recorder, uitgelezen. De laatste 30 minuten van de communicatie tussen de piloten was daarop te achterhalen. Daaruit blijkt dat de piloot de cockpit verliet, vermoedelijk om naar het toilet te gaan. © ANP
Bussen met nabestaanden bij Marignane worden vervoerd richting de rampplek. © ANP
Op de voice recorder is te horen dat de 28-jarige Duitse copiloot tot het laatst toe ademhaalde en dus leefde voorafgaand aan de crash. De piloot sommeert hem meerdere malen de deur te openen, maar er komt geen reactie. Ook heeft de co-piloot niet gereageerd op noodsignalen van de luchtverkeersleiding. © ANP
Volgens de aanklager hadden de passagiers pas op het laatste moment door dat het vliegtuig ging neerstorten. De daling van het vliegtuig duurde 8 minuten. Het vliegtuig heeft met 700 kilometer per uur de bergwand geraakt en de mensen aan boord waren op slag dood. © ANP
De Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings was dinsdag op weg van Barcelona naar Düsseldorf, toen het in de Franse Alpen neerstortte. © ANP
Justitie heeft in Duitsland gevraagd naar de geestelijke toestand van de copiloot en andere achtergronden van de vlieger. Het Openbaar Ministerie in Marseille sluit daarmee nadrukkelijk zelfmoord door de copiloot niet uit. © ANP
Tot nu toe is één van de twee zwarte dozen van het vliegtuig gevonden. Naar de tweede wordt nog gezocht, aldus de aanklager. Verder is inmiddels begonnen met de identificatie van de slachtoffers, waarvan de eersten woensdag zijn geborgen. Donderdag is de berging inmiddels voortgezet. © ANP
Uit opnames van de zwarte doos blijkt dat de piloot de cockpit verliet, "vermoedelijk om zijn behoefte te doen". © ANP
Op de voice recorder is te horen dat de copiloot tot het laatst toe ademhaalde en dus niet voorafgaand aan de crash overleed. © ANP
De vliegmaatschappij Germanwings geeft aan geschokt te zijn door de berichten van de Franse justitie. © ANP
Het Openbaar Ministerie in Marseille sluit daarmee nadrukkelijk zelfmoord door de copiloot niet uit. © ANP
Reddingswerkers hebben woensdag de eerste slachtoffers geborgen. © AFP
Een pagina in de Halterner Zeitung, een Duitse krant, met het overlijdensbericht van de zestien scholieren en hun leraren die overleden bij de vliegramp. © ANP

Reactie Lufthansa

De directeur van Lufthansa, Carsten Spohr, zegt "geschokt" te zijn door de bevindingen. "In je ergste nachtmerrie, kun je je dit niet voorstellen", aldus Spohr.

Spohr benadrukt dat alle piloten bij Lufthansa zorgvuldig worden geselecteerd. Ook wordt gelet op het psychologische aspect. De piloten worden gekeurd met testen die wereldwijd worden erkend. 

Volgens Spohr was de vliegvaardigheid van de copiloot "onberispelijk". Hij ging in 2008 in opleiding, en rondde die na een onderbreking af. 

Berging

De Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings was dinsdag op weg van Barcelona naar Düsseldorf, toen het in de Franse Alpen neerstortte. Alle 150 inzittenden kwamen daarbij om.

Video: Opnamen uit zwarte doos gehaald

Video

Tot nu toe is één van de twee zwarte dozen van het vliegtuig gevonden. Naar de tweede wordt nog gezocht, aldus de aanklager. Verder is inmiddels begonnen met de identificatie van de slachtoffers, waarvan de eersten woensdag zijn geborgen. Donderdag is de berging inmiddels voortgezet.

Dit is wat we nu weten over de vliegramp in Frankrijk | Dossier vliegramp Germanwings