Er is inmiddels steeds meer bekend over de nationaliteiten van de slachtoffers van het vliegongeluk met vlucht 4U9525 van Germanwings in Frankrijk dinsdag, waarbij alle 150 inzittenden omkwamen.

Volg ook ons liveblog

Dat vertelde topman van Germanwings Thomas Winkelmann woensdag op een persconferentie in Keulen.

Winkelmann begon de persconferentie met te stellen dat "zorg voor de nabestaanden van de passagiers en bemanning onze hoogste prioriteit" heeft.

De families van 123 slachtoffers zijn inmiddels bereikt, vertelde Winkelmann. Naar nabestaanden van 27 slachtoffers wordt dus nog gezocht. De luchtvaartmaatschappij streeft ernaar alle nabestaanden psychologich te helpen. "Daarvoor worden geschoolde psychologen ingesteld."

Nationaliteiten

Volgens Germanwings is inmiddels steeds meer bekend over de nationaliteiten van de slachtoffers. het gaat om zeker 72 Duitsers, 35 Spanjaarden, 3 Amerikanen 2 Australiërs, Argentijnen, Iraniërs, Venezolanen, en verder één Nederlander, een Brit, een Colombiaan, een Mexicaan, een Deen en een Israëliër.

Van enkele slachtoffers is de nationaliteit nog niet duidelijk. Dat komt door dubbele paspoorten.

De Spaanse regering heeft woensdagmiddag kunnen bevestigen dat er 51 landgenoten slachtoffer zijn geworden. Ook de Britse regering zegt dat er meer slachtoffers zijn dan de vliegtuigmaatschappij heeft bevestigd, namelijk drie.

Nabestaanden naar rampplek

Donderdag zijn er twee bijzondere vluchten voor nabestaanden naar Zuid-Frankrijk. Een toestel vertrekt vanuit Düsseldorf en een vanuit Barcelona. Deze zijn alleen voor nabestaanden van familie en psychologen. Er komt ook een vlucht voor nabestaanden van de zes bemanningsleden.

In het vlakbij de rampplek gelegen Seynes-les-Alpes zijn Duits- en Spaanstalige hulpverleners aanwezig. Het stadje verwacht veel nabestaanden van slachtoffers. Ook worden nabestaanden opgevangen op de vliegvelden van Düsseldorf en Barcelona, vertelde Winkelmann.

Hij zei verder dat de leiding van het onderzoek zoals gebruikelijk ligt bij het land waar het ongeval plaatsvond, in dit geval dus Frankrijk. Bij het onderzoek zijn ook mensen betrokken van Germanwings, Lufthansa en Airbus. Over de oorzaak van het ongeval is nog niets bekend. Wel is een van de zwarte dozen, de voice data recorder aangekomen in Parijs voor nader onderzoek.

Straaljager

De Franse luchtmacht liet ondertussen weten dinsdag luttele momenten voor het fatale ongeluk een Mirage-gevechtsvliegtuig eropuit te hebben gestuurd.

De straaljager werd op pad gestuurd kort nadat duidelijk was geworden dat de Airbus in de problemen verkeerde. Toen de Mirage arriveerde, bleek het al te laat en was de Airbus in de Franse Alpen neergestort.

Barcelona naar Düsseldorf

De zoektocht naar de stoffelijke resten en wrakstukken in de Franse Alpen werd woensdagochtend voortgezet. De berging kan echter dagen tot weken gaan duren, zeiden de Franse autoriteiten.

De Airbus A320 van de Duitse luchtvaartmaatschappij met aan boord 144 passagiers en 6 bemanningsleden stortte dinsdag neer in de bergen bij Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains.

Het toestel was om 10.00 uur met vertraging vertrokken uit Barcelona met Düsseldorf als bestemming en stortte drie kwartier na vertrek neer.

Rond 14.20 uur zijn de Duitse Bondskanselier Angela Merkel samen met de Franse president François Hollande en de Spaanse premier Mariano Rajoy aangekomen op de rampplek. Dinsdag waren de Duitse ministers van Buitenlandse Zaken en Verkeer al in het gebied. Ze toonden zich geschokt door de ravage.

Moment stilte

Medewerkers, directieleden en piloten van moedermaatschappij Lufthansa hebben woensdag op het hoofdkantoor een moment stilte gehouden voor de slachtoffers. 

Video: Germanwings werknemers houden minuut stilte

Lufthansa-directeur Carsten Spohr, zelf ook piloot, was bij de herdenking aanwezig. Hij noemde het een "zeer emotioneel moment" om daar samen met alle collega's in uniform te staan. Spohr zei dat het "niet te bevatten is hoe een toestel in goede technische staat met twee ervaren, door Lufthansa opgeleide piloten, op kruishoogte in zo'n tragedie terecht is gekomen".

LiveblogDossier vliegramp Germanwings | Berging en onderzoek vergen lange adem

Video: De vliegramp van Germanwings in beeld