Een Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings met aan boord 144 passagiers en 6 bemanningsleden is dinsdag neergestort in het zuiden van Frankrijk. Alle inzittenden zijn omgekomen. 

Overzicht: Dit is wat we nu weten over de vliegramp l Volg hier ons liveblog.

Dat heeft de luchtvaartmaatschappij bevestigd. Onder de slachtoffers is een 20-jarige Nederlandse vrouw uit het Brabantse Deurne, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken tegenover NU.nl. 

Germanwings meldt dat er vemoedelijk 67 Duitsers aan boord waren en Spaanse autoriteiten stellen dat er 45 personen met een Spaanse achternaam in het vliegtuig zaten. Het is onduidelijk of dat allemaal Spanjaarden zijn. 

Ook zouden 39 Turken aan boord zijn gestapt, melden Turkse media. De Belgische autoriteiten hebben bevestigd dat er één Belg aan boord was. Het is mogelijk dat passagiers dubbel zijn geteld omdat zij twee paspoorten hebben. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, bevestigde dinsdag rond 17.45 uur dat een van de twee zwarte dozen is gevonden. 

Video: Zeker 67 Duitsers aan boord van ramptoestel

Namenlijst

Germanwings licht eerst de nabestaanden in voordat een namenlijst van de inzittenden wordt vrijgegeven. De maatschappij zoekt nog altijd bevestiging van de identiteit van mensen die via reisbureaus hebben geboekt, maakte zegsman Thomas Winkelmann van de bedrijfsleiding dinsdagavond bekend. 

Wel bevestigt de Duitse luchtvaartmaatschappij dat er twee baby's in het toestel zaten. Duitse media melden dat 16 leerlingen van een schoolklas in het vliegtuig zaten. 

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt niet uit te kunnen sluiten dat er meer Nederlanders zijn omgekomen bij de crash. Een crisisteam van Buitenlandse Zaken en medewerkers in Frankrijk en Duitsland houden zich met de vliegramp bezig en zoeken onder meer uit of er meer Nederlanders in het vliegtuig zaten.

Barcelona naar Düsseldorf

Het toestel met vluchtnummer 4U9525 was om 10.00 uur met vertraging vertrokken uit Barcelona met Düsseldorf als bestemming. Drie kwartier na vertrek stortte het vliegtuig in de Franse Alpen neer. 

Het toestel kwam neer bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains. Hulpdiensten proberen de rampplek, een onherbergzaam en hooggelegen gebied, te bereiken. Een Franse reddingshelikopter is nabij de rampplek geland en sluit de kans op overlevenden uit. 

Volgens de Franse autoriteiten is het vliegtuig in stukken uiteengevallen en liggen de brokstukken verspreid over een gebied van ongeveer twee kilometer. Het grootste wrakstuk dat werd aangetroffen, is ongeveer zo groot als een personenauto.

Volgens de Franse president François Hollande kan het bergen van de slachtoffers nog dagen duren. Vele honderden brandweerlieden en gendarmes zijn belast met de operatie.

Video: Hulpdiensten zijn ter plaatse 

Vertraging

De Airbus A320 is een groot passagierstoestel met een capaciteit voor 174 inzittenden. Het toestel van Germanwings, een budgetmaatschappij en een dochteronderneming van Lufthansa, werd gebouwd in 1990 en in 1991 aan Lufthansa geleverd. Fabrikant Airbus laat weten snel met meer informatie te komen. 

De gezagvoerder van het toestel had 10 jaar ervaring en heeft ruim 6.000 vlieguren gemaakt, liet CEO Thomas Winkelmann van de maatschappij op een persconferentie weten. 

De laatste routinecheck aan het toestel is gisteravond in Düsseldorf uitgevoerd. De laatste grote check was in de zomer van 2013. Het toestel is dinsdagmorgen vroeg naar Barcelona gevlogen.

Video: Reactie Hollande

Snelle daling

Uit vluchtgegevens blijkt dat het toestel voorafgaand aan de crash in ongeveer acht minuten van kruishoogte (circa tien kilometer hoogte) in een duikvlucht naar een hoogte van 2 kilometer zakte. Op dat moment verloor de Franse radar het contact met het vliegtuig.

Op de persconferentie liet Germanwings weten nog geen idee te hebben waarom het toestel in een duikvlucht is beland. "We willen bovendien niet speculeren over de toedracht." De luchtvaartmaatschappij stelt dat er geen problemen waren met het vliegtuig voordat het opsteeg. 

Ooggetuige

Een ooggetuige bij de rampplek spreekt tegenover AP over een geluid van ongeveer 8 seconden. "Daarna volgde nog een geluid, ongeveer 30 seconden later."

De ooggetuige is werkzaam op een camping in de buurt. Volgens hem is de plek waar het toestel is neergestort "zwaar besneeuwd en gevaarlijk." Er was op het moment van de crash echter geen sprake van extreme weersomstandigheden

De route die het toestel van Germanwings vloog, was niet ongebruikelijk. Maandag vloog een A320 met hetzelfde vluchtnummer nog via dezelfde route van Barcelona naar Düsseldorf. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij laat weten dat er geen aanwijzingen zijn voor terrorisme.

In beeld: Vliegtuigramp in Frankrijk

Een Airbus A320 van de Duitse vliegmaatschappij Germanwings met aan boord 144 passagiers en 6 bemanningsleden is dinsdag neergestort in het zuiden van Frankrijk. © ANP
Hulpdiensten gaan in groten getale ter plaatse. © ANP
Het gaat om een moeilijk onherbergzaam hooggelegen gebied dat niet te bereiken is met voertuigen. © ANP
Een Franse reddingshelikopter is nabij de rampplek geland en sluit de kans op overlevenden uit. © ANP
Uit vluchtgegevens blijkt dat het toestel in ongeveer tien minuten van kruishoogte (circa tien kilometer hoogte) naar beneden is gestort. © ANP
Nabestaanden op de luchthaven van Barcelona. © ANP
De gezagvoerder van het toestel had 10 jaar ervaring en heeft ruim 6000 vlieguren gemaakt, liet CEO Thomas Winkelmann van de maatschappij op een persconferentie weten. © ANP
Woordvoerder Florian Grenzdorfer van Lufthansa staat de pers te woord over het neergestorte toestel van Germanwings in de Franse Alpen. © ANP
Vlucht 4U 9525 van Germanwings verongelukte dinsdag. Aan boord waren 144 passagiers en zes bemanningsleden. © ANP
Dat heeft de Franse president François Hollande bevestigd. Er zouden geen overlevenden zijn, melden de Franse autoriteiten. © ANP
Ook bondskanselier Angela Merkel heeft een persconferentie gegeven. "Dit zijn uren van grote onzekerheid en verdriet." © ANP
Germanwings verandert logokleur in zwart-grijs. © ANP
De eerste brokstukken van het toestel zouden al gevonden zijn op 2.000 meter hoogte. © ANP
De Franse president Francois Hollande met koning Felipe VI en Letizia van Spanje. Spaanse autoriteiten melden dat er 45 personen met een Spaanse achternaam in het vliegtuig zaten. © ANP
Het toestel is neergekomen bij de plaats Prads-Haute-Bléone, ten noorden van Digne-les-Bains in de Franse Alpen. © ANP
Nabestaanden komen bijeen op luchthaven El Prat in Barcelona. © ANP
Journalisten verzamelen zich op het vliegveld van Dusseldorf voor de persconferentie over de crash. © ANP
De route die het toestel van Germanwings vloog, was niet ongebruikelijk. Maandag vloog een A320 met hetzelfde vluchtnummer nog via dezelfde route van Barcelona naar Düsseldorf. © ANP
Franse president Hollande met koning Felipe VI en koningin Letizia van Spanje bij een spoedbijeenkomst in Parijs. © ANP
Duitse media melden dat 16 leerlingen van een schoolklas in het vliegtuig zaten. Op de school in Haltern am See komen leerlingen bijeen. © ANP

Merkel

President Hollande heeft inmiddels kort gesproken met de Duitse bondskanselier Angela Merkel om zijn steun te betuigen. Hollande, Merkel en de Spaanse premier Mariano Rajoy ontmoeten elkaar woensdag op de rampplek.

Het vliegveld van Düsseldorf heeft in verband met de crash een noodnummer geopend. 0800-7766350 is beschikbaar voor getroffenen. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft ook een noodnummer geopend: 00- 49 - 30 - 5000 3000.

Locatie vliegtuigcrash

A320

Sinds 1988 zijn er zes grote ongelukken - vliegtuigcrashes met tientallen slachtoffers - geweest met de A320. Op 28 december kwamen 162 mensen om toen een Airbus A320 van AirAsia in de Javazee stortte. Het ongeval is het eerste grote luchtvaartincident in Frankrijk sinds de crash met een Concorde in 2000.

Liveblog | Dossier vliegramp Germanwings | Zeker 67 Duitsers aan boord vliegtuig Germanwings

A320 is bestverkochte toestel van Airbus | Rampplek ligt in Franse Alpen | Video: De vliegramp van Germanwings in beeld