Technisch en menselijk falen heeft eind vorig jaar geleid tot het neerstorten van een Indonesische Airbus A320 van de luchtvaartmaatschappij AirAsia. 

Dit hebben de Indonesische onderzoekers van het ongeluk dinsdag gerapporteerd. Bij het ongeluk kwamen alle 162 inzittenden om het leven.

Volgens de onderzoekers reageerden de piloten verkeerd op een technisch mankement in de boordcomputer die het verloop van de vlucht controleert. Een storing in die computer die al vaker was voorgevallen, leidde tot het uitvallen van de automatische piloot.

Toen de piloten dat probleem wilden verhelpen, maakten ze fouten waarmee ze de controle over het vliegtuig verloren. 

Zoektocht

Het toestel dat op weg was van Surabaya naar Singapore stortte 28 december in de Java Zee.

Na de crash duurde het bijna een week voordat de eerste wrakstukken van het toestel werden gevonden. De Indonesische luchtmacht lokaliseerde op 3 januari de 'schaduw' in een ondiep gedeelte van de Javazee, waarna onder meer de romp van de Airbus werd gevonden.

Slachtoffers

De berging van de wrakstukken en de lichamen nam daarna nog enkele maanden in beslag. Mede door het slechte weer lukte het een aantal keer niet om het rompstuk boven water te krijgen.

Van de 162 slachtoffers werden 56 lichamen nooit gevonden. Begin maart stopten de autoriteiten met de zoektocht naar wrakstukken en lichamen van inzittenden. De leiding van de Indonesische reddingsoperatie meldde toen al dat nooit alle lichamen zouden kunnen worden gevonden. 

Bekijk een verklaring van de onderzoekscommissie: