Voor het eerst in de geschiedenis van de 102-jarige Vierdaagse moeten militaire lopers vrijdag meeloten voor een startbewijs. Voor 160 individuele Nederlands militaire lopers is geen plaats, aldus een woordvoerster van de Vierdaagse. 

Het is nog nooit eerder voorgekomen dat er niet voldoende plaatsen voor militairen waren. Er kunnen maximaal zesduizend militaire lopers meedoen.

Militairen lopen elke dag 40 kilometer met tien kilo bepakking op hun rug en overnachten op Kamp Heumensoord, dat tijdens de Vierdaagse tijdelijk militair gebied is. Als ze de Vierdaagse uitlopen krijgen ze een lintje op hun uniform.

Nu er te veel militaire inschrijvingen zijn, wordt er vrijdag tweemaal geloot. Eenmaal voor de militairen en eenmaal voor burgers. In totaal moeten ruim 12.000 inschrijvers vrijdag meedoen met de loting voor de Vierdaagse, die op 17 juli in Nijmegen start.

Duurder

Eerder werd al bekend dat de deelname aan de wandeltocht flink duurder is geworden: het kost nu 80 euro per persoon, vorig jaar 64 euro. 

Net als vorig jaar wordt de route van de eerste dag in omgekeerde richting gelopen. Daardoor lopen deelnemers niet meer de laatste kilometers van die dag over de schaduwloze dijk door de Betuwe, iets wat zeker bij hitte erg zwaar kan zijn. Ook veiligheidsdiensten waren tevreden over de 'nieuwe' route.

In 2017 liepen 38.409 wandelaars de wandeltocht uit.