Bert van der Lans (85) uit Nijmegen is er als eerste ooit in geslaagd om zeventig Vierdaagsen uit te lopen. Om 14.30 uur vrijdagmiddag arriveerde hij bij de eretribune, waar hij een speciaal voor hem gemaakt Vierdaagsekruisje van echt goud omgehangen kreeg.

"'t Ging lekker", is zijn commentaar op de zeventigste tocht die hij heeft volbracht. Van der Lans had op zijn dagelijkse tocht van 30 kilometer gezelschap van kleinzoon Beau.

Het veertien karaats gouden Vierdaagsekruisje is speciaal voor hem gemaakt. Het heeft volgens de edelsmid een goudwaarde van ongeveer zeshonderd euro.

Van der Lans liep in 1947 zijn eerste Vierdaagse en heeft er sindsdien nooit één gemist. Of de Nijmegenaar in 2018 weer start kon hij vrijdag nog niet zeggen. "Dat ligt in de toekomst verborgen." Vrijdag komt ook een Nederlander binnen die dan zijn 68e editie heeft voltooid.

Van der Lans wilde eigenlijk op de honderdste verjaardag van de Vierdaagse de tocht voor de 70e keer afronden. De tocht van 2006 werd echter na twee dagen afgelast omdat er twee doden vielen door de hitte, waardoor dat plan onhaalbaar werd.

Via Gladiola

Ook de oudste en de jongste deelnemer aan de 101e Vierdaagse zijn vrijdag binnengekomen. De 90-jarige Jurjen Pal uit Heerenveen liep voor de dertigste keer. Hij was niet de oudste ingeschreven deelnemer, maar de alleroudste (94 jaar) begon dinsdag toch niet aan de tocht.

De Nijmeegse Maud Molemans, die op 31 december twaalf jaar wordt, is de allerjongste die de Vierdaagse dit jaar heeft uitgelopen.

Traditioneel wordt de Vierdaagse afgesloten met de laatste 5 kilometer over de Nijmeegse St. Annastraat, die tijdens de intocht ook wel Via Gladiola heet. Om 18.00 uur sluiten de finishbureaus. Er zijn elk jaar een paar honderd lopers die de eindstreep niet op tijd halen.

Buikgriep

De laatste dag Vierdaagse startte met 38.717 lopers, 308 van hen wisten de eindstreep niet te halen. Daardoor is het nu duidelijk dat in totaal 38.409 mensen de Vierdaagse hebben uitgelopen.

Donderdag moesten 1.002 wandelaars hun tocht staken. Onder de deelnemers waarde donderdag een buikgriepvirus rond. Onderweg vielen lopers uit met buikklachten en misselijkheid. Op het militaire kamp Heumensoord belandden twintig militairen in een ziekenboeg.

Ook leden van de medische dienst van de Vierdaagse zijn getroffen, zei Vierdaagse-arts Ernst-Paul van Etten donderdag.