Onder deelnemers aan de Vierdaagse waart een buikgriepvirus rond. Op het militaire kamp Heumensoord liggen twintig militairen in een ziekenboeg. 

Onderweg zijn lopers uitgevallen met buikklachten en misselijkheid. Ook leden van de medische dienst van de Vierdaagse zijn getroffen, zei Vierdaagse-arts Ernst-Paul van Etten donderdag.

GGD, Defensie en de medische dienst onderzoeken om welke besmetting het gaat. Het is mogelijk dat er onder de vele hapjes die toeschouwers onderweg uitdelen aan lopers iets niet helemaal in orde was.

Ook de centrale keukens worden onderzocht. Het kan ook zijn dat lopers al met een besmetting aan de Vierdaagse zijn begonnen en onderweg anderen hebben aangestoken.

Blaren

Op de derde dag was het ook erg druk bij de blarenprikposten. Het Rode Kruis heeft volgens een woordvoerder donderdag overdag al vijf procent meer blaren geprikt dan gewoonlijk op de derde loopdag. In totaal heeft het Rode Kruis tot donderdagavond zo'n elfduizend blaren behandeld. 

Volgens de woordvoerder was het erg druk op de eerste twee hulpposten die de wandelaars onderweg naar doorkomstplaats Groesbeek tegenkomen. Sommige wandelaars klagen over wachttijden van meer dan een uur bij de blarenprikposten. 

Door nattigheid worden de voeten week en dat veroorzaakt sneller blaren, aldus de woordvoerder, Ook de hete en benauwde woensdag heeft voor veel blaren gezorgd. Het Rode Kruis verzorgde er meer dan 4.700.

Starters

De laatste dag van de 101e Vierdaagse van Nijmegen start vrijdag met 38.717 lopers. Donderdag moesten 1002 wandelaars hun tocht staken, heeft de organisatie laten weten.