De ruim 41.000 Vierdaagselopers in Nijmegen lijken de hitte woensdag goed te weerstaan. Bij de hulpposten van het Rode Kruis is het iets drukker dan vorig jaar op de tweede wandeldag, maar ernstige hitteklachten hebben zich nog niet voorgedaan.

Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis.

Rond de tijd dat de meeste lopers finishen is het in Nijmegen boven de 30 graden, aldus de weerman van de Vierdaagse. Het Rode Kruis en de medische dienst hebben ruimte gemaakt om wandelaars af te koelen. Onweer lijkt pas los te barsten als de deelnemers al binnen moeten zijn.

Enkele wandelaars zijn met een ambulance van het parcours gehaald. Twee van hen kampten met voedselvergiftiging, aldus Vierdaagse-arts Ernst-Paul van Etten.

Voor zover bekend was in geen van de gevallen de hitte de directe oorzaak. Het Rode Kruis behandelde woensdag overdag 780 blaren. In de avond volgen er zeker nog veel meer. De eerste wandeling was goed voor ruim 2.500 blaren bij de burgerdeelnemers en 360 bij de militaire lopers.

Schaduw

De organisatie van de Vierdaagsefeesten waarschuwt bezoekers van de binnenstad de schaduw op te zoeken en voldoende te drinken.

Het is in het centrum van Nijmegen erg vol omdat het Roze Woensdag is. Het veelal in het roze geklede Vierdaagselegioen loopt door het centrum. Ook bezoekers en horeca zijn in het roze om hun steun aan diversiteit te benadrukken.