De eerste wandelaar van de Vierdaagse van Nijmegen is dinsdag over de finish gekomen. De 101e editie van de Vierdaagse ging dinsdag om 4.00 uur van start met 42.036 deelnemers. 
 

Omroep Gelderland meldt dat Martin Averesch uit Barneveld om 09.44 uur de finish passeerde.

Rond 6.30 uur was meer dan de helft onderweg. Het jaarlijkse wandelevenement duurt tot en met vrijdag met de traditionele finish op de 'Via Gladiola' in de Nijmeegse binnenstad.

Op de eerste dag, ook wel de 'Dag van Elst' genoemd, moeten de lopers, die kunnen kiezen uit afstanden tussen 30, 40 en 50 kilometer, een route richting Arnhem afleggen.

Via Slijk-Ewijk lopen de wandelaars naar Elst en via Bemmel gaan ze terug naar Nijmegen. De deelnemers van de 50 kilometer zijn dinsdag als eerste gestart. De meeste deelnemers (49 procent) lopen een afstand van 40 kilometer per etappe.

De deelnemers aan de Vierdaagse komen dit jaar uit niet minder dan 67 landen. Dat vertelde marsleider Johan Willemstein dinsdagochtend op NPO Radio 1. Volgens hem staat het record op wandelaars uit 73 landen.

Deze 101e editie is de laatste voor Willemstein als baas van het evenement. Hij stopt hierna als marsleider en hoopt de wandeltocht volgend jaar zelf te lopen.

Deelnemers onderweg voor eerste dag Nijmeegse Vierdaagse
28
Deelnemers onderweg voor eerste dag Nijmeegse Vierdaagse

Wandelweer

In Nijmegen en omgeving wordt het dinsdag een graad of 26. Het is volgens Weeronline prima wandelweer. "Woensdag krijgen de vierdaagselopers een hete dag voor de kiezen. Het kwik loopt op naar 33 graden. Later op de dag kunnen stevige onweersbuien ontstaan."

Donderdag trekken er buien over de regio Nijmegen, er is dan vrij veel bewolking en af en toe wat zon. Vrijdag, de laatste dag, is er meer zon en minder kans op een bui.

Veiligheid

Voor deelnemers die vaker de Vierdaagse hebben gelopen is het dinsdag even wennen. De organisatie heeft de route op de eerste dag aangepast uit veiligheidsoverwegingen in verband met aanrijroutes.

Hierdoor krijgen de wandelaars aan het begin van de dag in plaats van aan het einde te maken met de Oosterhoutsedijk, het zwaarste deel van de route.