Precies 42.557 wandelaars hebben de honderdste Vierdaagse uitgelopen. Er vielen vrijdag nog 439 lopers uit, wat vrij veel is voor de laatste dag met de feestelijke intocht in Nijmegen tot besluit. 

Het aantal uitvallers is ongeveer het dubbele van de jaren hiervoor op de laatste loopdag, terwijl de organisatie de finishtijd nog verruimde naar 18.30 uur. Dat werd besloten omdat het vrijdagmorgen de eerste uren hard regende en onweerde en veel mensen gingen schuilen.

Vrijdagmiddag bezweken sommige deelnemers nog op het finishterrein. Dat kwam doordat er lange rijen stonden voor de loketten waar de medailles werden uitgereikt, terwijl de temperatuur weer flink opliep.

Marsleider Johan Willemstein is een "bijzonder gelukkig" mens. Het hoge aantal uitvallers in deze Vierdaagse-editie wijt hij deels aan de weersomstandigheden en deels aan het feit dat er 5.000 lopers meer dan normaal mee mochten doen, vanwege het jubileum van de wandeltocht.

"De honderdste heeft vast meer niet zo goed getrainde deelnemers gelokt, terwijl het hier en daar ook erg druk op en langs de route was. Maar gezien de massa mensen had het niet beter kunnen gaan."

Koning

Koning Willem-Alexander, die vrijdag wegens de verjaardag van de Vierdaagse op bezoek kwam, was vol lof. "Ik heb veel bewondering voor alle deelnemers. En ook voor alle vrijwilligers die elk jaar weer voor ze klaarstaan. Het is een ongelooflijke sportieve prestatie", zei hij.

De koning dook onaangekondigd op tussen de wandelaars in het Brabantse Cuijk en liep met hen over de pontonbrug over de Maas. 

Ook bezocht hij een verzorgingspost. Tijdens de intocht in Nijmegen zorgde het koninklijk bezoek voor opstoppingen in het wandelpeloton, omdat iedereen een hand wilde geven of een selfie wilde maken. De koning speldde sommige bijzondere lopers zelf de medaille op.

Uitvallers

Er waren dit jaar opvallend veel uitvallers. Zelfs enkele zeer ervaren lopers moesten onderweg opgeven. Ook onder de honderd alleroudsten, van 82 tot 93 jaar, waren veel uitvallers, vooral doordat zij volgens onderzoekers veel te weinig dronken. Maar de honderd allerjongste deelnemers, van wie de meeste nog 12 jaar moeten worden, hebben hun eerste Vierdaagse op een enkeling na allemaal voltooid.

Ervaren wandelaars die de honderdste editie hebben gelopen, zeggen dat het ''een heel zware'' was. Er waren tropisch warme dagen, het was soms benauwd met dreigend onweer en de vrijdag begon met een urenlange hoos- en onweersbui.

Dinsdag en woensdag vielen erg veel lopers uit. Het Rode Kruis hielp onderweg zo'n vijfhonderd lopers met hitteklachten. Enkele tientallen wandelaars zijn in het ziekenhuis terechtgekomen.

Video: Ondanks regen goede sfeer bij Vierdaagse

Blaren

Het Rode Kruis heeft 12.645 blaren geprikt. Daarvoor gebruikten ze 11.000 prikpennen, 20 liter jodium en 42.000 gaasjes. Voeten zijn afgeplakt met in totaal 20 kilometer leukoplast en 550 meter pleister. In totaal waren volgens een woordvoerder zevenhonderd medewerkers in Nijmegen aan het werk.