De Vierdaagse is woensdag voor drie lopers geëindigd op de intensivecareafdeling van het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Op de Spoedeisende Hulp van dat ziekenhuis moest één loper worden gereanimeerd.

Nog eens zes wandelaars kwamen binnen met een zogenoemde 'heat stroke', de ernstigste vorm van hitteklachten waarbij de lichaamstemperatuur veel te hoog is opgelopen. Alle patiënten maken het donderdag weer goed, aldus een woordvoerster van het Nijmeegse ziekenhuis.

Bij het andere Nijmeegse ziekenhuis CWZ moesten 24 lopers worden behandeld op de Spoedeisende Hulp. Of er patiënten op de ic terecht zijn gekomen maakt dit ziekenhuis niet bekend.

Het was woensdag de warmste dag van het jaar tot nu toe. Er vielen ruim tweemaal zoveel wandelaars uit als in andere jaren op de tweede dag.

Nierfunctieklachten

Volgens het Radboudumc waren er onder de 34 wandelaars die zij behandelden mensen met nierfunctieklachten, ontstaan door te weinig vocht en zout. Ook belandden lopers in het ziekenhuis die te veel van zichzelf eisten in hun haast om op tijd binnen te komen. De Ambulancedienst heeft tot laat in de avond lopers met klachten vervoerd.

Donderdag hadden de hulpposten van het Rode Kruis langs de route rond het middaguur nog nauwelijks lopers met hitteklachten gezien, zei een woordvoerster. Het is in Groesbeek met 26 graden bijna tien graden koeler dan woensdag.