Op de tweede dag van de Vierdaagse zijn 2050 wandelaars uitgevallen of helemaal niet aan de start komen opdagen, aldus een woordvoerder van de organisatie woensdag.

Volgens hem waren er vooral veel uitvallers wegens de tropische temperaturen. Het aantal uitvallers lag woensdag met 4,4 procent tweemaal zo hoog als in de twee jaren hiervoor.

Alle lopers waren al binnen toen woensdagmiddag een kort maar heftig noodweer boven Nijmegen uitbrak.

Op de tweede dag van de Vierdaagse vallen altijd de meeste lopers uit. Het gaat vaak om mensen die maar net de eerste dag hebben volbracht en de volgende dag niet meer verder kunnen. Het bestuur van de Vierdaagse was tevreden over woensdag.

"Een mooie wandeldag", aldus marsleider Johan Willemstein. Honderden lopers hadden hitteklachten en hier en daar was het te druk op de route, maar dat was volgens hem te verwachten "onder deze omstandigheden".

Er zijn nog 43.910 lopers over voor de wandeltocht die op de derde dag door de heuvels rondom Groesbeek voert. Dinsdag en woensdag kregen de lopers een halfuur extra tijd om de eindstreep te halen. Omdat het donderdag niet meer zo warm lijkt te worden, mogen de lopers dan niet meer eerder starten of later binnenkomen.

Dinsdag op de eerste wandeldag haalden 1206 lopers de eindstreep niet.

Medische hulp

De medische posten hebben op de tweede wandeldag van de Vierdaagse hun handen vol gehad aan lopers die last kregen van de warmte. Tot 16.00 uur waren volgens het Rode Kruis al 224 mensen behandeld, grotendeels wegens hitteklachten. 

De Nijmeegse ziekenhuizen meldden dat er enkele tientallen wandelaars zijn binnengebracht, die allen na behandeling weer naar huis konden.

Woensdagmiddag zijn extra EHBO'ers, een motorambulance en de speciale koelbus naar een Waalbrug bij Nijmegen gestuurd. Veel lopers zochten na de hete brug verkoeling onder de brugpijlers, maar vielen daar juist flauw. Dat komt volgens Vierdaagsedokter Ernst Paul van Etten omdat de kuitspieren dan ineens niet meer hoeven te werken. Dat beïnvloedt de bloedcirculatie.

Het Rode Kruis rekent erop tot laat in de avond bezig te zijn met blaren en hitteklachten.

Bekijk hier meer foto's van de vierdaagse

Eerste wandelaar

Iets na 9.00 uur 's ochtends kwam de Brit Simon Brownlee als eerste over de finish, het is de tweede dag op een rij voor Brownlee dat hij de eerste is.

"Overal langs de weg waren watersproeiers en watertappunten al in bedrijf. Mogelijk komt dat ook omdat de militairen al voor ons startten vanochtend", aldus Brownlee tegen de Gelderlander.

Video: Tweede dag Nijmeegse Vierdaagse

Heeft u beeld van de Vierdaagse? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). Video's kunnen naar video@nu.nl.

Loopt u de Nijmeegse Vierdaagse zelf of staat u langs de route? Stream uw beelden via de NUlive-app (iOS) en (Android).