De kans dat de Vierdaagse ooit van Nijmegen naar een andere stad verhuist is theoretisch mogelijk, maar ook erg klein. "Het staat niet vast dat het altijd in Nijmegen moet zijn, maar praktisch gezien kan het bijna niet anders."

De organisatie van het evenement werkt samen met de gemeente en Defensie met een convenant, dat meestal tussen de drie en vijf jaar geldig is. Daarin wordt vastgelegd in welke stad de Vierdaagse plaatsvindt. Het huidige convenant is geldig tot en met 2017.

"Stel dat er een keer iets misgaat, dan kunnen we er theoretisch gezien voor kiezen naar een andere stad uit te wijken", vertelt André Sonneville, woordvoerder van de Vierdaagse, aan NU.nl. "Maar dat doen we niet, want Nijmegen is helemaal ingesteld op de Vierdaagse. Praktisch gezien kan het gewoon niet in een andere stad."

De Gelderse stad is sinds 1925 de enige startplaats van het evenement. In de jaren ervoor konden deelnemers ook vanuit andere plaatsen starten. Dit jaar beleeft de Vierdaagse zijn honderdste editie.

Van voren af aan

De voorbereidingen op de editie van 2017 beginnen vrij snel nadat de hudige editie is afgelopen. "In augustus zijn we vrij en in september begint het hele circus weer van voren af aan", vertelt Sonneville.

"We gaan eerst evalueren en vervolgens worden alweer besluiten genomen over de route. Meestal blijft die hetzelfde, maar dit jaar hebben we bijvoorbeeld vanwege het jubileum een extra route van 55 kilometer. Daarnaast moeten we goed contact houden met alle gemeenten rond Nijmegen waar de wandelaars doorheen komen. Het kan zo zijn dat er aan wegen gewerkt wordt. Daar moeten we omheen plannen."

De kosten voor de organisatie van de Vierdaagse, het grootste meerdaagse wandelsportevenement ter wereld, weet de woordvoerder niet precies. "Maar dan moet je denken aan miljoenen."Wat betreft inkomsten gaat het alleen om inschrijfgeld en sponsorgelden. Stichting de Vierdaagse werkt zonder winstoogmerk. "Als er geld overblijft dan is dat hooguit het startkapitaal voor de volgende editie."

Bekijk hier meer foto's van de derde dag van de Vierdaagse

Hitte

Een van de 'hot topics' van de Vierdaagse, waaraan dit jaar bijna 49.000 mensen meedoen, is het weer. Woensdag werd de warmste dag van het jaar tot nu, volgens Sonneville vooral vervelend voor de wandelaars.

"We hebben allerlei maatregelen genomen. Zo waren er extra watertappunten en de deelnemers die 30 of 40 kilometer lopen konden eerder starten."

Ook donderdag en vrijdag zijn warme dagen, waarop de organisatie maatregelen kan nemen. Zo kunnen militairen gesproken tien kilo bepakking meedragen, zonder extra gewicht lopen. Dat is vooralsnog niet aan de orde dit jaar. "Het is niet aan ons om dat te bepalen, maar aan de marsleiding in samenspraak met Defensie."

Een andere maatregel die kan worden getroffen, is het inkorten van routes. " In het uiterste geval kunnen we er voor kiezen om routes nog in te korten als er al wandelaars van start zijn. Dat is niet makkelijk, maar het is wel te doen. De draaiboeken liggen er."