'Ongetraind Vierdaagse wandelen kan nog lang tot klachten leiden'

Het ongetraind lopen van de Vierdaagse levert volgens het hoofd van de medische dienst van de Vierdaagse veel uitvallers op. Ook op lange termijn kunnen zij nog hinder blijven ondervinden van hun blessures.

"Ieder jaar hebben we wel een groep lopers die uitvalt omdat ze ongetraind zijn", zegt Ernst-Paul van Etten, hoofd medische dienst van de Vierdaagse.

Sommige mensen zijn volgens Van Etten nog wel in staat om de Vierdaagse dan alsnog goed af te ronden, omdat ze een goede basisconditie hebben. Maar bij een grote groep ongetrainde lopers is dat niet aan de orde, met uitval tot gevolg.

Het is lastig om vooraf  te zien of iemand wel of niet over een stevige basisconditie beschikt. Van Etten: "Soms zie je iemand die pezig is en dan denk je dat zo iemand een marathonloper is, maar die blijkt dan toch klachten te ontwikkelen. En soms zie je iemand die steviger is, maar die dan toch een goede conditie blijkt te hebben. Je merkt het pas als iemand zich met klachten presenteert."

Inschatting

Het is moeilijk om een inschatting te maken van het aantal uitgevallen lopers die ongetraind zijn, zegt van Etten. Mensen hoeven niet op te geven waarom ze de Vierdaagse niet uitlopen.

De meest voorkomende klachten van ongetrainde lopers zijn volgens het hoofd van de medische dienst, die zelf ook arts is, pijn aan de heupen, knieën en achillespezen. Voor de mensen die blessures oplopen door ongetraind te zijn kunnen de consequenties zeer pijnlijk zijn. 

"Het gevaar bestaat dat ze nog lang na de Vierdaagse last blijven houden van opgelopen blessures. Dan kunnen ze hun hobby niet meer uitvoeren. Het kan zelfs zo erg zijn dat mensen niet meer kunnen werken", aldus Van Etten. 

Volgens Van Etten kunnen hierdoor vervelende situaties ontstaan waarbij een werkgever een werknemer uiteindelijk niet meer hoeft door te betalen vanwege verwijtbaar verzuim.

Belang training

De organisatie hamert er volgens het hoofd van de medische dienst dan ook al jaren op dat trainen essentieel is. "Wij bieden trainingsschema's op de website aan en geven trainingsadviezen zodat lopers zich goed kunnen voorbereiden. Ongetraind de Vierdaagse lopen is gewoon niet slim."

Heeft u beeld van de Vierdaagse? Upload uw foto's via NUfoto of via WhatsApp (06 - 1388 0644). 

Lees meer over:
Tip de redactie