Extra watertappunten op warme eerste dag Vierdaagse

De organisatie van de Vierdaagse zorgt dinsdag voor extra watertappunten langs het parcours van de eerste wandeldag. Ook tijdens de Vierdaagsefeesten in het centrum van Nijmegen wordt extra water uitgedeeld. 

Volgens marsleider Johan Willemstein is het dinsdag "warm maar draaglijk" voor de lopers.

Het medisch team van de Vierdaagse raadt aanstaande lopers aan om maandag vast een halve liter extra te drinken als voorbereiding op de warme tocht. Wandelaars moeten dinsdag regelmatig eten en drinken, ook als ze geen dorst of honger hebben. Volgens het Rode Kruis veroorzaakt de warmte gebrek aan eetlust en dat kan zorgen voor flauwtes en valpartijen.

Onderzoek onder Vierdaagselopers heeft uitgewezen dat de meerderheid onderweg ook te weinig drinkt.

Dinsdag besluit de organisatie pas of er voor woensdag nog meer maatregelen worden genomen. Vierdaagsemeteoroloog Jules Geirnaerdt voorspelt dat het woensdag op de route van de tweede wandeldag 31 graden wordt. Het is naar verwachting niet erg vochtig en er staat een redelijk briesje.

Bij hoge temperatuur met weing wind kan het Vierdaagsebestuur dinsdag besluiten om de routes in te korten of een uur eerder te starten. Militairen hebben onder die omstandigheden soms zonder de verplichte tien kilo bepakking gelopen.

Lees meer over:
Tip de redactie