Vierdaagse Nijmegen telt dit jaar 68 nationaliteiten

De honderdste Vierdaagse gaat op 19 juli in Nijmegen van start met 48.986 lopers. Aan het wandelevenement doen dit jaar 68 nationaliteiten mee. 

Net als elk jaar hebben honderden mensen die zich wel ingeschreven hadden, zich ook weer afgemeld. Vanwege het jubileum was er eenmaal plaats voor 50.000 wandelaars, maar sinds de inschrijving hebben ruim 1000 lopers alsnog geannuleerd, zei marsleider Johan Willemstein donderdag.

Onder de mensen die wel lopen zijn 5.496 militairen en 474 tachtigplussers. Ook hebben zich 518 kinderen ingeschreven die dit jaar 12 worden en in totaal honderd wandelaars lopen een 'ererondje' van vijftig kilometer per dag extra, zo heeft de organisatie bekend gemaakt. 

Op 9 juli al starten in alle provinciehoofdsteden wandelaars die in etappes te voet naar Nijmegen gaan. Gezamenlijk komt deze groep op zondag 17 juli tijdens een jubileummanifestatie over de Waalbrug.

Vierdaagsewijn

Dit jaar staat de Vierdaagse in het teken van duurzaamheid. Ter ere van dit thema wordt dit jaar een speciale biologische Vierdaagsewijn gepresenteerd. 

Verder gaat de organisatie het consumeren van kraanwater en duurzame catering proberen te stimuleren en gebruiken vrijwilligers alleen nog groene stroom, elektrische auto’s en LED-verlichting.

Veiligheidsmaatregelen

Er worden dit jaar geen extra maatregelen genomen in verband met de veiligheid, stelde burgemeester Hubert Bruls eerder. Er wordt volgens Bruls al jaren rekening gehouden met de dreiging van een terroristische aanslag tijdens het evenement. "Ik sta er zeer ontspannen in'', aldus Bruls.

Lees meer over:
Tip de redactie