De eerste deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse zijn dinsdag om 4.00 uur op pad gegaan. De wandelaars lopen dinsdag de 'dag van Elst'. De organisatie is dinsdagochtend tevreden over de start.

Voor de 99ste editie van het jaarlijkse Nijmeegse wandelevenement hebben zich dit jaar 42.684 mensen aangemeld. Dit betekent dat 3316 mensen die wel waren ingeloot hun startbewijs niet hebben opgehaald.

De vroegste vertrekkers zijn de wandelaars die het parcours van 50 kilometer afleggen. Daarna volgen de lopers voor de 40 kilometer en de 30 kilometer.

Dinsdag voert de wandelroute over de Waal naar Elst, vanwaar de naam de dag van Elst. Wandelaars moeten rekening houden met uiteenlopende weersomstandigheden.

Vierdaagse dag 1

Deelnemers wandelen in Elst op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
Zwaar bepakt wandelen tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. © NU.nl/Henk van Essen
Veel plezier tijdens de Vierdaagse van Nijmegen. © NU.nl/Henk van Essen
© NUfoto
Deelnemers wandelen in Lent op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
Een wandelaar geniet van het uitzicht op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
Wandelaars op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
De eerste deelnemers van de Nijmeegse Wandelvierdaagse zijn dinsdag om 4.00 uur op pad gegaan. Ze lopen dinsdag de dag van Elst. © ANP
Deelnemers wandelen over de Waalbrug op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
© NU.nl/Peter de Jong
Startende wandelaars banen zich 's ochtends vroeg door een haag van studenten. © ANP
Deelnemers wandelen langs cheerleaders op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
Voor de 99ste editie van het jaarlijkse Nijmeegse wandelevenement hebben zich dit jaar 42.684 mensen aangemeld. © ANP
De vroegste vertrekkers zijn de wandelaars die het parcours van 50 kilometer afleggen. Daarna volgen de lopers voor de 40 kilometer en de 30 kilometer. © ANP
Net als in voorgaande jaren staan er weer honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar langs het parcours om wandelaars met fysieke klachten op te vangen en duizenden blaren te behandelen. © ANP
Angela Verkuijlen, nachtburgemeester van Nijmegen, moedigt de wandelaars aan op de eerste dag van de 99ste editie van de Vierdaagse van Nijmegen. © ANP
© NU.nl/Henk van Essen

Startschot

De organisatie van de Vierdaagse is tevreden over de start vanochtend vroeg. Het startschot werd rond een uur of vier gegeven door de voorzitter van stichting De 4daagse Johan Willemstein, die werd geassisteerd door de zes jongste lopers, twee per afstand.

"Het was druk met publiek", zegt woordvoerder André Sonneville. "Er stonden meer mensen langs de kant dan vorig jaar en er werd volop aangemoedigd, gezongen en gedanst. Zelfs toen er een flinke bui over het parcours naar beneden kwam, bleef iedereen gewoon staan - een mooie opsteker voor de wandelaars."

Rode Kruis

Intussen is het dinsdagochtend al druk bij de ehbo-post in Huissen, waar tot 09.00 uur al 34 deelnemers zich lieten behandelen vanwege blaren.

Bij de hulppost in Rijkerswoerd zijn ook al achttien wandelaars geholpen. ''Het begint nu aardig op te lopen'', aldus een woordvoerster van het Rode Kruis dinsdag.

Net als in voorgaande jaren staan er weer honderden hulpverleners van het Rode Kruis klaar langs het parcours om wandelaars met fysieke klachten op te vangen en duizenden blaren te behandelen.

De organisatie zet dit jaar voor het eerst de fixatiepleister in. Dat is een grote, flexibele pleister van tien centimeter breed, die in de gewenste vorm en grootte kan worden geknipt.

Heeft u foto's van de eerste dag van de Vierdaagse? Upload deze op NUfoto.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse maken we uitzendingen met live beelden van lopers en toeschouwers die langs de kant staan. Doet u mee?

Alles over de Vierdaagse in ons dossier