Dinsdag 21 juli begint de 99e editie van de Nijmeegse Vierdaagse. NU.nl zet de cijfers van het grootste wandelevenement ter wereld op een rijtje.

Tijdens deze editie van de Nijmeegse Vierdaagse wordt hoogstwaarschijnlijk op de vierde dag een mijlpaal bereikt. Sinds 1903 hebben 1.490.218 de finish bereikt. Als vrijdag 9.782 personen de tocht uitlopen, dan zijn in totaal 1,5 miljoen Vierdaagsekruisjes uitgedeeld.

Het record van de meeste inschrijvingen werd vorig jaar al behaald. Toen schreven 53.844 personen zich in voor het wandelevenement. Dit jaar ligt dat aantal iets lager met 51.462 wandelaars.

Uit die inschrijvingen heeft de organisatie 46.000 personen geloot die zich dinsdag aan de start mogen melden. Daarvan zijn 27.139 personen man (59 procent) en 18.861 vrouw (41 procent). Ook lopen 6.356 wandelaars voor de eerste keer mee.

Het is echter niet zeker dat alle 46.000 wandelaars zich dinsdag aan de start laten zien. Vorig jaar meldden slechts 43.013 mensen zich op de eerste dag. Hoeveel dat er dit jaar worden, weten we pas dinsdag.

Starters in Vierdaagse

Bron: Nijmeegse Vierdaagse© NU.nl/Jerry Vermanen

Nationaliteiten

Dit jaar lopen vijfduizend militairen mee, waarvan 1.759 uit Nederland komen en 3.241 een buitenlandse nationaliteit hebben. Ook doen vijftien deelnemers in een rolstoel mee.

In totaal doen 6.127 buitenlandse wandelaars met zestig verschillende nationaliteiten mee. Vorig jaar liepen nog zeventig verschillende nationaliteiten mee.

Deelnemers uit Australië, België, Canada, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten doen mee aan de wandeltocht. Ook wandelaars uit de kleinere landen Bermuda, Fiji, Gabon, Malawi, Oost-Timor, Trinidad & Tobago en Zimbabwe verschijnen aan de start.

92 jaar oud

Ruim de helft van de deelnemers is tussen de 51 en 70 jaar oud. Ook doen er zes personen mee van 91 jaar of ouder. De oudste deelnemers zijn 92 jaar oud, namelijk Herman Dubie uit Amsterdam en Jan Zwijnen uit Huizen. Ook loopt de 91-jarige Fin Yrjö Saraste uit Helsinki mee als oudste buitenlandse deelnemer.

De jongste deelnemer is Sjoerd van de Laar uit Velp bij Grave. Hij wordt op 30 december 12 jaar oud. Drie andere deelnemers zijn een dag eerder jarig, namelijk Niek Janssen uit Meijel, Bor IJlst uit Spijk en Maaike Luijnenburg uit Nieuwkoop.

De 83-jarige Nijmegenaar Bert van der Lans haalde vorig jaar het record van de meeste Vierdaagsekruisjes, namelijk 67 stuks. Dit jaar loopt hij weer mee op de afstand van dertig kilometer. De 84 jaar oude Dick Koopman uit Oudorp loopt voor de 66e keer mee.

Langs hun huis

Bijna een kwart van de lopers komt uit de provincie Gelderland, namelijk 11.315. Dat betekent dat per 10.000 inwoners 55,8 personen uit Gelderland mee doen. Ook Noord-Brabant heeft relatief veel wandelaars met 31,3 personen per 10.000 inwoners.

Ten slotte komen 5.025 wandelaars tijdens de Vierdaagse dicht langs hun huis. Zij wonen in het postcodegebied waar de wandeltocht ook doorheen voert.

Deelnemers per provincie

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse maken we uitzendingen met live beelden van lopers en toeschouwers die langs de kant staan. Doet u mee