De organisatie van de Nijmeegse Vierdaagse kijkt met een goed gevoel terug op het besluit om de normaal zo feestelijke intocht op de laatste dag, vorig jaar te versoberen uit piëteit met de slachtoffers van de MH17-vliegramp. 

Dat zegt voorzitter van de stichting 4daagse Johan Willemstein donderdag tegen NU.nl.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines stortte met 196 Nederlanders aan boord op de avond voor de laatste Vierdaagsedag van 2014 neer in oost-Oekraïne.

Vanwege het grote aantal Nederlandse slachtoffers werd daarop besloten de intocht op 18 juli op de Via Gladiola te versoberen. Traditiegetrouw gaat die intocht gepaard met een feestelijke aankleding en veel muziek.

"We vinden dat we daar als organisatie goed aan hebben gedaan", zegt Willemstein na afloop van de jaarlijkse persconferentie rond de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. 

"De maatschappelijk impact was enorm. Als omgevingsbewuste organisatie konden er daar natuurlijk niet aan voorbijgaan."

Het was op de dag zelf soms wel zaak om het besluit uit te leggen aan de wandelaars. Willemstein: "Er was wel commotie. Veel deelnemers hadden zoiets van: 'Huh? Is er een vliegtuig neergestort dan?' Die zaten helemaal in de Vierdaagsesfeer en hadden niets meegekregen van het nieuws."