NIJMEGEN - Het is alle hens aan dek voor de politie in Nijmegen tijdens de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten.

''We laten geen middel onbenut om de stroom van 1,4 miljoen bezoekers in goede banen te leiden'', zegt een woordvoerder van de Nijmeegse politie vrijdag.

Het korps is dit jaar ook voor het eerst op Twitter te volgen via @PGLZevenement.

Vanaf zaterdag zijn dagelijks 1000 agenten in touw. De Vierdaagsefeesten staan te boek als het grootste publieksevenement van Nederland. De politie zet ook camera's, lichtkranten, sms-alerts en zelfs steltlopers in.

Zestig locaties

''Publieksdichtheid is hier het toverwoord'', zegt coördinator Jan Hoencamp. ''Met twintig beweegbare camera's houden wij zestig locaties in de gaten. Getrainde observanten zien erop toe dat het niet te druk wordt op een locatie. Een publieksdichtheid van vijf mensen per 2 vierkante meter ervaart het publiek nog als gezellig.''

Bij te grote drukte wijzen lichtkranten de weg naar minder drukke plekken. Steltlopers proberen toeschouwers op een ludieke manier de weg te wijzen.

Zaterdag

De Vierdaagsefeesten beginnen zaterdag en duren tot en met vrijdag. Op tientallen podia in de stad treden talloze artiesten op, onder wie 'thuisspelers' De Staat en Marike Jager. De dinsdag en vrijdag zijn doorgaans de drukste dagen, aldus de politie.

Ondanks de massale belangstelling valt het aantal aanhoudingen ieder jaar mee, stelt Hoencamp. ''Door de Vierdaags en de feesten hebben wij unieke ervaring met crowd-management. Collega's van andere korpsen kloppen regelmatig bij ons aan om ervaring op te doen en ook vanuit Engeland en Duitsland is er interesse in onze manier van werken.''