Dinsdag 18 juni 2019
Dinsdag 18 juni 2019
|
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alles over de Nijmeegse Vierdaagse

Alles over de Nijmeegse Vierdaagse

Lees hier alles over de 102e editie van de Nijmeegse Vierdaagse 2018 die op 17 juli start. Wat zijn de routes en waar moet je zijn voor de feesten?

Waar wordt de Vierdaagse gelopen?

De wandelaars starten én finishen dagelijks op de Wedren, een plein net buiten het centrum van Nijmegen. De Nederlandse militairen die meedoen starten en finishen dagelijks in Kamp Heumensoord.
De Vierdaagse kent iedere dag een andere route door het Gelderse, Brabantse of het Limburgse land, in de wijde omgeving van de stad Nijmegen. Traditiegetrouw staat er iedere dag een andere plaats centraal in de buurt van Nijmegen. De eerste wandeldag heet De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot de vierde De dag van Cuijk.

Hoe laat starten en finishen de lopers?

Hoeveel mensen mogen de Vierdaagse lopen?

Het jaarlijkse evenement trekt wandelaars van over de hele wereld. In 2018 zijn er 47.000 startbewijzen uitgedeeld, hetzelfde aantal als vorig jaar. Wel zijn er dit jaar meer mensen teleurgesteld: het aantal inschrijvingen groeide van 50.403 naar 51.130. Omdat er meer inschrijvingen waren dan deelnamebewijzen, moest er geloot worden.
Dit jaar doen er 1.800 militairen mee. Voor het eerst in de geschiedenis waren er meer aanmeldingen dan plaatsen, waardoor 163 militairen niet mee mogen doen. In totaal kunnen er 6.000 militairen uit diverse landen meedoen aan de Vierdaagse.

Waar kan je slapen tijdens de Vierdaagse?

De duizenden wandelaars en bezoekers moeten ook ergens gehuisvest worden, hiervoor worden campings, hotels en gastgezinnen gebruikt.
Speciaal voor wandelaars is de organisatie Vierdaagsebed in leven geroepen door de VVV. Het platform maakt het voor wandelaars mogelijk om te verblijven bij gastgezinnen. De accommodaties moeten voldoen aan bepaalde eisen, zoals een goed bed, een raam op de kamer, ontbijt en schoon sanitair.
De website wandelenovernachten.nl is daarnaast handig voor mensen die de Vierdaagse willen bijwonen en graag in de omgeving willen overnachten. Op de site staat een kaart met daarop verschillende overnachtingsadressen, zoals hotels, campings en bed & breakfasts.

Het voorlopige weerbericht tijdens de Vierdaagse

Zoals het nu lijkt is het tijdens de Vierdaagse rond de 25 graden, maar de kans op neerslag neemt wel iets toe vanaf 16 juli. De wind is matig en heeft een voorkeur voor het noorden of noordwesten.

De Vierdaagse en de kruisjes

Wanneer wandelaars aan de minimale afstandseisen hebben voldaan, krijgen ze een Vierdaagsekruis. Het 'kruis voor betoonde marsvaardigheid' is een koninklijk erkende onderscheiding.
Er zijn wel verschillende kruisjes te weten brons, zilver, of goud. Een wandelaar die voor het eerst deelneemt, krijgt een bronzen kruisje, terwijl iemand die de Vierdaagse voor de vijfde keer uitloopt een zilveren kruis krijgt. Vanaf de tiende keer ontvangen deelnemers een gouden Vierdaagsekruis.

De Vierdaagsefeesten

Naast de wandeltocht, staat de Vierdaagse ook bekend om zijn feesten. De Vierdaagsefeesten beginnen op 14 juli. Gedurende zeven dagen treden meer dan 3.000 artiesten op, verspreid over 40 locaties in en rondom Nijmegen. Naast optredens zijn er onder meer ook workshops, lezingen en exposities.
Vrijwel alle evenementen zijn vrij toegankelijk, slechts voor de optredens in de Stevenskerk moet er betaald worden. De prijzen voor 'Stevenskerklive' variëren per concert.

Wat moet je eten als Vierdaagseloper?

De Vereniging Sportdiëtetiek Nederland (VSN) schrijft dat de voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding. Hiermee wordt bedoeld dat het lichaam alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. De vereniging raadt dus vooral een gebalanceerd dieet aan.
De twee belangrijkste bronnen van brandstof tijdens de Vierdaagse zijn echter koolhydraten en vetten. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) adviseert om ook veel vezelrijke producten te eten, zoals bruin brood, pasta, peulvruchten en bananen.

Hoeveel moet je drinken tijdens de Vierdaagse?

De hoeveelheid vocht die ingenomen moet worden tijdens de Vierdaagse verschilt per persoon. Hoogleraar fysiologie Maria Hopman (Radboud UMC) deed hier in 2007 onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat mensen tussen de twee en zeven liter water nodig hebben tijdens de wandeltocht. Belangrijk is vooral om als wandelaar niet te wachten met drinken tot de dorst intreedt.
Er zijn langs de route waterpunten, maar daar worden geen flesjes uitgedeeld. Het is voor lopers daarom belangrijk om zelf bidons of flesjes mee te nemen.

Vijf tips voor de Vierdaagse

Bekijk de foto's van de Vierdaagse

Tip de redactie