Het is vrijdag een jaar geleden dat het toestel van vlucht MH17 neerstortte boven het oosten van Oekraïne. De vliegramp wordt vrijdag op verschillende plaatsen herdacht. 

Zo'n 1.600 nabestaanden zijn vrijdagmiddag bijeen in het NBC Congrescentrum in Nieuwegein om hun omgekomen geliefden bij de vliegramp met de MH17, precies een jaar geleden, te herdenken.

Rutte

Premier Rutte is gearriveerd bij de herdenkingsdienst in Nieuwegein.

Hilversum

In Hilversum is vrijdagmddag een kerkdienst gehouden om stil te staan bij de mensen die vorig jaar omkwamen tijdens de vliegramp met vlucht MH17. Hilversum is hard getroffen: de Noord-Hollandse gemeente verloor vijftien inwoners.

Schiphol

Buiten voor vertrekhal 3 op Schiphol kunnen mensen vrijdag stilstaan bij de vliegramp met de MH17. Meerdere mensen hebben dat al gedaan door bloemen, kaarten en kaarsjes neer te leggen. Vorig jaar lag voor vertrekhal 3 een bloemenzee na de ramp met het toestel van Malaysia Airlines.

Australië

Bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra zijn vrijdag de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 herdacht. Precies een jaar geleden stortte het vliegtuig van Malaysia Airlines neer in Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 39 Australiërs.

Gedenkteken

Bij het parlementsgebouw in het Australische Canberra een gedenkteken onthuld ter nagedachtenis aan de slachtoffers van vlucht MH17. Het gedenkteken is een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers en werd onthuld tijdens een herdenkingsceremonie.

Oekraïne

Leden van het Oekraïens parlement leggen bloemen bij de Nederlandse ambassade in de Oekraïnse hoofdstad Kiev. 

Rusland

Ook in de Russische hoofdstad Moskou werden er bloemen gelegd. Jonge aanhangers van Poetin kwamen bij de Nederlandse ambassade bij elkaar.

Donetsk

Vlakbij Donetsk, in het dorpje Grabovo is vrijdag een herdenking voor de slachtoffers van vlucht MH17 geweest. Na een kerkdienst, die ongeveer een uur duurde, volgde een korte processie naar het MH17-monument in het dorp.