De aanhouding van zeven FIFA-functionarissen in de Zwitserse stad Zürich woensdagochtend was allerminst de eerste keer dat de wereldvoetbalbond in verlegenheid werd gebracht. Vijf controversiële momenten rondom de FIFA.

Onderzoek naar corruptie FIFA niet openbaar

De resultaten van het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 werden in eerste instantie niet openbaar gemaakt. Dat zei FIFA-president Sepp Blatter in september 2014 na een vergadering van het uitvoerend comité van wereldvoetbalbond FIFA.

In december 2014 ging de bond toch overstag. De wereldvoetbalbond FIFA gaf aan alsnog het volledige onderzoeksrapport vrij te geven na een vergadering in het Marokkaanse Marrakech.

WK 2022 in Qatar gespeeld in de winter

Al vrijwel direct na de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar ontstaat kritiek over de toewijzingsprocedure, maar ook over de speeldata. In de zomer zou het te heet zijn in het Golfstaatje voor een WK. Daarom maakte de FIFA in maart bekend dat het WK voetbal van 2022 in Qatar definitief in de wintermaanden november en december zal worden gehouden. De finale zal plaatsvinden op 18 december. 

Europese coalitie pleit voor 'nieuwe' FIFA

Onder het motto 'New FIFA Now' pleitte een groep Europese parlementariërs en voetbalbestuurders in januari voor grote veranderingen bij de wereldvoetbalbond. De actiegroep presenteerde in het Europees Parlement in Brussel een plan met tien verbeterpunten voor de FIFA, die al jarenlang wordt achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping.

Arbeidsomstandigheden bouw stadions Qatar

Uit onderzoek van Amnesty International uit 2013 bleek dat buitenlandse arbeiders ernstig uitgebuit worden in Qatar. De FIFA gaf in 2014 aan zichzelf niet verantwoordelijk te achten voor de arbeidsomstandigheden van mensen die werken aan de stadions en infrastructuur voor het WK voetbal in 2022 in Qatar. President Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond legde in december 2014 bij een bezoek aan Sri Lanka de aansprakelijkheid bij de bouwbedrijven.

Arrestatie officials

Het meest recente schandaal is de arrestatie van de topofficials van de FIFA woensdagochtend. Ze worden verdacht van omkoping, afpersing en het witwassen van geld. Sepp Blatter behoorde niet tot de opgepakte functionarissen.