Vandaag precies vijf jaar geleden stortte een vliegtuig van de Libische vliegmaatschappij Afriqiyah Airways neer in Tripoli. Bij de crash kwamen 103 mensen om, waaronder 70 Nederlanders.

6.00 uur lokale tijd

Even na 6.00 uur lokale tijd stort vlucht Vlucht 771 ongeveer een kilometer voor de landingsbaan van de internationale luchthaven van Tripoli neer. Het vliegtuig is onderweg van Johannesburg naar Londen Gatwick, met een tussenstop in Tripoli.

103 passagiers komen om

In het vliegtuig zitten op dat moment 104 passagiers. 103 van de inzittenden komen om. Alleen de 9-jarige Ruben uit Nederland overleeft de ramp. Hij wordt zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis.

Een jaar later

Een jaar na de vliegramp wordt bekend dat het goed gaat met Ruben. Het jongetje is opgevangen door zijn oom en tante en probeert een zo normaal mogelijk leven te leiden. Zijn ouders en broer zijn omgekomen bij de crash.

Piloten maakten fouten

Uit het eindrapport van een Libische onderzoekscommissie blijkt dat de piloten van het vliegtuig fouten hebben gemaakt voordat het vliegtuig neerstortte. Het vliegtuig van Afriqiyah Airways kwam te laag aanvliegen zonder goed zicht op de grond, de piloten werkten niet goed samen, waren vermoeid en mogelijk afgeleid door druk radioverkeer.