De in Mali ontvoerde Nederlander Sjaak Rijke is maandag bevrijd na ruim drie jaar te zijn ontvoerd door al-Qaeda. De ontvoering in beeld.

Eerste beelden in 2012

Rijke werd in november 2011 ontvoerd toen hij als toerist in Timboektoe was. In juli van het jaar 2012 werden de eerste beelden vrijgegeven waarop Rijke zijn verhaal doet. Naast Rijke ontvoerde de terreurgroep ook een Zweed en een Zuid-Afrikaan.

Nieuwe video in augustus

In augustus 2012 verscheen er een nieuwe video van Rijke. De Nederlander drong in deze video aan op de regering op hulp bij zijn vrijlating. Ook in deze video vertelde Rijke dat hij in goede gezondheid is.

Nieuw teken van leven in 2014

Op 18 november 2014 is er een nieuw teken van leven van Rijke. In een nieuwe videoboodschap vraagt hij nogmaals hulp aan de regering bij zijn vrijlaten. "Ik hou mijn regering verantwoordelijk voor elk leed dat mij overkomt'', zegt hij.

Rijke vrijgelaten

Na ruim drie jaar te zijn ontvoerd is Rijke op maandag 6 april vrijgekomen. Elitetroepen van de Franse strijdkrachten hebben hem gered uit handen van terroristen. Het lot van de andere twee gegijzelde is nog niet bekend. Rijke schijnt in goede gezondheid te zijn.