Het is de zittende Israëlische premier Benjamin Netanyahu opnieuw gelukt steun van het parlement te krijgen voor het vormen van een nieuwe regering.

Netanyahu heeft er al drie termijnen als premier op zitten en is hard op weg naar een vierde termijn. NU.nl biedt een overzicht van opvallende momenten uit zijn politieke loopbaan.

Vredesbesprekingen

De toenmalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton brengt Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas in september 2010 weer aan één tafel. Het is voor het eerst sinds december 2008 dat de politieke leiders van Israël en de Palestijnen weer rechtstreeks met elkaar praten. Eind 2008 brak de drie weken durende Gaza-oorlog uit.

Omstreden eed

In oktober 2010 wordt in Israël een controversieel wetsontwerp goedgekeurd. Alle nieuwe niet-Joodse burgers moeten een eed afleggen. Netanyahu geeft het voorbeeld in de video.

Gevangenenruil

Israël en de Palestijnse beweging Hamas bereiken in 2011 een historisch akkoord over de vrijlating van de Israëlische militair Gilad Shalit. De militair was ruim vijf jaar eerder gevangen genomen. In ruil daarvoor moet Israël ruim duizend Palestijnse gevangen vrijlaten. In de video vertelt de premier over de moeilijke beslissing.

Iran

Netanyahu waarschuwt regelmatig voor de gevolgen van het nucleaire programma van Iran. Hij herhaalt zijn zorgen in Nederland.

Nederzetting

In de zomer van 2012 geeft Netanyahu de opdracht om driehonderd huizen te bouwen in Beit El, een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever. De timing is opvallend: de uitbreiding volgt op een gerechtelijk bevel om een illegale nederzetting te slopen.

Grondoffensief Gaza

In de zomer van 2014 begint Israël een groot grondoffensief in het door Hamas bestuurde Gaza. Na de verdwijning en de dood van drie Israëlische tieners escaleerde het conflict. Al vroeg stelt Netanyahu Hamas verantwoordelijk voor de ontvoering.

Verkiezingen 2015

Likoed, de partij van Netanyahu, wint de verkiezingen van maart 2015. Zijn partij wordt de grootste met 29 zetels. De belangrijkste rivaliserende partij, de centrumlinkse Zionistische Unie, krijgt 24 zetels. Er werd van tevoren een nek-aan-nekrace verwacht. Vlak voor de verkiezingen deed Netanyahu nog een opvallende belofte.