Prinses Beatrix zal dit jaar niet aanwezig zijn op de eerste Koningsdag nieuwe stijl. Jarenlang trok ze trouw het land in om op 30 april Koninginnedag te vieren. NU.nl zet de meest bijzondere momenten op een rij.

1969: Willem-Alexander

Op 30 april 1969 viert Beatrix met prins Friso op de arm de zestigste verjaardag van koningin Juliana. Ondertussen toont zoon Willem-Alexander wel heel veel interesse in de cadeaus die eigenlijk voor zijn oma bedoeld zijn.

1980: Inhuldiging

Op 30 april 1980 doet koningin Juliana afstand van de troon en wordt Beatrix ingehuldigd. Het is Beatrix' eerste Koninginnedag als koningin der Nederlanden.

1980: Rellen

Helaas is niet iedereen dat jaar in een feeststemming. "Geen woning, geen kroning", schalt door de straten van Amsterdam waar demonstranten de confrontatie met de Mobiele Eenheid aangaan.

2009: Drama Apeldoorn

Koninginnedag 2009 in Apeldoorn eindigt in een waar drama als Karst T. met zijn auto op een optocht inrijdt. Daarbij komen acht mensen om het leven. Koningin Beatrix houdt die dag zichtbaar aangedaan een toespraak.

2010: Wemeldinge en Middelburg

Met de triest verlopen Koninginnedag van 2009 nog vers in het geheugen, viert Beatrix haar verjaardag een jaar later in Wemeldinge en Middelburg. Toch werpt het ongeluk geen schaduw over de feestelijkheden.

2012: Ongeluk prins Friso

Koninginnedag 2012 leek een moeilijke dag te worden, omdat Beatrix' zoon Friso een paar maanden eerder in coma raakte na een ernstig ski-ongeluk. Toch besloten de Oranjes om de geplande festiviteiten in Rhenen en Veenendaal door te laten gaan.

2013: Laatste Koninginnedag

Op 30 april 2013 treedt koningin Beatrix na 33 jaar af. Ze tekent de Akte van Abdicatie en geeft het stokje over aan haar oudste zoon Willem-Alexander. Vanaf dat moment is Beatrix weer prinses. In die hoedanigheid betreedt ze het balkon van het Koninklijk Paleis op de Dam om duizenden mensen toe te spreken.