Het is vandaag precies 120 jaar geleden dat de gebroeders Lumière de eerste 'bewegende foto' aan een select gezelschap vertoonden. Een overzicht van enkele belangrijke vroege films.

1895: De allereerste film

Op 22 maart 1895 nodigden de broers Louis en Auguste Lumière 200 mensen uit in Parijs voor een privé-vertoning van de eerste 'bewegende foto' in de geschiedenis.

De korte 'documentaire' bestaat uit een enkel shot dat de Lumièrefabriek in Lyon laat zien aan het einde van een werkdag, als de arbeiders naar huis gaan.

Op 28 december van hetzelfde jaar werden de beelden voor het eerst publiekelijk vertoond.

1896: Een sensationele nieuwe vorm van vermaak

Eén van de beroemdste films van de gebroeders Lumière is die van de aankomst van een trein op het station van La Ciotat, die in januari 1896 voor het eerst werd vertoond.

Het verhaal ging dat het publiek van schrik achteruit deinsde op het moment dat de trein, die min of meer op de camera afkomt, 'het beeld uitrijdt'. De authenticiteit van die anekdote wordt betwist.

Experiment met kleur

Al in 1896 verscheen de eerste kleurenfilm, een registratie door de Lumières van een uitvoering van Loïe Fullers Serpentine Dance. De film werd in zwart-wit geschoten, waarna de beeldjes achteraf met de hand werden ingekleurd.

1902: De eerste sciencefictionfilm

Het duurde niet lang voordat ook andere pioniers met film aan de slag gingen. Eén van de invloedrijkste vroege regisseurs was de Fransman Georges Méliès.

Zijn Le Voyage dans la Lune wordt wel beschouwd als de eerste sciencefictionfilm en was één van de vroegste films waarin speciale effecten werden gebruikt.

1903: De eerste actiefilm

Eén van de meest invloedrijke films in de geschiedenis van de cinematografie is The Great Train Robbery, van de Amerikaan Edwin S. Porter.

De rolprent wordt beschouwd als de eerste actie- en westernfilm en introduceerde baanbrekende montage-technieken, zoals het snijden tussen verschilllende scènes om de suggestie te wekken dat ze zich op hetzelfde moment afspelen.

1927: De introductie van spraak

The Jazz Singer is niet de állereerste film met een geluidstrack, maar wel de eerste commercieel succesvolle.

Hoewel het de eerste 'sprekende' film is, bestaat het grootste gedeelte van de geluidsband uit muziek. Hoofdrolspeler Al Jolson heeft slechts een paar regels tekst en zingt twee keer het liedje Mammy.

120 jaar cinematografie volgens Donald Duck

Ter ere van het 120-jarige bestaan van film staat weekblad Donald Duck deze week in het teken van de cinematografie.

De redactie van het blad ziet parallellen tussen de geschiedenis van de film en het produceren van hun stripblad en goot dat in een passende vorm.