Vrijdagochtend is in Nederland een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Vanaf ongeveer 9.30 uur schuift de maan voor een groot deel voor de zon.

De zon wordt op het hoogtepunt voor ruim 80 procent bedekt. Zo'n grote eclips is zeldzaam. De laatste keer dat een groot deel van de zon werd bedekt was in augustus 1999.

Video: Fragmenten van de zonsverduistering in '99 van ondermeer TweeVandaag

Nieuwsuitzendingen

Er waren in Nederland, maar ook in België live-uitzendingen die in het teken stonden van de totale zonsverduistering. In België was een Extra Journaal van bijna twee uur.

Video: Extra journaal in België 1999

Film over de verduistering

De Nederlandse filmmaker Daan Cupers ging in 1999 naar Virton in België en maakte daar een documentaire over de zonsverduistering. Deze zette hij onlangs online. 

Video: 'Le soleil a rendez-vous'

Vrijdag

Het hoogtepunt van de verduistering is vrijdag om 10.37 uur. De verduistering met het blote oog of een zonnebril bekijken kan erg schadelijk zijn voor de ogen. Er wordt aangeraden een eclipsbril te gebruiken. De animatie hieronder geeft een idee hoe de eclips eruit gaat zien. 

Video: Eclips van een bijna volledige zonsverduistering

Stuur foto's en video's

Als u vrijdag ook de zonsverduistering gaat bekijken en foto's of video's maakt, kunt u die naar ons opsturen: Upload foto's naar NUfoto of stuur foto's en video's naar de redactie via Whatsapp: 06-55246155.