Woensdag waren de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. VVD werd landelijk gezien de grootste en de PvdA kreeg wederom een harde klap. We zetten wat reacties op een rijtje.

VVD

Ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2011 verliest de VVD en dus verliest de partij ook zetels in de Eerste Kamer. Maar ze blijven toch de grootste en Rutte was strijdbaar.

Video: 'Dit kabinet moet door'

D66

Een andere grote winnaar is D66. De partij zag het aantal zetels in vergelijking met vier jaar geleden verdubbelen naar tien zetels. De stemming zat er bij D66 dan ook goed in.

Video: D66-leider Alexander Pechtold

CDA

Ook het CDA maakte een sprong naar voren en ging van elf naar twaalf zetels in de Eerste Kamer. CDA-leider Sybrand Buma reageerde donderdagochtend dan ook trots.

Video:  Sybrand Buma is trots

PvdA

De Partij van de Arbeid kreeg een grote dreun te verduren. Ze gaan van veertien naar acht zetels. Het is niet het eerste grote verlies. Volgens Diederik Samson gaat het nog ingewikkelder worden om steun te krijgen in de Eerste Kamer. 

Video: Het wordt lastiger volgens Samsom

Partijvoorzitter Hans Spekman prijst vooral de inzet van zijn partijgenoten en gelooft in de toekomst van de partij. 

Video: Spekman: 'Wij hebben de toekomst'

PVV

Geert Wilders van de PVV liet gedurende de verkiezingsavond weinig van zich horen of zien. Ze hadden, door geldgebrek, ook geen partijbijeenkomst. Toen de uitslag duidelijk werd, kwam Wilders toch even naar buiten voor een verklaring. 

Video: 'We waren liever de grootste geworden'