Vliegtuigen die over afgelegen gebieden van oceanen vliegen zouden beter gevolgd moeten worden. Dat leert de verdwijning van vlucht MH370 in maart 2014. Hoe zat het ook alweer met die vermissing?

8 maart 2014: MH370 verdwijnt van de radar

Op 8 maart 2014 verdwijnt een Boeing 777 van Malaysia Airlines met 239 mensen aan boord van de radar. De luchtvaartmaatschappij en de Maleisische autoriteiten hebben geen aanwijzingen over wat er met het toestel gebeurd kan zijn.

10 maart: 'Geel object' biedt valse hoop

Een geel object in de Zuid-Chinese Zee wordt aangezien voor een reddingsboot van het vermiste vliegtuig, maar blijkt een met mos begroeid onderdeel van een grote haspel.

11 maart: China zet satellieten in

Verschillende landen helpen mee met de zoektocht naar MH370. China zet tien satellieten in om het toestel te vinden, maar zonder resultaat.

15 maart: 'Communicatie-apparatuur werd bewust uitgezet'

De premier van Maleisië, Najib Tun Razak, maakt bekend dat de communicatie-apparatuur en de transponder van vlucht MH370 vlak voor de verdwijning zijn afgezet. Dat zou betekenen dat het toestel bewust van de koers afweek.

18 maart: Zoekgebied wordt drastisch verkleind

Ook Australië zoekt mee. De inschatting is dat het toestel ongeveer 2.800 kilometer ten zuidwesten van de stad Perth moet zijn.

23 maart: Hoop groeit op vondst MH370

Verschillende keren worden op de radar mogelijke wrakstukken waargenomen, maar het levert uiteindelijk niets op.

24 maart: 'Vermist vliegtuig moet wel zijn neergestort'

Ruim twee weken na de verdwijning van vlucht MH370, komen de Maleisische regering en Malaysia Airlines tot de conclusie dat de Boeing 777 in zee moet zijn gestort, ook al zijn er nog steeds geen brokstukken gevonden.

28 maart: Zoektocht verplaatst zich noordwaarts

De zoektocht gaat door, dit keer 1.100 kilometer naar het noordoosten nadat nieuwe informatie uit satellietgegevens aantoont dat het vliegtuig sneller vloog dan eerder berekend was.

30 maart: Australië zet 'zwarte dozenzoeker' in

Een marineschip met een apparaat dat signalen van zwarte dozen kan oppikken vertrekt vanuit Australië naar het zoekgebied in de Indische Oceaan.

4 april: Wanhoopsoffensief om MH370 te vinden

De tijd begint te dringen. De zwarte dozen zenden na een crash ongeveer een maand lang een pingsignaal uit dat nodig is om ze te lokaliseren. Nu het bijna vier weken geleden is dat het toestel verdween, zoeken schepen met onderwaterapparatuur wanhopig naar het signaal.

19 april: Laatste week van zoektocht gaat in

In de laatste weken van de zoektocht worden verschillende signalen opgepikt die mogelijk van de zwarte doos afkomstig zijn. Het zoekgebied is inmiddels verkleind naar zo'n tien kilometer. Australië kondigt aan het onderzoek in vijf tot zeven dagen af te kunnen ronden. Er wordt niets gevonden.

5 mei: Zoektocht gaat verder onder water

De regeringen van Australië, China en Maleisië komen overeen om de zoektocht onder water voort te zetten.

10 juni: Nederlands schip ingezet voor zoektocht

Het Nederlandse bedrijf Fugro zet in opdracht van de Australische overheid een gespecialiseerd schip in bij de zoektocht naar het verdwenen toestel.

26 juni: Zoektocht verplaatst zich zuidelijker

Er is nog altijd niets gevonden, maar Australië weigert de zoektocht op te geven.

29 januari 2015: Vermisten MH370 officieel dood verklaard

Bijna elf maanden na de verdwijning van het toestel is vlucht MH370 officieel verongelukt en de 239 inzittenden dood verklaard. Er is nog steeds geen spoor van het vliegtuig gevonden.