Dinsdag heeft de politie het Bungehuis in Amsterdam ontruimt. De studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zaten meer dan een week in het gebouw. Het bezetten van gebouwen is niet nieuw in Nederland.

Bungehuis

De demonstranten in het Bungehuis eisen meer inspraak van studenten en docenten op de UvA. Onder de bezetters was ook een docent aanwezig. Een student is gewond geraakt bij de actie van de politie. De arrestanten werden onder luid gejuich begeleid naar de politiebusjes. Er zijn 46 mensen aangehouden.

Video

Krakersrellen 2010

Kraken is sinds 1 oktober 2010 in Nederland verboden. Op die dag ontstonden er in vele steden rellen. Zo liep het uit de hand op het Spui in Amsterdam. Krakers en de Mobiele Eenheid kwamen slaags op het plein. De ME haalde op die dag in verschillende steden zo veel mogelijk mensen uit gekraakte panden.

Video

Ontruimingen tijdens inhuldiging Beatrix

Tijdens de inhuldiging van Beatrix op 30 april 1980 liep het in Amsterdam uit de hand. Onder de noemer 'Geen woning, geen kroning' kwamen de krakers slaags met de ME. De kroning ging alsnog door en ondanks de hevige rellen in de hoofdstad bleef de nieuwe koninging tot laat in de avond kijken naar het vuurwerk dat voor haar werd afgestoken.

Video

1 januari 1980

De ontruimingen van kraakpanden in Amsterdam op 1 januari 1980 waren behoorlijk hevig. Krakers hadden barricades gemaakt van stenen en auto's om ervoor te zorgen dat de politie niet bij het gekraakte pand kon komen. De politie kwam met hevig geschut om de barricades te breken.

Video

Schoonvegen van de Dam

Op 25 augustus 1970 begon de Koninklijke Marine met het schoonvegen van de Dam. Honderden hippies verbleven in de zomer van 1970 op de Dam. De burgemeester gaf op 24 augustus een verbod voor het slapen op de Dam, wat resulteerde in hevige rellen. Bij deze rellen vielen vijftig gewonden.

Video