Op verschillende plekken in het land hebben vandalen verkiezingsposters van de VVD, met daarop een foto van demissionair premier Mark Rutte, beklad met nazisymbolen. In onder meer het Gelderse Putten zijn de afgelopen dagen meerdere posters verwijderd, overgeplakt en beklad, schrijft De Stentor maandag.

Posters op zo'n tien aanplakplekken in het dorp waren vernield of beklad, aldus de lokale fractie. Albert de Bruin van VVD Putten denkt dat het om een gerichte actie gaat. De partij heeft besloten vooralsnog geen aangifte te doen en heeft de posters vervangen.

"Op de posters stonden hakenkruizen, snorretjes en de naam 'Hitler' geschreven. De woede is nu wel een beetje gezakt, maar dit kan natuurlijk niet", zegt De Bruin tegen de krant. "Je mag van de VVD vinden wat je vindt, maar je blijft van andermans spullen af."

Ook op andere plekken in het land was het raak. In Westervoort (Gelderland) werd op verschillende aanplakplekken een hitlersnor op de foto van Rutte getekend. De fractievoorzitter van de lokale VVD, Roderick ten Kortenaar, zegt tegen Omroep Gelderland dat de posters zaterdag al binnen een uur na ophangen waren vernield. "Er hangen ook posters van andere partijen, maar die zijn niet beklad."

Zondag werden nieuwe posters opgehangen, maar die bleken maandag wederom doelwit te zijn geworden van vandalen. De Westervoortse VVD-fractie heeft besloten om wel aangifte te gaan doen bij de politie. Op een van de posters werd het woord 'houzee' geschreven, een veel door de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) gebruikte groet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ook in Zuid-Holland en Drenthe posters beklad

Er komen ook meldingen over bekladdingen van VVD-posters in het Zuid-Hollandse De Lier en Leiden binnen, meldde Hart van Nederland maandag.

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) werd volgens RTV Drenthe in Vledder besmeurd door vandalen die het mogelijk niet eens zijn met het coronabeleid. Op een aanplakzuil werd de minister vergeleken met Josef Mengele, de Duitse SS-arts die in vernietigingskamp Auschwitz allerlei medische (en vaak dodelijke) experimenten uitvoerde op gevangenen.

Over de bekladde posters zijn inmiddels nieuwe posters geplakt. Buurtbewoners reageren in gesprek met de regionale omroep geschrokken en hebben het vermoeden dat de vernielingen 's nachts hebben plaatsgevonden.