Beste NU.nl-lezer,

Daar stond ik, in mediacafé De Plantage te Amsterdam. In de verte hoorde ik Ferry Mingelen mompelen. Opeens ging om mij heen gejuich op. Er verscheen blijkbaar iets op het grote scherm, dat ergens voor mij moest hangen. "Acht," riep iemand naast me, "we blijven op acht."

Maar zo was het niet. Later die woensdagavond, vier biertjes later, bleek dat wij, GroenLinks, een zetel waren kwijtgeraakt, en dat was uitgekomen waar Arend Jan zo bang voor was, een, om in Wilders' woorden te spreken "tsunami van espee-iserihng."

Anti-SP-teksten

Toen Arend Jan vannacht zijn woedende anti-SP-teksten in zijn toetsenbord hamerde, zat ik met een glas wijn voor de tv. De Nederlandse zenders waren voetbal aan het herhalen, de wereld draaide nog wat door, en alleen op België beschouwde men onze verkiezingen nog na. Ze noemen Balkenende daar nog steeds Harry Potter, en meldden dat Filip Dewinter Wilders had gebeld om hem te feliciteren.

De opkomst van de Partij Voor De Dieren werd enigszins lachend gemeld, door de Belgische televisie. Ik vind het, net als Arend Jan, onbegrijpelijk dat al die intellectuelen zich opeens zo voor de dieren inzetten. Of zoals Freek de Jonge zei: "Nu kan Harry Mulisch die Nobelprijs wel vergeten." Overigens, nummer 2 op de kandidatenlijst van de dierenpartij heet Esther Ouwehand. Zou die van Ouwehands dierenpark zijn?

Het is trouwens niet zo, dat moet ik toch even corrigeren, dat Maarten van Rossem en Elsbeth Etty zich inzetten voor de partij voor de dieren. Ze maakten reclame voor de site stemdiervriendelijk.nl die een overzicht geeft van de standpunten van alle partijen over dieren.

Dieren

Al die intellectuelen die zich nu opeens voor de dieren inzetten, tsja. Misschien hebben ze alsnog spijt dat ze er zoveel hebben opgegeten of leren bekleding op hun autostoelen hebben. Het heeft iets lafs. Ze wilden zich nooit binden aan een politieke partij, en nu, over de ruggen van de dieren, die overigens nooit iets gevraagd is, durven ze het wel. De partij voor de dieren vertegenwoordigt overigens ook de knut, verantwoordelijk voor de blauwtong, daar wil je toch niet bij horen!

Arend Jan

Arend Jan, zo lezen we, maakt zich op voor een harde oppositie tegen de SP, zodra die op het pluche zit. Hij gebruikt de ouderwetse VVD-dreigementen van het sinterklazen en het te grabbel gooien van ons land nu al. Is dat niet een beetje vroeg? Als, en ik herhaal als, want het zal waarschijnlijk niet gebeuren, als de SP in de regering zal gaan zitten, zal er nog bar weinig overblijven van die zogenaamde Maoïstische principes.

De SP is allang geen extreme club meer geworden, SP-ers zijn geen wolven in schaapskleren, het zijn mensen in Zeemankleren. Maar zo te lezen zit de angst voor Links er bij Arend Jan goed in, na de electorale dreun van gisteravond, ik zeg dit laatste overigens zonder leedvermaak, ik gun niemand zo'n dreun.

Goed! Twee winnaars, SP en Wilders. Nou, die moeten dan maar gaan regeren, dat zijn 35 zetels, CDA erbij is 75, en dan nog, jawel, daar heb je het weer, D66. Want zo werd ook duidelijk gisteravond, Bert Bakker is behouden voor de politiek, wees er maar blij mee. Ik zelf ben niet zo bang voor de SP, het is weliswaar een sociaal zeer conservatieve club, met de neiging tegen elke verandering te zijn, maar ze zijn wel degelijk menselijk, komen op voor mensen met lage inkomens en daarvan zijn er nou eenmaal meer dan mensen met hoge inkomens.

Ik ben zeer benieuwd wat het gaat worden, en als het kabinet in maart nog niet rond is, dan kunnen wij, kiezertjes, weer een signaal geven, door tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten, allemaal op de partij van Boekestijn te stemmen, of op de partij van Bijlo, wat u wilt, we leven in een vrij land, gelukkig wel.

Dank u allen voor het lezen van onze briefwisseling. Ik hoop dat zij een voorbeeld is van debatteren zonder op de man te spelen. Van met open vizier en respect, oei, ik lijk Balkenende wel, het is de laatste keer dat ik dat woord gebruik, met respect met elkaar omgaan.

Laten we elkaar, in deze tijden, die weer erg gepolariseerd lijken te worden, toch niet al te veel beschieten vanuit onze loopgraven. Laten we rustig met elkaar praten, laten we het verstand in de debatten laten zegevieren, nu lijk ik Bert Bakker wel, maar dan ben ik niet, ik been uw toegenegen columnist Vincent Bijlo.

Gegroet, lezer, succes met alles wat u onderneemt, tenminste, zolang het geen criminele activiteiten zijn.