Reacties op de stelling worden niet meer bijgewerkt. Bedankt voor de vele, vele reacties! De laatste stelling luidde: 'CDA en PvdA moeten met SP regeren'.

Als de politieke partijen luisteren naar de kiezer is dit de meest logische keuze.
Rik van der Linden

CDA, VVD en SP? Hardop gedacht: huidige succesvolle economische beleid voortzetten en de SP als (nog) socialer tegenwicht. Bovendien, en daar gaat het tenslotte om, heeft de SP een uitstekende kandidatenlijst. Agnes Kant op Volksgezondheid is zeer capabel, kunnen daar de zaken die nu niet goed gaan aangepakt worden. Marijnissen heeft een grote achterban bij de jeugd dus die kan de nieuwe ministerspost voor Jeugdzaken gaan bemannen.

Let wel: PvdA heeft veel meer verloren dan de VDD, en ben geen fan maar de SP heeft het gewoon verdient. Op deze manier kunnen ze zich bewijzen en de nodige ervaring opdoen.

Veel naar mijn mening TE rechtse VVD'ers zijn naar PvdV gegaan, dus de goeden blijven daar gewoon over. Op deze manier beloon je het huidige kabinet voor bewezen diensten, heb je een sterke bezetting van de posten en luister je naar de Nederlander.
Van Elk & Jansen

Absoluut niet. CDA/VVD/SP is een betere optie
Cees van Bragt

Ik sta persoonlijk achter een coalitie CDA+PvdA+VVD waar, gezien de verkiezingsuitslag, een grote meerderheid van de bevolking achter staat. De VVD is altijd een betrouwbare coalitiepartner geweest voor zowel de PvdA als ook voor de CDA. Bovendien heeft de VVD zeer ervaren mensen binnen de gelederen die in binnen- en buitenland respect genieten. Ik verwacht van deze 3 partijen een stabiele regering en dat hebben we ook nodig de komende jaren.
Gert-Jan Kortman

Nee natuurlijk niet. PvdA heeft niets te zoeken in de regering na een verlies van 25 % van de stemmen, evenmin als de VVD. Laat links het gewoon even proberen, dan hebben we binnenkort weer verkiezingen.
Jan de Vrijer

Lijkt me een goed plan. Dit zijn nu eenmaal de drie grootste partijen volgens het volk. Ik lees hier de meningen van verschillende mensen die menen dat de PvdA niet zou mogen meeregeren omdat het zo veel zetels heeft verloren. Vreemd, het is nog altijd de tweede partij, dus na CDA de meeste stemmen.
Remco Magielse

Ja mee eens, lijk me voor alle drie een goeie les kunnen ze een beetje van elkaar leren en dan blijft de groei er in en de sociale zekerheid behouden als je dan een goeie middenweg kan vinden lijk me goed .
Ton van der Kraak

Ik zie op geen enkele wijze een stabiele en degelijke coalitie. Als je het mij vraagt…ik zie over een aantal maanden de informateur (welke nog benoemd moet worden) het advies geven om nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Wanneer er toch een coalitie tussen PVDA en CDA zal ontstaan zal een ieder dermate van zijn verkiezingspunten moeten afwijken dat de geloofwaardigheid voor de kiezer ver te zoeken is. En laten we eerlijk zijn…het is erg lang geleden dat een coalitie met PVDA en CDA succesvol is geweest en 4 jaar lang heeft standgehouden.
Bart Veenstra

Neeeeeeeeeeee, help! Jan houdt er een Stalin achtig gedachtengoed op na. Jan is zelf ook met niets begonnen en vaart er nu wel bij met die zogenaamde sociale gedachte! Hij heeft zelf aangegeven dat hij niet weet hoe hij zijn eigen partij in banen moet leiden met deze hoeveelheid zetels. Laat die man a.u.b. lekker oppositie voeren en geef hem geen vinger! Ofwel CDA PVDA & SP = RAMP
Marc Meijer

Lijkt mij geen goed plan, hiermee krijgen we weer een soortgelijke situatie zoals in het verleden met de LPF gerommel en gemorrel in de partijen met als gevolg dat het kabinet weer vroegtijdig valt. de meest reële oplossing ligt in de formatie CDA, PVDA en CU. Het lijkt mij beter om de nieuwkomers en snelgroeiers eerst maar even in de oppositie te laten dan kunnen ze wennen aan het regeerklimaat.
Harold Nijkamp

Het zou best een heel goed idee kunnen zijn als het CDA wat bijgestuurd kan worden op het menselijke aspect, want de wereld draait niet alleen op de economie maar ook om mensen toch! Dus mijn mening is het moet kunnen in deze tijd Ik stem voor een centrum/linkse coalitie. En de felicitaties voor dhr. J. Marijnissen! petje af voor deze man!!!
V. Beerman

We spreken wel van de zware nederlaag van de VVD, maar hoe staat men dan tegenover de dreun en afgang van oppositie partij PvdA. Nog niet zo lang geleden in de opinie peilingen van (linkse) media 52 zetels en nu slechts 32. In ieder geval hebben ze het meest aantal zetels verloren van alle partijen. Conclusie: weg met Bos!!! En zeker niet in een regering een grote mond hebben. Hoorden jullie trouwens nr. 2 van de PvdA gisteren? Die Alboeboemarak, ze had het CDA een trap gegeven.....Snappen jullie zo iemand nog? Dus ook weg ermee.
Paul Hermans

Aangezien je "de kiezer" op geen enkele weg tevreden kunt stellen lijkt een coalitie tussen de PvdA, het CDA en de SP me in elk geval de bovenste aan de lijst. Ondanks het verlies van de PvdA zijn ze altijd nog groter dan de VVD. En om de explosieve groei van de SP kun je gewoonweg niet heen.

Aangezien de ChristenUnie een sterke onderhandelingspositie heeft vraag ik me af hoeveel concessies het CDA en de PvdA bereid zijn te doen. Een partij die tegen abortus en tegen de huidige euthanasie wetgeving is, tja.
E.C. Hek

Als niet Nederlands burger mocht ik niet stemmen, maar ik vond dat de SP het meeste integere partij was tijdens de campangnes. Ik vind echter dat de SP moet langer in oppositie blijven, want de rechtse partijen hebben nog steeds niet het land helemaal naar de klote gedraaid. Na een periode van meer van het zelfde, zal de SP zeker nog meer zetels halen. Laat CDA VVD en wie dan ook blijven regeren om Nederlanders te laten zien dat het kan nog veel erger worden!
A. Duncan, Utrecht

Wie verzint zoiets..de partij die compleet afgeserveerd is, de meeste zetels van allemaal verloren heeft, moet gaan regeren ? Ik zie niet hoe je grotere minachting voor het Nederlandse volk kan etaleren. PvdA heeft zwaar verloren, een oppositiepartij die meer zetels verliest dan de regeringspartijen, hoe slecht kan je het doen ? PvdA kan dus onmogelijk de regering in gaan. Dat is niet wat het volk wil.
Jan Mulder

Nee, geen communisten in de regering, net de wereld verlost van die figuren.
W.B. Verbruggen

Natuurlijk niet! Daar zal Balkenende zich nooit in kunnen profileren als rechts tegen over een links blok van PvdA en SP. Het verleden heeft dat ook uitgewezen. zoals de het gezegde luid: "2 gelovigen op één kussen, daar slaap de duivel tussen. Alleen als de CU mee zou doen met PvdA en CDA zou er een vorm van evenwicht in de verdeling van de politieke macht kunnen ontstaan.
Jan van der Hoeven

Niet mee eens: Het CDA zal geen tweede linkse partij in het kabinet dulden. Dan vormt Harry Potter een minderheid in het kabinet, het is dan ook moeilijk om PvdA en SP tegen elkaar uit te spelen (wat onmiskenbaar de bedoeling zal zijn van het CDA met haar eventuele regeringspartners).

Daarom moeten SP en PvdA samen met Groen Links trachten een coalitie te vormen met de CU, en eventueel ook met de PvdD. Ik vermoed dat daar meer overeenkomsten mee te vinden zijn dan met dit neo-conservatieve CDA.
Henk van den Berg

Bos heeft 4 jaar geleden zijn kans laten lopen, voor zijn arrogantie wordt hij nu hard gestraft. De linkse kiezer heeft geen vertrouwen meer in hem en gunt dit (terecht) aan de SP. De PvdA heeft 3 jaar lang alleen maar geklaagd en op de man gespeeld zonder constructief mee te werken. Wie zo lang in de leunstoel op de macht zit te wachten verdient het niet om nu te mogen regeren.
Dirk en Koos

CDA en PvdA gaat al niet samen laat staan CDA met de SP. Ik denk dat dit een hele moeilijke informatieperiode gaat worden, zo niet een onmogelijke. Ik denk dat door deze versplintering het land inderdaad onbestuurbaar wordt en dat er over een jaar maximaal al weer nieuwe verkiezingen zullen komen.
Martijn Knuiman, 's-Hertogenbosch

Andere optie: Een grote meerderheids coalitie die ik nog nergens in de media hebt horen noemen; SP/PvdA EN VVD wellicht een hele vreemde uitweg maar zeker niet onmogelijk. Genereus zou zijn Rita Verdonk als Premier, Dan is in elk geval de wind uit de zeilen genomen van de VVD die hard kan meewerken aan het opruimen van haar eigen wanbeleid.
Rijk Banis

Met deze verkiezingsuitslag lijkt mij een formatie zelfs onmogelijk. PvdA en CDA samen in 1 regering is in het verleden gebleken een recept voor mislukking te zijn. Ik verwacht dus snel weer verkiezingen.
M. Koehorst

Niet eens, PvdA moet niet gaan regeren. Ik ben een PvdA stemmer. De PvdA moet niet gaan regeren. Dat is zelfmoord. Als je 10 zetels hebt verloren, dan ben je goed getraft en dan moet je je plaats kennen. Met 10 zetels verlies ben je niet uitgenodigd, om te gaan regeren.

Laat CDA, SP en CU maar gaan regeren, met 73 zetels. Zij zullen toch vanuit de kamer gedoogt worden. Bos moet maar eerst de komende vier jaar meer ervaring gaan op doen (rijpen), want dat is goed voor hem en de partij.
Mukesh Kalpoe

Absoluut niet mee eens! Een linkse meerderheid is catastrofaal voor de economische groei van nederland.
Clasine Hoogerwaard

Grote onzin! De absolute verliezer, de PvdA en dan met name de heer Bos, heeft momenteel niets in Den Haag te zoeken! Veel logischer lijkt mij een coalitie van CDA/VVD/PvdV(Wilders) en de Christen Unie, om de ingeslagen weg van dit moment sterk door te zetten!
Klaas Veen

Het is denk ik geen goed idee, niet alleen de SP heeft veel zetels gewonnen. Ook Geert Wilders heeft gepresteerd om van 0 naar 9 door te stijgen, dit geeft aan dat meer dan een half miljoen mensen achter de gedachten van Geert Wilders staan. Dus een kabinet met CDA, VVD, CU en PvdV zou ook zeker een goede optie zijn.
C. Mathijs Timmermans

Het volk heeft zich duidelijk uitgesproken gisteren. Nu moet SP ook de kans krijgen van het CDA om zich te bewijzen dat ze staan voor wat ze zeggen. Ik stond verteld toen Geert Wilders aan tafel bijna smekend bij CDA-VVD-CU om links weg te vagen. Hij heeft het erover dat de stem van 500.000 die op hem hebben gestemd. SP Heeft 26 zetels, dus ruim 1.500.000 stemmen. En wij maar praten over Democtratie in Nederland. Geeft SP de kans door te regeren voor een Sociaal Nederland.
G. Yildiz

Grote onzin, er moeten partijen regeren die met elkaar door één deur kunnen. De verschillen tussen cda en sp liggen veel te ver uit elkaar, dat wordt echt niets.
Marcel Hessing

Ik begrijp niet goed waarom een ieder ineens de mening is toegedaan dat de SP deel zou moeten gaan uitmaken van een toekomstige regering. Los van het feit dat dit de zorgvuldig opgebouwde ecenomische groei mijns inziens in gevaar zal brengen (de SP heeft weliswaar de scherpe kantjes verloren en is daarmee voor velen en reëlere keuze geworden, echter de kans is groot dat het oorspronkelijke gedachtegoed weer volledig tot opbloei komt na deze verkiezingen), vraag ik me toch echt af of we vergeten dat het CDA met afstand de grootste partij is van Nederland.

Laten we niet kijken naar de vraag wie heeft gewonnen en wie heeft verloren maar vooral naar het huidige politieke krachtenveld. Het CDA heeft 9 zetels afstand tot de PvdA en 15 zetels tot de SP. Feit blijft dus ook dat de PvdA de tweede partij van Nederland is met ruime afstand tot de SP. Bos zal dit hopelijk ook gaan beseffen (Bos was een slecht verliezer, zure reactie (waarom niet gewoon Wilders feliciteren ondanks verschillen) en ongeloofwaardig (eerst was enkel de PvdA van belang nu is het plotseling "wij als links").

De meest geloofwaardige en reële optie is mijns inziens een kabinet CDA, PvdA en CU. Laten we niet vergeten dat de SP slechts de derde partij is en een coalitie met zowel de SP als de PvdA voornoemde economische groei, banenherstel etc echt in gevaar zal brengen.
G.J. van de Kamp

Zeker weten dat de SP erbij moet zitten. SP is namelijk de echte winnaar, de kiezer heeft gekozen!!
André Philipoom

Lieve help, absoluut niet. De regering moet niet te links doorslaan. En SP is in mijn ogen veel te links. Zeg maar dag tegen de schatkist, die wordt dan gretig opgemaakt. Ook zullen de bedrijven het moeten ontgelden. Want de SP wil natuurlijk dat de belasting omhoog gaat en daar zullen bedrijven ook de dupe van worden. Deze bedrijven gaan hun heil zoeken in het buitenland. Weg bedrijvigheid en omhoog de werkloosheid. Het zou een drama zijn om de SP in het kabinet te laten komen.
Frank van Antwerpen

Ik ben bang dat het allemaal erg lastig wordt. Ik denk dat het CDA, PVDA en CU gaat worden en dat het beleid niet heel veel anders wordt dan de afgelopen jaren. Dat zou overigens wel de nekslag betekenen voor de PVDA.Ik ben bang dat de PVDA zo graag mee wil regeren dat ze hun principes en de dingen waar ze voor staan aan de kant schuiven.

Datzelfde is immers met de D66 ook gebeurd. En dat is ook dezelfde reden waarom heel veel kiezers over zijn gestapt naar de SP een partij die staat voor zijn principes en idealen en deze ook gerealiseer wilt zien daarom zal een coalitie met daarin CDA en SP moeilijk worden. Ik denk dat het CDA het liefst op dezelfde voet doorgaat als de voorgaande jaren.

Een coalitie met Groen Links erbij zou overigens ook niet onaardig zijn dan zou het denk ik CDA, PVDA en Groen Links worden of zoiets. Of met 4 partijen??? als gedacht aan CDA, VVD, Groen Links en de CU?
Beate Molin

Op zich niet meer dan logisch, als het niet zou gebeuren, dan zou je de stemmers alleen maar negeren. Alleen links gaat niet lukken, want daar is geen meerderheid voor. Alleen recht os centrum rechts gaat ook niet lukken om deze zelfde reden, het is nu dus alleen maar logisch dat het CDA en de PVDA realistisch gaan nadenken nu en phet gewoon met elkaar en de SP gaan doen... als het CDA dwars gaat liggen of de PVDA, vind ik dat ze alleen maar dom bezig zijn en dus blijkbaar de stem van het volk niet willen horen.
David van Kampen

Absoluut mee eens. Tijdens deze verkiezingen heeft nederland met een massale opkomst en een overweldigende zetelwinst voor de SP in mijn ogen een duidelijk signaal afgegeven aan de politiek. Nu wil ik daar wel aan toevoegen dat 3 jaar geleden Nederland liet weten een CDA PvdA regering te willen, maar door onderling gesteggel is dat uitgelopen op het grootste kiezersbedrog van de afgelopen tijd.

Nu lijkt het me logisch dat er nu een keer een regering komt die een correcte afspiegeling is van de verkiezingsuitslag. Misschien dat de SP samen met de PvdA aan het CDA duidelijk kan maken dat het zo niet verder kan. Aan de andere kant zou een oppositie van PvdA, SP en GroenLinks elk plan van CDA/VVD flink tegen kunnen werken...
Theo Boer, Utrecht

De verkiezingsuitslag zou dit rechtvaardigen, maar inhoudelijk staan het CDA en de SP zover van elkaar dat we kunnen wachten op de volgende verkiezingen, dus nee!
Gerard Nolden

Laat het CDA, PvdA en ChristenUnie maar samen gaan dat lijkt de beste keuze.
Eddie en Mariska

Lijkt me te moeilijk, Huidig kabinet was zeker wel sociaal, een sterke economie kan zorgen voor de mensen die het nodig hebben. Geld zo maar weer weggeven en het vergroten van de staatsschuld zorgt voor het verslechteren van de economie dus ook weer minder geld voor de zwakkeren. PvdA is goed voor het bijslijpen van de scherpe randjes, SP brengt alleen maar grotere tegenstellingen in de maatschappij. Een goed huishoud boekje is van groot belang, de 40 miljard rente die we betalen over de staatsschuld kunnen we beter benutten voor de zorg etc.
Arie van Gameren

Ik zou het zeer acceptabel vinden als de drie partijen de regering inkomen, zo kunnen we ook zien of de SP een harde knokker is, maar toch schat ik zo'n kans laag in. Het zou me ook geen probleem wezen als er een coalitie: CDA - PvdA en CU is.
Kemal Kuzu

Goed idee om de winnaar mee te laten regeren. Als ik me niet vergis bijt het sociale gehalte van de drie partijen elkaar niet te zeer. En de SP kan ondervinden wat het betekent om plannen ten uitvoer te brengen met de nodige kritiek die dit gaat opleveren. Wordt je volwassen van.
Jos Duijst

Als de dames en heren politici echt naar de kiezer zouden luisteren, dan zou dit de meest logische coalitie zijn. Dat er rond formaties niet naar de kiezer wordt geluisterd, bleek de vorige ronde wel, dus dat geeft al twijfel. Het CDA zal niet zomaar met twee socialistische partijen in een coalitie gaan zitten. Bos-Balkenende gaat ook moeizaam, dus zou André Rouvoet een goede mediator kunnen zijn.

Feit is in ieder geval wel dat het CDA zich socialer op moet stellen en enkele kernpunten uit haar partijprogram zal moeten afstoffen. Dit vind ik in ieder geval heel positief. En dat gezeur over standpunten van de CU over abortus, euthanasie, homohuwelijk en koopzondagen moet maar eens ophouden. Blijkbaar heeft niemand naar André Rouvoet geluisterd, de CU zal echt geen wetten willen terugdraaien, ze willen alleen betere randvoorwaarden.
Willem van Braak

Wat anders? Het lijkt me, gezien de uitslag, de enige reële mogelijkheid. En als dat vervolgens niet blijkt te lukken, zit er niets anders op dan nieuwe verkiezingen. Het is immers de kiezer geweest die deze verhoudingen heeft geschapen. Als die niet blijkben te werken, is het aan de kiezer om daar iets mee te doen.

Overigens, wie beweert dat het kabinet voor die van Balkenende "links" was, vervalst de geschiedenis. Dat kabinet was paars en bestond uit PvdA, D66 en VVD.
Fred Sevriens, Den Haag

Astublieft niet zeg!!! Niet wéér een links kabinet. Die hebben er de laatste keer een gigantisch zooitje van gemaakt. Balkenende kon die PvdA rotzooi opruimen en kreeg stank voor dank. Nee, laten we nu een tijdje genieten van wat Balkenende heeft opgebouwd. Ik ga voor CDA, VVD, PvdV en nog een kleintje. Maar GEEN PvdA of SP!!!
D. Mak

PvdA heeft fors verloren, meer dan de huidige kabinetspartijen samen. Dan is het niet logisch dat de PvdA toch gaat regeren. Ik denk dat SP als grote winnaar samen met de grootste partij CDA als eerste moet kijken of er een samenwerking mogelijk is, waarbij eventueel ChristenUnie (ook winnaar) voor een meerderheid kan zorgen. Als dat niet werkt, komt eventueel de PvdA weer in beeld. Het is in dit laatste geval wel handig als de PvdA zich volwassen opstelt en het CDA eerst eens feliciteert met de overwinning.
Marco Klein Wassink

Lijkt mij niet verstandig. Alles wat CDA en VVD de afgelopen vier jaar hebben opgebouwd wordt dan weer afgebroken door met name de PVDA. Ik zie een regering met CDA, VVD, SP en evt. CU wel zitten. Als je dit potje goed mengt krijg je een goed economisch sociaal beleid. Balkenende heeft het naar mijn idee heel goed gedaan, maar waarom wordt er toch altijd zo naar uiterlijkheden gekeken. Inhoud is veel belangrijker. Breek niet af wat er is opgebouwd maar geef het een kans om uit te bouwen naar een goed economisch en sociaal beleid. Daar worden we met z'n allen beter van.
Marjan van de Ven

Nee, alstublieft niet, dan komt er weer een links kabinet. Net zoals vóór Balkenende en we hebben toen wel gezien dat Nederland daar niet beter van werd!
Inge van Hezik

Ik vind dat een hele goede keuze. Ik heb zelf op SP gestemd en denk dat er nog heel wat dingen in Nederland kunnen worden verbeterd.
Remco de Jong

Op basis van de verkiezingsuitslag zou dit juist zijn. Ik denk dat Marijnissen beter in de oppositie kan gaan. Dan worden zij volgend jaar - wanneer er nieuwe verkiezingen zijn - de grootste partij.
Ronald

Daar ben ik het helemaal mee eens. De eerlijkheid in dit land was de afgelopen 4 jaar ver te zoeken. Nu CDA en VVD geen enkele kans maakt op een rechtse coalitie kan het tij gedraaid worden. Het kan en moet socialer in dit land. De rijke worden rijker en de armen armer. Dit lijkt me niet de bedoeling.

De VVD heeft flink moeten inboeten en is gehalveerd in zetels. Het CDA heeft ook verloren maar blijft de grootste partij. Het rechtse beleid is afgelopen. Het word tijd voor een links midden coalitie en natuurlijk spreek ik mijn voorkeur uit voor een coalitie van: CDA met minder macht PvdA en de SP. Beter kan het toch niet? We wachten af wat het zal brengen de komende 4 jaar. Het zal wel moeilijk worden om een coalitie te vormen.
Sindy

Lijkt enigst logische coalitie; heeft een duidelijke meerderheid; alleen zal het CDA zich van een veel socialere kant moeten laten zien als de afgelopen jaren onder invloed van de liberalen. Maar omdat CDA nog steeds grootste partij is, zal het moeilijk worden om CDA en SP te verenigen in een kabinet met PvdA; SP en PvdA hebben dan meerderheid in zo'n 3 partijen kabinet.
Arie de Kreij

Helemaal mee eens! De vraag is of JP een sociaal gezicht heeft; want dat moet hij wel tonen.
Jan Karel de Wolff

Nee, dat zou een ramp zijn. De stijging van de SP is eenjarig (zoals Fortuyn) en heeft te maken met de persoon Marijnissen en niet met het beleid en het programma. De PvdA is een schreeuwpartij, onbetrouwbaar , en niet de waarheid sprekende partij en moet NOOIT aan de macht komen en eigenlijk moet afgeserveed worden net zo als D66 en het liefst nog sterker.
C. Veenstra

Helemaal mee eens! Het CDA mag er niet zomaar aan voorbij gaan dat Nederland duidelijk wat anders wil.
Marie-Louise

Laat de PvdA er maar buiten en doe mij maar CDA SP en CU
E. Kok

Nooit! Alleen CDA-PvdA-ChristenUnie heeft kans van slagen.
Arie Vletter

Ik ben SP'er, maar ik vind niet dat PvdA en CDA per se met SP moeten gaan regeren. De SP is heel duidelijk in wat ze wel en niet willen. Onderhandelen kan altijd, maar niet ten koste van belangrijke waarden van de SP.

Als Nederland met de SP sociaal kan worden, dan is er voor regeren iets te zeggen... maar anders kunnen ze beter in de oppositie gaan en verder groeien. Het zal veel moeite kosten om alles wat de VVD en het CDA kapot gemaakt hebben weer te herstellen. En ik weet ook niet of het zo slim is om met het huidige CDA te gaan regeren, zo sociaal zijn zij niet.

Sterker nog... ze wilden het liefst doorgaan met de VVD. Gelukkig kan dat dus niet meer. Maar laat ze eerst maar eens onderhandelen.
Daniël Swinkels