Beste Arend Jan,

Van de week zei Balkenende het nog. "Dat er in Nederland kinderen in de cel zitten komt door hun ouders. Zij kiezen ervoor hun kinderen bij zich te houden, terwijl ze ze in een pleeggezin kunnen laten opnemen." Dat lijkt me toch het afschuiven van je verantwoordelijkheid. Je kunt en mag het ouders niet verwijten dat ze hun kinderen bij zich willen houden. Een humanere behandeling lijkt me op zijn plaats. Dat zou ook zeer in het voordeel werken van jouw minister Verdonk. Dan zou men niet zo boos op haar zijn, ze gaat over mensen, en dan moet ze zich ook menselijk opstellen.

Je moet er overigens in het geval van het Chinese jongetje en zijn moeder ook wel even bij vermelden dat de Chinese autoriteiten niet meewerkten.

Zij werkte ook niet mee, maar je werkt toch niet mee aan je uitzetting, lijkt me, als je geen idee hebt waar je daarna aan toe bent. Dat is een kwestie van lijfsbehoud. Dat zou jij doen, dat zou ik doen, dat is niets minder dan trachten te overleven.

Nog even over het pardon: Ik denk dat Nederland, dat nu een zeer strikte asielwetgeving heeft, uitstekend in staat is zijn grenzen te bewaken. Vergeet niet dat het in Spanje ging om veertig keer zoveel mensen als hier, maar nogmaals, het pardon is een principe geworden, en praktisch eigenlijk niet meer uitvoerbaar.

Rita Eichmann

Ooit, toen ik demonstreerde voor een generaal pardon, wilde Robbie Muntz tijdens mijn speech achter mij een bord omhooghouden met de tekst: Rita Eichmann. Ik heb het hem verboden. Ik vond het ongepast, omdat alleen die twee woorden de discussie over het beleid van Verdonk in een totaal verkeerd daglicht zouden plaatsen. Het gaat daarna namelijk niet meer over het beleid, en de menselijke, dan wel onmenselijke kanten ervan, het gaat alleen nog maar over die eeuwige oorlog.

Oosterhuis mag zijn mening hebben, dat lijkt me toch een zeer liberale stelling, ik zal niet weer met dat belegen, door alle beschermers van het vrije woord altijd weer aangehaalde Voltairecitaat op de proppen komen.

Het feit dat de IND niet meer doet dan het uitvoeren van democratische besluiten doet hier niets aan af. Niemand mag zich ooit de mond laten snoeren door democratisch genomen besluiten.

Ik zou zelf de vergelijking nooit maken, maar ik ben liberaal genoeg om hem zijn mening te gunnen. Hij heeft er duidelijk bij gezegd dat het geen partijstandpunt is.

Voedselbanken

Ik ging wel degelijk in op je stelling dat veel mensen die gebruik maken van voedselbanken diep in de schulden zitten. Ze zitten ook vaak in de schuldsanering, leven onder uitgavenregime, en hebben daarom weinig te besteden.

Voedselbanken, armoede, verpleeghuiszorg, ze worden in de campagne allemaal gebruikt om elkaar mee om de oren te slaan. Als je als buitenlander naar de Nederlandse campagne kijkt, krijg je het idee dat het halve land aan het creperen is. De campagne staat bol van de halve waarheden, en de cijfertjes. De cijfertjes zijn boterzacht. Iedereen schermt maar met de doorberekeningen van het CPB. Het was leuk om te horen, toen de cijfers gepubliceerd werden. Alle partijen waren tevreden over wat het CPB over hun plannen had gepubliceerd, en alle partijen hadden van alles aan te merken op de anderen.

Zodra het over cijfertjes gaat, denkt de kiezer: Ja, maar hoe check ik dat, hoe controleer ik wat waar is en wat niet. Het zijn ook altijd de minst interessante gedeeltes van de debatten, dat eindeloze gegoochel en gegooi met wie hoeveel banen zal gaan scheppen, en hoeveel groei dat zal gaan opleveren. Al die beloftes zijn gebaseerd op drijfzand, op aannames, op modellen. Het zijn laboratoriumsituaties. Er hoeven maar en paar variabelen te veranderen, en er klopt niets meer van.

De Nederlandse economie is een zeer open economie. Onze conjunctuurschommelingen worden voor het grootste deel bepaald door de economieën in de ons omringende landen. In deze dagen, zo vlak voor de verkiezingen, blaast iedereen zichzelf op tot enorme proporties, en doet net of Nederland een eiland is. Maar dat is het niet, het is een hoekje Europa.

Onderwijs

Ik heb wel eens bedacht dat het ministerie van onderwijs eigenlijk boven de partijen zou moeten staan. Onderwijs is gebaat bij continuïteit. Docenten die ik ken worden helemaal gek van alle veranderingen die ze steeds moeten doorvoeren.

Overigens vind ik, dat met mijn Vwo-opleiding, die ik in 1985 voltooide, weinig mis was, ik heb niets gemerkt van welke onderwijsvernieuwing van Links ook, die niet zou deugen. Er is daarna wel veel veranderd, maar daar is jouw eigen VVD steeds bij geweest, die heeft sinds 1985 maar vier jaar in de oppositie gezeten.

Natuurlijk, niet iedereen heeft even veel hersens, maar dat dom en slim bij Links net zoveel kans zou moeten krijgen om te studeren is een buitengewoon achterhaald standpunt. De overheid dient onderwijs goed te faciliteren, inzet en kennis dienen te worden beloond. Onderwijs is de motor van onze economie.

SP

Het zit je toch niet lekker, dat de SP nu een zetel of tien boven jullie staat. Ik vind het ook een merkwaardige ontwikkeling. De kiezer is denk ik op zoek naar zekerheid, en ziet in Marijnissen een degelijke, betrouwbare man, die doet waar hij voor staat en weinig aan vernieuwing doet.

Nee, dan wij, maar daarover een volgende keer. O nee, we zouden filosofisch worden, Laten we dat maar doen Arend Jan, daar ben ik wel eens aan toe.

Ik ga nu slapen, het is tien over twee, morgen weer op campagne in Utrecht en Tilburg, en ’s avonds moet ik een voorstelling spelen te Oudbeierland.

Groet, tot gauw, je vrijzinnig liberale GroenLinkse Vincent.