De armoede daalt, vooral omdat het aantal arme ouderen is afgenomen. Volgens premier Balkenende bewijzen de cijfers dat het beleid van zijn kabinetten vruchten afwerpt. De stelling van vandaag luidt: De armoede neemt af dankzij Balkenende. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Dat iets tijdens Balkenende gebeurt, betekent nog niet dat Balkenende er de oorzaak van is. In de landen om ons heen trok de economie twee jaar eerder aan dan bij ons. Dat was ook tijdens Balkenende.
Pom

Balkenende denkt hiermee te scoren, maar dat er wat fiscaal voordeel is voor een bepaalde groep ouderen, vind ik een veel te zwak argument over afname van armoede. De toeloop op de voedselbanken neemt namelijk ook erg toe, en zo veel, dat ze niet iedereen meer kunnen helpen. Dat was deze week in Schepper en Co aan de orde. Dus het klopt niet, zoals zo veel dingen die Balkenende beweert. Zéér onbetrouwbare man. Niet op stemmen! Ik ga voor de SP, de enige nog echt eerlijke partij in dit land.
M. v.d. Burgh.

Balkenende word eindelijk beloond met cijfers! Hij heeft zware maatregelen moeten nemen in zware tijden, geen mooie praatjes zoals de andere!

Van mij mag hij nu ook met de eer gaan strijken. In alle landen om ons heen was de armoede gestegen de afgelopen jaren, maar Nederland komt er het sterkste uit. We zitten hier helemaal niet zo slecht. Maar ja Nederlanders kunnen nu eenmaal heel goed klagen. Mijn steun krijgt hij nu weer.
Serge

Dat de armoede daalt heeft helemaal niets met het beleid van Balkenende te maken maar met de economie die ondanks dit kabinet nu toch ook in Nederland begint aan te trekken. Dit kabinet heeft drie jaar lang de burgers de financiele duimschroeven aangedraaid. En nu het laatste jaar gaan ze opeens kadootjes weggeven (tenminste dat zeggen ze; ik moet het allemaal nog zien, hogere ziektekostenverzekering, duurdere energie, enz ).

Voor mij staat als een paal boven water dat de weg die Balkenende en zijn trawanten in wil slaan een heilloze is. Als we in Nederland vooruit willen moeten we dat samen doen met alle mensen die hier wonen. Door de insteek die het CDA en de VVD voorstaan worden mensen van elkaar vervreemd en dat staat de broodnodige samenwerking in de weg. Misschien ben ik een idealist maar liever dat dan die rechtse zogenaamde christelijke kliek!
Peter Vlaar

We hebben bitter weinig te danken aan Balkenende. De afname van de armoede al helemaal niet. Balkenende heeft voedselbanken nodig gemaakt. Daarnaast hangt het aantal mensen dat in armoede leeft ook af van de definitie die je aan het begrip armoede geeft.

Die definitie is naar beneden bijgesteld. Niets nieuw voor dit kabinet: minder mensen in de WAO, dus wij hebben succes. Leuk, als je er niet bij vertelt dat die mensen voor een groot deel nu in de bijstand zitten. Feiten, feiten. JPB roept wel maar zegt niets.
W. Sijtsma

Natuurlijk neemt de armoede af dankzij Balkenende. Het gat in de ozonlaag gaat ook weer dicht dankzij Balkenende. En ik heb zelfs gehoord dat er een medicijn tegen het AIDS virus is gevonden dankzij Balkenende. Ook stoppen de poolkappen met smelten dankzij Balkenende. En krijgen alle ouderen een kunstgebit met een gouden tand van Balkenende.

Dit is volgens mij de grootste onzin die ik tot nu aan toe heb gehoord; wat een humor. Voor kabinet Balkenende had geen mens gehoord van voedselbanken. En het is een grote schande dat dit fenomeen in ons land, in deze tijd, de revue passeert.

Ik eet mijn schoen op als die vreselijke kerel weer op de grootste stoel in Den Haag plaats mag nemen.
Michel Beckman

Wat is armoede? Veel mensen met een lager inkomen kunnen vaak simpelweg niet met hun geld overweg of komen niet door bij het juiste loket. Het is nooit leuk om van weinig geld te moeten rondkomen, maar vaak ligt de oorzaak van 'armoede' bij de mensen zelf (arbeidsongeschiktheid en andere bijzondere omstandigheden daargelaten).

En daarom zou er eens meer gekeken moeten worden naar 'budgetbegeleiding' van deze zelfverklaarde minderbedeelden. Een simpel voorbeeld wat ikzelf vaak meemaak, mensen in de bijstand die stug doorroken of die toch op afbetaling een TV aanschaffen van het merk UnkyDunky welke natuurlijk na een jaar alweer kapot is.

Kortom verkeerde beslissingen nemen met het lage budget dat ze hebben. Ik durf te stellen dat een groot gedeelte van onze armoede is gekoppeld aan een lager IQ (zonder iemand te willen beledigen) en niet aan de economie of aan welke politici dan ook.

Mensen die SP stemmen denken vaak alleen maar dat als Marijnissen aan de macht komt, dan gaat mijn uitkering tenminste omhoog. Maar noch hij of Balkenende kan iets aan het bovenstaande verhaal veranderen.
David Alabastino

Balkenende heeft na jaren van recessie Nederland weer op de rails gezet, de schade beperkt, de schatkist op orde gebracht en daarnaast optimaal geprofiteerd van de aantrekkende economie de laatste jaren.

Dus ik ben zeer blij dat Balkenende de afgelopen jaren heeft geregeerd en van mij mag hij ook nog wel 4 jaar blijven. En wat mij tegen de borst stuitte, was dat meneer Rikkers hier een overzicht geeft van de stijging van de armoedecijfers.

Ik wil daarbij vertellen dat Balkenende premier is geworden in een zeer hectische tijd, een tijd van recessie, een tijd met een floppartij als de LPF, en zelfs met de D66 die niet te vertrouwen bleek. Maar nu zien we wel de vruchten afwerpen van het beleid dat Balkenende ondanks deze moeilijke tijden heeft gevoerd.

Want welk cijfer vergeet Meneer Rikkers? De prognose van het cijfer van huishoudens met een inkomen onder de lage inkomensgrens voor het komende jaar (2007) bedraagt 8,8% (!). En dat is zelfs bijna 1% lager dan bij zijn aantreden. De dalende lijn is dus ingezet en daarvoor mogen zeker de credits aan JPB worden gegeven.
Jaap-Willem Don

Ik hoorde vanochtend op de radio dat de armoede is TOEgenomen. Alleen een sociaal en solidair beleid kan de armoede doen afnemen. De kloof tussen arm en rijk is juist toegenomen. Balkenende heeft het steeds over waarden en normen. Misschien kan hij beter eens echt naar normen en waarden (als in: minder egoisme, minder geldcultuur en meer zorg en begrip voor elkaar) gaan kijken.
Monique Monen

Jazeker. Onder Balkenende is de recessie vanuit Paars omgebogen naar economische groei. Dat waren zware jaren. Dat de armoede daarbij groeide, is niet goed maar wel logisch. Nu het beter gaat dankzij het kabinetsbeleid, vermindert het aantal mensen in een armoedesituatie gelukkig rap. Een sterke economie is de beste remedie tegen armoede.
René Vrugt

Een tijdje geleden moest er nog zoveel gebeuren om Nederland uit het dal te trekken, nu gaat het Nederland plots voor de wind. Sommige mensen lijken inderdaad last te hebben van schizofrenie :)

Dat het CPB nu net voor de verkiezingen met deze cijfers komt maakt het natuurlijk allemaal heel geloofwaardig ;) Heeft Balkenende soms een nevenfunctie bij het CPB ?

Gewoon goed om je heen kijken en niet alles geloven wat de media brengen.
Patrick

Ja natuurlijk, tenslotte zorgt het huidige kabinet voor banen en dus voor vermindering van het aantal mensen dat afhankelijk is van een uitkering. Logisch toch?! Dat Kunnen Wouter & Jan & Famke niet.
JMS

Zelf verdien ik genoeg en daarom breng ik iedere maand geld weg voor allerlei doelen zoals de voedselbanken. Helaas moet ik daarbij constateren dat er iedere maand een enorme groei is van nieuwe aanvragen voor mensen die het financieel niet kunnen redden.

Ik vind dit dus geen afname van armoede. De cijfers zijn dus gebaseerd op een eenzijdig onderzoek en niet over een breed georienteerde maatschappij. Mijn stem gaat in iedere geval naar een partij die nadenkt over een eerlijkere verdeling!
P. van den Berge

Het moet niet gekker worden! Straks claimt Balkenende nog dat de wereldvrede aan hem te danken is. Ik zie de verschillen tussen arm en rijk alleen maar toenemen. Sommige armen gaan er dan misschien een paar euries per maand op vooruit, maar hoe valt dat te rijmen met de topinkomens die werkelijk door de daken schieten en de bonussen en gouden handdrukken die de pan uit rijzen?

Vervolgens doet Balkenende er alles aan om het parelkettingvolk te beschermen, zodat zij in nog duurdere jaguars kunnen rijden en in nog grotere huizen kunnen wonen, en klaagt hij over onzekerheid als er gevraagd wordt deze mensen een extra bijdrage te laten leveren middels bijvoorbeeld een kleine korting op de hypotheekrenteaftrek.... Ik ben het dus niet echt eens met de stelling, en dat is nog een understatement!
Emiel Reck

Als de armoede dankzij Balkenende afneemt, dan worden de armen onder Wouter Bos schatrijk. Balkenende heeft er vrij weinig aan gedaan. Dat zag je ook in een reportage van Sbs van ik schat zo'n twee maanden geleden. Daar stonden zelfs mensen op wachtlijsten om in aanmerking te komen voor steun van de voedselbanken. De structureel terugkerende conjunctuurgolf (in bijna alle landen an de EU) heeft er voor gezorgd dat de armoede misschien ligt is afgenomen. Balkenende niet!
J. Hulsebos

Allerminst, het conservatief/liberale beleid van Balkenende heeft de armoede aan de onderkant verergerd. Mensen bang maken zodat de buikriem voor de gewone man kon worden aangehaald en nu economisch herstel aan het kabinetsbeleid koppelen zodat de VOC-mentaliteit ales kan maskeren.
Tom de Man

Kun je een beter stemadvies krijgen? Nee toch: onder Balkenende nam de armoede af. Dát is de taak van de overheid. Punt uit.
Martijn Vroom

De armoede is onder Balkenende alleen maar toegenomen. Alle bezuinigingen hebben uitsluitend de laagste inkomens getroffen. Neem de zorgpremie, daar zijn de rijken alleen maar beter van geworden, die betalen aanzienlijk minder dan vroeger. Dit beleid is puur VVD-beleid. Waar zijn de sociale CDA'ers gebleven?
Adrie

Natuurlijk is op korte termijn de armoede toegenomen, dat kan haast niet anders met economische recessie - die in heel Europa plaatsvond. Onder leiding van PvdA echter is tijdens 8 jaar voorspoed de voedslebank ontstaan. Makkelijk van deze partij om daar Balkenende de schuld van te geven. Met de economische wind maar kort mee bewijst hij -of beter het CBS- dat de armoede nu al daalt. Terecht dat de hij de man is die de meeste mensen in het Torentje willen.
Angela Morpugo

Met het huidige beleid van het CDA en de VVD worden de rijken alleen maar rijker en de armen worden armer. Het beleid moet er socialer zijn. We moeten er met z’n allen voor zorgen dat we het allemaal goed hebben. Niet eerst kijken of ik genoeg heb, maar naar de ander kijken zodat we het allemaal goed hebben. Ook naar de waanzinnige salarissen van hoge functies zoals bij de Nuon zijn te gek voor woorden, want de burger moet dit uiteindelijk betalen. NEE, de armoede neemt niet af dankzij Balkenende.
Aran Hettinga

Ik heb nog niks gemerkt hiervan, en wij zitten er al een paar jaartjes nog slechter bij dan we al zaten met onze 3 lieve kleine kinderen, maar uiteraard maakt dat degene met een dikke beurs dit niet ziet of ontkent, want anders komen ze aan de dikker gevulde beurs. Ik wou dat ik het eens was met deze stelling maar helaas.... diep treurig word ik van Balkenende
N.v.d.V

Hahahahahahahaha... heheh.... he? hij meent het? geweldig hoor doordat er meer rijken met pensioen zijn gegaan is het gemiddelde inkomen bij 65 plussers gestegen. JA HALLO. zo kan ik ook rekenen, effectief is er niets voor die mensen veranderd alleen maar het rekensommetje. wat een kletspraat, de rekening krijgen we na 23 november wel als het te laat is.
Rutger Berendsen

Er zijn nog steeds voedselbanken die tijdens kabinet Kok ingezet werden, maar het worden er minder. De enorme werkloosheid tijdens het regiem Kok, is enorm teruggelopen, al die mensen die nu weer aan het werk zijn, hebben minder "armoede". Een ander soort armoede, dat van de lange wachtlijsten, is eveneens verholpen. Zeker, er moet nog veel gedaan worden, maar we moeten niet vergeten hoe de tijden waren in de laatste jaren van Kok. Zijn we vergeten hoe Fortuyn van leer trok tegen de "puinhopen van het paarse kabinet"?
Toen dit kabinet aantrad,waren de centen op,en om aardige dingen voor de mensen te kunnen doen.moet er éérst weer geld in het laadje komen.Als Bos gaat regeren dan kan hij weer met uitgeven beginnen,totdat de pot weer leeg is ,en dan....
Mieke Tim

De armoede neemt niet af, zo dat al zo is dan komt het door de wat aantrekkende economie en zeker niet door het beleid van dit kabinet! Leuke verkiezingsstunt van Balkende. Alleen wel heel erg misplaatst.
J Koenders

Helemaal mee eens. Dat dit kabinet goed werk heeft geleverd is nu toch wel duidelijk. Het begint me wel op te vallen dat zodra het bekend wordt dat er de afgelopen jaren dingen zijn verbeterd dit altijd door de economie gebeurt. Links wordt toch eens wakker, accepteer de nederlaag want er komen zoveel positieve berichten dat er niets meer is om tegen aan te schoppen.
J. van de Mheen

Omdat de 'nieuwe ouderen' het beter geregeld hebben met hun pensioen zou Balkenende hier lof mee kunnen oogsten? Dit lijkt mij onzinnig. Ik ben benieuwd naar de verschillende subgroepen en armoede. Het lijkt erop dat zonder de 65+ de armoede groter is geworden. Bovendien ruikt het beleid meer naar VVD dan naar CDA.
M. Wokke

Dat is natuurlijk grote onzin. Uit het CBS bericht blijkt dat er relatief minder arme 65 plussers komen vanwege een groter aantal met een aanvullend pensioen. Dat feit is op geen enkel wijze een prestatie van Balkenende! Als je alleen AOW hebt, heb je er in twee jaar 250 euro op jaarbasis bijgekregen, gemiddeld dus 125 euro per jaar = een tientje per maand! Alles bruto. 1% per jaar. De inflatie is hoger geweest!
Jos van Emmerik

ik denk dat de armoede eerder afneemt ondanks Balkenende. Het valt me wel op dat dit zo vlak voor de verkiezingen bekend wordt. Net als de tegemoetkoming in de stijgende energiekosten deze week is overgemaakt. Ik krijg daar toch een argwanend gevoel van. En wat de armoede betreft ben ik het met Marijnissen eens dat je armoede niet alleen moet bestrijden als het economisch goed gaat, maar juist als het minder gaat.
Frans Koolen

De feiten: Huishoudens met een inkomen onder lage inkomensgrens (bron Armoedebericht 2006 van CBS en SCP):
2002 (Einde Kok II, start Balkenende I): 9,7 %
2003: 9,8%
2004: 10,3 %
2005: 11,1 %
2006 (schatting): 9,7 %
Werkloosheid onder de beroepsbevolking, seizoensgecorrigeerd (bron CBS):
22 juli 2002 (Einde Kok II, start Balkenende I): 300.000
juni-aug 2005 (hoogste aantal): 491.000
16 nov 2006 (nu): 400.000, na daling nu stabiel of licht stijgend
Conclusies: armoede is niet afgenomen tijdens Balkenende, maar lange tijd 10-15 procent erger geweest dan aan het einde van Kok II, en is nu weer op het niveau van Kok II. Werkloosheid is nu 33 % hoger dan aan eind Kok I. Balkenende is als een sluwe middenstander: eerst de prijzen sterk omhoog, en daarna 'afprijzen'. Uiteindelijk ben je 33 procent slechter uit.
René Rikkes, Den Haag