ROTTERDAM - Niet lullen, maar poetsen. Dat is het motto van EénNL, de partij van Marco Pastors. Oud-wethouder Pastors was naar eigen zeggen erg succesvol met zijn 'Rotterdamse aanpak' en wil die aanpak graag ook landelijk invoeren. De concurrentie op rechts is moordend en in de peilingen staat de partij op nul tot twee zetels. Toch blijft Pastors er in geloven. NU.nl sprak met hem in het oude huis van Pim Fortuyn in Rotterdam.

Bekijk videoboodschap

U voorspelde rond de gemeenteraadsverkiezingen dat een landelijke partij van u kon rekenen op een kwart van de stemmen. Gelooft u dat nog steeds?
We staan in de peilingen niet hoog, dat klopt. Dat wil niet zeggen dat ik ongelijk heb. We hebben een goeie combinatie van de belangrijkste maatschappelijke kwesties, plus de goede oplossing, plus de goeie manier van verwoorden. Dat we de vaardigheid hebben om het voor elkaar te krijgen, hebben we in Rotterdam bewezen. In Rotterdam hebben we dertig procent van de stemmen.


Pastors maakt tijdens de Rotterdamse gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar het 'at your service'-gebaar. 'Wij zijn de enigen die de nalatenschap van Pim Fortuyn goed oppakken'

Werkt de associatie met Pim Fortuyn en zijn LPF niet belemmerend voor EénNL?
Ik ken Pim vanaf 1990 en zal dat nooit om praktische redenen ontkennen. Wij zijn de enigen die zijn nalatenschap goed oppakken. De nuance van Pim zie je bij ons ook. Grenzen dicht, maar wel een generaal pardon voor degenen die hier nu zijn. Wij zeggen: misbruik van de verzorgingsstaat aanpakken, maar mensen die het echt nodig hebben kun je wat meer geven.

Welke maatregelen heeft u genomen om een machtsstrijd zoals destijds bij de LPF te voorkomen?
We hebben een heel goede selectieprocedure gehad. Sollicitatiebrief, eerste gesprek, tweede gesprek. We hebben ook nog een testje gedaan over hoe mensen in elkaar zitten, wat hun waarden zijn.

Heeft die selectie er ook voor gezorgd dat u niet met Wilders in zee bent gegaan?
Nee, het was mooi geweest als dat had gekund. Maar als we samen waren gegaan, ben ik ervan overtuigd dat we het minder goed hadden gedaan.

Waar is het op stukgelopen?
We hadden afgesproken bij elkaar te gaan zitten en een verhaal te maken. We zouden daar de tijd voor nemen, maar Wilders had een onbedwingbare neiging om zelf heel snel naar buiten te komen met zijn Partij voor de Vrijheid. Het is raar als je met elkaar aan het praten bent hoe het verder moet en plotseling hoor ik op de radio dat Wilders zijn eigen partij heeft opgericht. Er zijn wel inhoudelijke verschillen, maar daar hadden we uit kunnen komen.


Pastors bij de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. 'We gaan niet meedoen aan de race wie het hardst schreeuwt'

Wilders 'tsunami-interview' lijkt hem winst in de peilingen op te leveren. Gaat u nu ook hardere taal gebruiken?
Iedereen weet dat wij stevig durven zijn als het nodig is, maar we gaan niet meedoen aan de race wie het hardst schreeuwt. Het komt mij wel goed uit, omdat veel mensen terecht vinden dat de grote partijen met een bocht om het probleem heenlopen. Maar ze zeggen ook: die Wilders roept wel allemaal dingen, maar helpt dat ook? Wij zitten daar precies tussenin.

Veiligheid

U wilt dat de overheid volledige veiligheid garandeert. Dat is toch onmogelijk?
De overheid moet niet zeggen 'Wen er maar aan'. Accepteren van het gebrek aan veiligheid is het begin van het einde en dat hebben we de afgelopen twintig jaar gehad. De acceptatie van dit soort misstanden zorgt ervoor dat misdadigers denken: er wordt toch niks aan gedaan. Criminelen zitten primitief in elkaar. Ze kijken naar actie en respons van de overheid.

Is de preventieve werking wel zo groot? Een crimineel bekijkt voor hij iemand in elkaar slaat toch niet eerst het Wetboek van strafrecht?
Als we ze opsluiten, zijn we in ieder geval wel een tijd van diegene af. In alle sectoren van de maatschappij zie je dat hoe hoger de sanctie, hoe beter het werkt. Bij een hondje werkt dat ook zo. Als het baasje heel boos wordt, dan zal het hondje het de volgende keer niet meer zo doen. Als hij zegt 'wat schattig dat hij aan mijn pantoffel zit te kauwen', dan leert-ie het natuurlijk niet af. Vraag maar aan Martin Gaus.

Rechters lijken niet in hun eigen systeem te geloven. We hebben twintig jaar laag gestraft en de onveiligheid is uit de hand gelopen. Dan snap ik niet dat rechters zeggen dat ze niet zwaarder willen straffen omdat het niet werkt. Waar hebben ze dat op gebaseerd? Dat is jaren 70 optimisme.


Pastors met nummer 2 Joost Eerdmans (r) en nummer 3 Hikmat Mahawat Kahn (l) 'Uit verantwoordelijkheidsgevoel vind ik dat we de Antillen nog één kans moeten geven, anders moeten we afscheid nemen'

U wilt criminele Antillianen op de Antillen gevangen zetten en daarna daar in de maatschappij integreren. De Antillen maken deel uit van het Nederlands Koninkrijk. Zetten we een criminele Fries, die in Amsterdam een misdrijf heeft gepleegd, dan ook in Leeuwarden in de gevangenis?
Dit kost me stemmen in Friesland, maar... als de Friezen dezelfde afwijkingscijfers gaan vertonen als Antillianen gaan we dat wel doen. Van de Antillianen komt 20 procent in aanraking met de politie. Met dit soort afwijkingscijfers moet er maar een uitzondering zijn. Daarnaast moeten we de Antillen onder curatele stellen, of er afscheid van nemen.

Dat klinkt als een nieuw imperialisme.
We hebben te maken met een luchtbrug met bolletjesslikkers en criminelen die deze kant op komen, geholpen door de Antilliaanse regering of in ieder geval niet tegenhouden. Dan moet je daar ingrijpen. Uit verantwoordelijkheidsgevoel vind ik dat we de Antillen nog één kans moeten geven, onder Nederlandse aansturing. Anders moeten we afscheid nemen.

Veel allochtonen voelen zich gediscrimineerd bij het zoeken naar een stage of baan. Wat wil EénNL doen om de discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan?
Alles wordt discriminatie genoemd. Ik was het laatst bij een zorginstelling en daar was een bedrijfsleider met een Turkse manager onder zich. Een Marokkaanse jongen die daar weer onder werkte wilde ook manager worden. Maar ja, je hebt maar 1 positie. Toen was dat volgens die Marokkaanse jongen discriminatie. Je wordt nu eenmaal niet altijd aangenomen.

Discriminatie komt wel vaker voor, maar het is niet de reden dat er zoveel allochtonen werkloos zijn. De linkse politiek zegt dat de Nederlandse werkgevers discrimineren, maar die werkgevers hebben wel vaak slechte ervaringen met allochtonen. Werkgevers willen wel een goeie en niet iemand die geen zin heeft om zijn bed uit te komen en liever leeft van een uitkering.


'Bijstandsmoeders moeten ook werken, tenzij ze onbevlekt ontvangen zijn'

U wilt de uitkering stopzetten voor mensen die aangeboden werk niet accepteren. En in bijzondere gevallen, zoals bijstandsmoeders die de zorg hebben voor hun kind?
Die moeten ook werken. Tenzij ze onbevlekt ontvangen zijn. Ik snap de praktische problemen wel en daar moet je iets extra's voor regelen. Als je in een buurt tien bijstandsmoeders hebt, dan kun je er drie voor de kinderen laten zorgen. De andere zeven kunnen aan het werk.

Welke maatregelen wil EenNL nemen als verhoogde arbeidsparticipatie niet voldoende blijkt om de vergrijzing te kunnen betalen?
We willen de inkomstenbelasting verlagen, zodat mensen meer kunnen besteden en ook na hun 65ste doorwerken. Werken moet aantrekkelijker worden.

Wat ik slecht vind, is dat de overheid altijd meteen wijst naar het geld van AOW'ers en mensen met een hypotheek, terwijl er de laatste twintig jaar niks is veranderd in Den Haag. De overheid moet beginnen met de eigen broekriem aanhalen. Als je dat tot het uiterste hebt gedaan, dan pas kun je tegen de mensen zeggen: hier houdt het op, anders zakken we door het ijs met ons voorzieningenniveau.

Bestuurlijke vernieuwing

Dertig procent van de ambtenaren weg. Hoe? Hoe weten jullie zeker dat er dan nog bestuurd kan worden?
Er wordt veel werk gedaan waar uiteindelijk geen maatschappelijk resultaat uitkomt. Dat is hetzelfde als dat je gaat koken en je zet op twintig fornuizen een pan met eten op. Je weet dat je maar ruimte in je maag hebt voor één pan. In Den Haag blijven die overige fornuizen gewoon doorpruttelen. En er komt wel lekker eten uit, maar het wordt niet gegeten. Je moet één fornuis klaarmaken, maar dat moeten ze dan ook wel opeten. Het klinkt simpel, maar zo werkt het wel.

EénNL is voorstander van een bindend referendum. Maak je het dan niet moeilijk regeren als alle noodzakelijke maar impopulaire maatregelen kunnen worden teruggedraaid?
Als je goede politiek voert, zal dat niet veel gebeuren. Als je een referendum houdt voor belastingverlaging dan ga je als kabinet eerst uitleggen waar er dan allemaal op bezuinigd moet worden. Dan maken mensen zelf een afweging of ze dat willen.


D66-voorman Pechtold met Pastors bij de opnames van Coolpolitics. 'Ik ben ervan overtuigd dat je het nieuwe zorgstelsel er met een referendum ook door had gekregen'

Als je maar eens in de tien jaar een referendum houdt, werkt het niet als je ondertussen niks doet aan de echte problemen in de maatschappij. Want dan stemt iedereen natuurlijk tegen.

Ik ben ervan overtuigd dat je het nieuwe zorgstelsel er met een referendum ook door had gekregen. Dan moet je wel duidelijk aangeven wat precies de voordelen zijn, zodat de mensen in het land zullen zeggen 'dat vinden we een hartstikke goed idee'.

Zijn veel onderwerpen niet te ingewikkeld voor mensen?
Mensen moeten zich toch verzekeren en belastingaangifte doen. Ik vind het invullen van een belastingformulier veel ingewikkelder dan een mening hebben over het nieuwe zorgstelsel. Dat krijg je uitgelegd.

U wilt de Eerste Kamer afschaffen. De Eerste Kamer bespreekt wetsvoorstellen van de Tweede Kamer op technische kanten en deugdelijkheid.
Wat hebben de mensen in de Eerste Kamer nou voor kwalificatie? Dat zijn geen superjuristen, maar gedateerde politici die het wat rustiger aan doen. De Eerste Kamer is veel minder democratisch gelegitimeerd. De Tweede Kamer moet het laatste woord hebben en verantwoordelijkheid nemen. Die controle moet niet achteraf gebeuren, want dan krijgen de Tweede-Kamerleden een gevoel van 'de Eerste Kamer kijkt er toch nog naar'.

/LINKS
Website EénNL
Biografie Pastors
Pastors op Hyves