AMSTERDAM - De Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders heeft de laatste maanden redelijk wat stof doen opwaaien. Met zijn uitspraken als 'tsunami van islamisering' maakt hij zich niet populair onder tegenstanders van zijn harde lijn. NU.nl sprak de zwaar beveiligde politicus in zijn kleine werkkamer in de Tweede Kamer.

Bekijk video

U keert zich tegen alle moslims en niet tegen de uitwassen. U was toch als liberaal voor vrijheid van denken?
De islam is een intolerante, gewelddadige godsdienst en de Koran is een gewelddadig boek. Dat wil niet zeggen dat moslims daardoor gewelddadig zouden zijn. Zeker als je praat over extremisme is dat gelukkig een minderheid van de moslims.

We hebben een oververtegenwoordiging van niet-westerse immigranten. In alle verkeerde statistieken zijn ze oververtegenwoordigd. Denk aan criminaliteit, uitkeringsafhankelijkheid en huishoudelijk geweld. Daar kunnen we alleen wat aan doen als we die tsunami van islamitische cultuur en mensen naar Nederland stoppen.

En wat te doen met de moslims die al binnen zijn?
Volgens mij heeft het geen zin om op korte termijn te investeren in een Europese liberale islam. Probeer wel te investeren in de mensen. Zorg dat je criminaliteit en terrorisme hard aanpakt, maar investeer ook in de discriminatie op de arbeidsmarkt waar men nu veel last van heeft. Ook hebben allochtonen in het onderwijs vaak een achterstand.

Onze dominante cultuur komt steeds meer in het gedrang. Ik wil daar voor waarschuwen en maatregelen tegen nemen. Ik heb een gruwelijke hekel aan cultuurrelativisme. Culturen zijn niet gelijk. Onze cultuur is gewoon beter dan de islamitische cultuur, ik schaam me daar niet voor om dat te zeggen.

Moslims kunnen zich gekwetst voelen door uitspraken als 'ik word gek van moskeeën'.
Dat is dan heel vervelend, maar ik ben niet in de politiek gegaan om met meel in mijn mond te praten. Ik constateer dat het aantal kerken vermindert en dat de moskeeën als paddestoelen uit de grond rijzen. Dat is een verkeerde ontwikkeling en ik erger me daar aan.

We moeten opkomen voor de gelijkheid van man en vrouw, homoseksueel en heteroseksueel. Je hebt met je poten van vrouwen en homoseksuelen af te blijven. Ik wil dat men in die normen en waarden assimileert, niet integreert.

Ik maak een onderscheid tussen moslims en islam. De meerderheid van de moslims is niet extreem. Maar ik geloof niet in een gematigde islam.

De islam bestaat toch uit moslims?
Ja, dat zijn de mensen. En die mensen hoeven niet de 'mainstream' islam aan te hangen. Zij kunnen dat negeren of ervoor kiezen te assimileren in de Nederlandse samenleving.

Ik ben veel in het Midden-Oosten geweest. Ik denk dat ik met recht kan zeggen dat het onzinnig is om te denken dat er een gematigde islam bestaat.

Zou je niet moeten kijken naar de kern van de problemen met 'straatterroristen'?
Dat is de geitenwollensokkentheorie uit de jaren zestig. Dat is complete onzin. Discriminatie moet worden bestreden, maar het is waanzin om te denken dat daar de kern van het probleem zit. Mensen halen te weinig uit zichzelf en maken de verkeerde keuzes. Zelfs als er discriminatie is kan dat nooit een excuus zijn voor geweld of intolerantie.

Heeft u niet een moslim nodig op de lijst, zoals EénNL?
EénNL kiest voor de lijn van pappen en nathouden. Ze kiezen voor de lijn van dialoog en ik denk dat de tijd van praten voorbij is. Ons land wacht op maatregelen. Het is hun goed recht om eigen invulling te geven, maar het is niet mijn invulling.

Breekt de versplintering op rechts u niet op?
Het was in beginsel mooier geweest als de partijen bij elkaar waren gekomen. Ik heb een paar maanden geleden een lijstverbinding aan EénNL aangeboden, maar dat hebben zij afgewezen. Inmiddels is ook gebleken dat de inhoudelijke verschillen groter zijn dan menigeen denkt.

Wat zijn dan die verschillen?
EénNL vindt dat we te ver gaan in onze oplossingen voor de multiculturele samenleving. Ze zijn tegen een verbod op het bouwen van nieuwe moskeeën en tegen een immigratiestop. Dat zijn juist een aantal kernpunten op ons programma.


'De SP en EénNL hebben programma's gemaakt, waarmee ze morgen met elkaar in zee kunnen gaan'

Hoe wilt u regeren? In de onafhankelijkheidsverklaring in uw boek zet u zich af tegen de elitepartijen.
We zien macht niet als doel, maar als middel. De andere partijen kruipen naar elkaar toe. De SP en EénNL hebben programma's gemaakt, waarmee ze morgen met elkaar in zee kunnen gaan. Zij lopen om de problemen heen. Ook EénNL doet water bij de wijn om aan de onderhandelingstafel te kunnen schuiven.

Hoeveel zetels hoopt u te gaan halen?
Tien.

Is dat realistisch, gezien de peilingen?
Het is nog niet sexy of sociaal acceptabel is om te zeggen dat je op Wilders gaat stemmen. Ik denk dat meer mensen het gaan doen dan het nu zeggen. We zullen op 22 november zien of ik te optimistisch ben geweest of niet.

Criminaliteit

Bent u niet bang dat met al die harde maatregelen Nederland een politiestaat wordt? Dat de politie niet meer je beste vriend is.
De politie zou juist aan gezag kunnen winnen als met mensen die opgepakt worden meer zou gebeuren dan nu. Politie die teruggaat naar de kerntaken overlast en criminaliteit bestrijden. Dat is waar de politie voor bedoeld is. Ik heb jaren in Kanaleneiland in Utrecht gewoond en daar met veel wijkagenten gesproken. De agenten zeggen dat ze recht in het gezicht uitgelachen worden. Als we ze vandaag oppakken staan ze morgen weer op straat en als we ze tien keer oppakken dan krijgen ze misschien een taakstraf.

Wat voor harde maatregelen moeten er dan genomen worden?
De minister van justitie moet niet alleen terroristen à la Mohammed B. hun Nederlanderschap ontnemen, maar ook de straatterroristen die meerdere keren strafbare feiten plegen. Mijn theorie is dat die maatregel uiteindelijk niet veel gebruikt zal moeten worden. Twee vliegtuigen zijn genoeg.

Waarom bent u tegen taakstraffen?
Ik heb het niet graag over mezelf, maar ik word er echt helemaal wild van. Iemand die Verdonk en mij had bedreigd met de dood en twee jaar daarvoor ook al minister Zalm had bedreigd, kreeg 60 uur taakstraf. Terwijl als Samir A. zijn kladblokje even niet bij zich heeft, een heel proces bijna wordt stopgezet. Dit is echt de wereld op zijn kop. Ik kan daar helemaal gek van worden en ik snap er niets van.

Sociale zaken

Wat vindt u van gratis kinderopvang?
Het is een sigaar uit eigen doos. We betalen het in het geval van gratis opvang uit de belastingen. Ik geloof in het maatschappelijk middenveld. Vroeger gingen mensen als ze een psychisch probleem hadden naar de buren of naar de pastoor. Nu ziet de overheid dat dat niet meer bestaat dus neemt die taak over. Er is geen groter monster dan een overheid. Die wil altijd meer, meer, meer taken hebben.


Het is onbegrijpelijk dat we mensen uit Polen en weet-ik-veel-waar halen om seizoensgerelateerd werk te komen doen'

Het gezin is ontzettend belangrijk. Als vrouwen kinderopvang nodig hebben als stap om te gaan werken, en de overheid helpt daarmee met subsidies of kinderopvang, dan vind ik dat prima. Iedere vrouw die wil werken, moet dat vooral doen. Wat totaal ontbreekt in deze discussie is dat er mensen zijn die ervoor kiezen om thuis te blijven, omdat ze vinden dat ze er voor de kinderen moeten zijn. De vrouw die wil werken wordt beter behandeld dan de vrouw die kiest thuis bij de kinderen te zijn. Dat is oneerlijk.

Hoe wil de Partij voor de Vrijheid de vergrijzing gaan betalen?
De fiscalisering van de AOW en langer doorwerken zijn voor ons zeker niet aan de orde. We hebben acht miljoen mensen in de beroepsbevolking en bijna twee miljoen mensen die met een uitkering langs de kant staan. Daarnaast zijn er nog eens twee miljoen mensen die zonder uitkering er vrijwillig voor kiezen om niet aan het werk te gaan. Dat is een arbeidspotentieel van vier miljoen mensen. Als daar een paar miljoen van aan het werk gaan zouden een heleboel problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Hoe krijg je die mensen aan het werk?
Ik kom zelf uit Limburg en ik vind het onbegrijpelijk dat we mensen uit Polen en weet-ik-veel-waar halen om daar seizoensgerelateerd werk te doen.

Dus werklozen die een universitaire studie hebben gedaan zouden ook aardappelen moeten telen?
Ja natuurlijk. Wat leven we in een decadente samenleving als iemand die heeft gestudeerd niet voor zijn eigen brood zou moeten zorgen. Hij kan best bij de Albert Heijn achter de kassa gaan staan of asperges gaan plukken. Er is niets mis met dat werk. Als ze dat niet willen doen gaat de geldkraan dicht. Dus geen uitkering meer.

Onderwijs

Onderwijs moet terug naar onder meer de ambachtschool. Waarom?
Er zijn nog veel kinderen die goed zijn met hun handen. Die zitten nu weg te pieteren in dat vmbo, waar ze allemaal talen leren die ze niet nodig hebben. Zoals Frans of, nog erger, Duits.

Maar het onderwijs wordt al zo vaak veranderd.
Ik denk dat iedereen nu wel ziet dat het vmbo meer ellende dan vooruitgang biedt. Wat ik vooral wil is investeren in kleinere scholen. Geen grote fabrieken meer waar kinderen een nummer zijn. Leraren moeten weer juf en meester heten en niet Truus en Peter. Leraren moeten ook beter opgeleid worden. Kijk wat er van de pabo komt. Als je het over de wortel van 49 hebt denken ze dat je het over een aanbieding bij de groenteboer hebt.

De lastenverlichting gaat onder andere ten koste van ontwikkelingshulp. Waarom?
Ik vind ontwikkelingshulp echt te gênant voor woorden. U en ik kunnen heel goed zelf geld storten als we een goed doel willen steunen. Daar hebben we geen overheid voor nodig. Een bedrag voor noodhulp moet overigens blijven bestaan.

Voor een groot gedeelte hebben we dat ministerie om ons eigen geweten af te kopen. We waren onlangs in Mozambique in een dorpje waar met Nederlands geld cashewnoten werden verbouwd. Het zag er goed uit. Totdat we een dag later naar de havenstad Maputu gingen. Daar lag het natuurlijke product suiker op de kades weg te rotten. Ik vroeg iemand waarom dat daar zo lag. "We kunnen het niet exporteren naar Europa, vanwege de importheffingen", zei hij. "Er is geen eerlijke concurrentie want de EU subsidieert de eigen boeren."

Europa krijgt in absolute termen meer geld aan importheffingen van Afrika dan dat het aan ontwikkelingshulp geeft. Ik ben een groot voorstander van het stoppen van die subsidies in Europa en het openstellen van de markten. Zelfs Kofi Annan zei tijdens een G8-top "No aid, but trade".

/LINKS
Website Partij voor de Vrijheid
Biografie Geert Wilders