De PvdA lijkt sterk verdeeld. Partijprominenten als oud-minister Margreeth de Boer en oud-senator Joop van den Berg bekritiseren PvdA-leider Wouter Bos omdat hij zich te veel heeft gericht op een nieuwe regering met het CDA. De stelling van vandaag luidt dan ook: Rol Wouter Bos uitgespeeld. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Ik ben erg blij dat deze stelling klopt. Het was al duidelijk dat PvdA niet serieus kan worden genomen, en Wouter Bos bevestigt dit met een reeks blunders waar je U tegen zegt.
Koen Knaapen

Onzin! Tot nu toe heeft Wouter zich als enige van de lijsttrekkers als een waardige lijsttrekker gedragen. Sociaal en meevoelend. Zijn plannen voor Nederland met hem aan het roer zijn wel degelijk duidelijk. Hij heeft tot nu toe iedereen in zijn waarde gelaten en is tenminste niet met modder gaan gooien.

Wouter, wat jij allemaal over je heen hebt gekregen en hoe daarop je reactie is, dat pleit voor jou als (toekomstige) minister-president!
Joca Traa

Ik denk dat Wouter Bos nog niet uitgespeeld is als hij zich vanaf nu op sociale punten profileert en zich hard afzet tegen het rechtse blok. Dat mensen ineens zo positief zijn over CDA en VVD op basis van macro-economische cijfers begrijp ik na de afgelopen jaren echt niet. Want was het niet zo dat Balkenende (lees: Zalm) over de ruggen van de lage en midden inkomens de economie weer op de rails heeft geholpen, terwijl hij niets deed aan de stijging van topinkomens, bonussen en gouden handdrukken?

Was het niet zo dat hij het milieu heeft verwaarloosd en dat verschillen tussen arm en rijk en autochtoon en allochtoon onder hem zijn toegenomen en de samenleving meer is verhard door polariserende politiek? Heeft hij niet de thuiszorg op zeep geholpen door deze te liberaliseren? En is het niet zo dat hij de zorg kapot zal maken door de marktwerking in te voeren (schande!)?

Zijn jullie dat dan allemaal echt vergeten? Ik niet! Denk hier eens aan als je op 22 november het stemhokje instapt...
Emiel Reck

Wouter Bos uitgespeeld? Onzin! Erken hoe vals het CDA is. Eén tikje harder spelen, Wouter, en je bent er. Wij Willen Wouter - Wij Willen Wouter - Wij Willen Wouter
Ettie Manger

Wouter is 2e Melkert aan het worden. Blunder na blunder dit is gewoon niet meer te redden. Wouter heeft de mantel van Melkert aangetrokken. Voor december is er een nieuwe pvda-leider.
C.T.P. Nieuwenhuizen

De PvdA en Wouter Bos doen het prima. Ze hebben, in tegenstelling tot veel andere partijen, een realistische en goede kijk op de toekomst van Nederland. Bos laat in de campagne duidelijk zien wie hij is: een sociaal bewogen, rechtvaardig en warm mens. Dat interview in de Telegraaf zien mensen als een zwaktebod, maar dat is veel te gemakkelijk. Ik zie het als een verhaal van een politicus die vecht als een leeuw voor haalbare verbeteringen in onze samenleving. Dat waardeer ik.

Of hij minister etc. zou kunnen zijn, hoeft hij helemaal niet meer te bewijzen. Hij is al een keer staatssecretaris geweest en dat heeft hij toen goed gedaan. Hoeveel ministers/staatssecretarissen zijn er ook al weer vertrokken/ondeugdelijk bevonden in de drie kabinetten Balkenende?
Marianne van Rijsewijk

De rol van Wouter Bos is nog lang niet uitgespeeld. We moeten woensdag 22 november eerst nog even stemmen en daarna moeten de dames en heren politici knopen gaan tellen.... Allemaal.
Jan Kamps

Eens. En moet iemand die gaat jammeren en de schuld bij andere gaat zoeken als het tegenzit premier worden?? Op het internationale podium gaat een ministerpresident van Nederland nog veel harder door de mangel. Niets voor Wouter dus.
Jan B.

Natuurlijk niet, maar hij moet wat meer straatvechter worden. Duidelijk maken wat de regering de afgelopen jaren heeft bezuinigd en wat de gevolgen zijn geweest voor grote groepen mensen. Laten zien wie hier liegt en draait. Dan maak je duidelijk waar je voor staat.
D.F. ter Horst-Bouman

Alle programma’s lapt hij aan zijn laars. Het gaat hem maar om een ding: In het torentje als Minister President ! De man heeft totaal geen kennis van zaken. Weg ermee !
A.M. van Breugel

Klopt als een bus. PvdA aan de macht betekent al jaren pot verteren. Als de pot leeg is mogen het CDA en de VVD de zaak weer op de rails zetten. Omdat dit altijd gepaard gaat met het aantrekken van de broeksriem (bezuinigingen), spring iedereen op als een veer en stemt men weer PvdA. Politiek is net een jojo.
Payita

Ben jaren lid van de PvdA geweest en heb mijn lidmaatschap beëindigd toen Wouter Bos partijleider werd. Was niet mijn keuze en deed de partij geen goed. De man mist eenvoudigweg bevlogenheid en is geen echte sociaal-democraat. Mochten de peilingen uitkomen op 22 november a.s., voorspel ik nu, dat de politieke rol van Wouter Bos op deze dag om 22.00 uur 's avonds is uitgespeeld.
Adrie

Ik denk ook dat de rol van wouter Bos is uitgespeeld, alleen vind ik het weer jammer dat het weer door anderen wordt veroorzaakt. PvdA krijgt op deze manier wat VVD trekjes, want in voorgaande verkiezingen was het keer op keer Hans Wiegel die iets oninteressants te melden had, maar het was altijd tegen het scheen van de lijsttrekker.

Nu is het weer een Margreeth Boer die blijkbaar wat aandacht te kort heeft, en even lekker een dolksteek toebrengt. Het zal misschien wel aan mij liggen, maar ik heb altijd geleerd dat je de vuile was niet buiten hangt, en dat je altijd voor de buitenwereld je collegae altijd steunt, en als je het ergens niet mee eens bent doe je het op de juiste plek en de juiste tijd.

Maar ja, wie ben ik. Het zal me ook niet verbazen dat het een uitspraak is die samenhangt met een tacktiek, maar lijkt mij wel een merkwaardige!
Rudo van den Heuvel

Tijd genoeg gehad om voorbereid te zijn op Verhagen c.s.(moeten PvdA niet) Had eerder afstand moeten nemen zodat het CDA niet in staat kon worden gesteld om het aloude spel “verdeel en heers” te spelen.(zit in de genen) Had beter de verbintenis met SP en Christen Unie kunnen zoeken (brugfunctie ipv CDA bijwagen) Wind uit de zeilen van het CDA, CDA moet kleur bekennen.(niet hun sterkste kant)

Uiteindelijk zal het CDA, als het ooit tot onderhandelen komt, toch de kant van de VVD kiezen.(zie vorige verkiezingen. (“vriend” J. Wijn gaf het laatse zetje))

Het ontbreekt de PvdA aan een harde nummer 2. Is inhoudelijk niet erg handig geweest. Maar met de economische wind mee heeft er nog nooit een MP de verkiezingen verloren. VVD blijft mooi klein dus heeft PvdA het CDA in een draagstoel naar de overwinning gebracht.(er viel maar bar weinig te kiezen voor het zappende electoraat.
Andre Siraa, Spijkenisse

Wouter Bos heeft eigenlijk nooit een rol gehad. In de afgelopen jaren was hij bijna onzichtbaar. Bij de vorige verkiezingen wilde hij geen premier worden. Enkele dagen voor de verkiezingen kwam hij met Job Cohen op de proppen.

Hij heeft zich jaren kunnen voorbereiden op een confrontatie met CDA, en ondanks alle kritiek die zijn partij op het huidige kabinet kan hij niet tegen Balkenende op.

De kritiek van Bos in Telegraaf op VVD en CDA getuigt van een zwak karakter. Premier Balkenende heeft heel wat meer te verduren gehad.

De stoere taal die Bos nu uitslaat komt absoluut niet meer geloofwaardig over. Met deze koerswijziging wil hij redden wat er te redden valt. Alleen als hij nog wat in de trucendoos heeft, zoals de stunt met Job Cohen, en de SP stemmers strategisch op PvdA gaan stemmen, kan PvdA misschien nog winnen.
André van Rossum

Na jaren van oppositie en vertellen hoe het niet moet had ik een sterker PVDA verwacht. Wat een zielig verhaal op die zeepkist Wouter.

Nu stem ik SGP. Een sterk programma van een partij die wel waarmaakt wat ze uitdragen, en doorgaan zelfs als hun subsidie wordt afgenomen. Heeft er iemand van de Vlies horen zeuren in de media ?
Jan van Wincoop

Uitgespeeld weet ik niet. Wel dat hij voor de tweede keer door Balkenende en Verhagen in de hoek wordt gezet (zoals iemand al aangaf). Ook Zalm heeft daarin zijn rol gespeeld. Niet slim van Wouter ook om voor Uruzgan te stemmen puur om in de toekomst meer kans te maken om samen met Balkenende een kabinet te kunnen vormen. Nu zit Wouter ook in dat schip.

Nooit vooraf keuze maken, dat getuigt ook van minachting van kiezer. Dat overkomt nu ook Mark Rutte! Verder is het niet slim van Wouter om afstand te nemen van Rita Verdonk. Zij was diegene, die geen voorkeur uitsprak voor het CDA! Nu lijkt Balkenende zowel PvdA als VVD weg te spelen! Verkeerde tactiek van beide partijen.
F. Horsting

De rol van Wouter is uitgespeeld. Het elan dat hij eens uitstraalde is verbleekt. Hij komt, nu het erop aankomt, niet uit de verf tussen Balkenende en Marijnisse en verliest daardoor zetels. Dat heeft twee redenen: Marijnisse en Balkenende. Marijnisse heeft een duidelijk verhaal en maakt duidelijke keuzes.

Wouter Bos gaat de strijd aan door de plannen van Balkenende aan te vallen, in plaats van daar een goed alternatief tegenover te stellen. Daardoor blijft het vaag hoe Nederland er met Wouter Bos uit zou zien. In het verleden is meermalen gebleken dat duidelijkheid in je keuzes het eerste is wat een kiezer van een politicus verlangt.
Jan Bouwmans

Heel erg mee oneens. Balkenende heeft ons 10 jaar terug gezet in salaris. Wouter Bos doet het gewoon goed, ook al ben ik geen Pvda fan. Hij heeft wel door wat er in het land speelt. De peilingen en de media zijn vooral voor nog een kabinet Balkenende. Niet zo gek want zij behoren tot het bedrijfsleven die het de afgelopen 5 jaar alleen maar beter heeft gekregen.

Meer werk levert niet meer werk voor Nederlanders op maar meer inkomsten voor de bedrijven. Voor het werk halen we immers goedkope krachten uit het buitenland. Er wordt gezegd dat Wouter loopt te draaikonten maar het gegoochel met de cijfertjes door kabinetten Balkenende is pas draaikonterij.

Het is allemaal wel transparanter geworden hoor maar je gaat je niet beter voelen door te zien dat er een loopje met je (en het milieu etc) wordt genomen. Voor de CDA kiezers: luister eens niet alleen naar jullie leider maar verdiep je ook eens zelf in wat er eigenlijk werkelijk gebeurt in dit land.

Laat je niet als een kind iets zoets voorhouden terwijl achter je rug je spaarpot wordt geleegd. Geloof niets van hun woorden dat ze moeten kiezen voor slechte maatregelen enkel en alleen omdat ze de bepalende groep in de maatschappij willen ontzien. Ik ga de 22e genieten van de zoveelste afgang van Balkenende. Nou maar hopen dat hij eens echt wegblijft.
Remco Luhrman

Met dank aan zijn eigen partijgenoten. Ga zo door PvdA!
Martien van der Zwan

Bos doet zeker nog mee ofschoon hij gehandicapt wordt door het massale geheugenverlies bij een groot deel van het Nederlandse volk. Nooit eerder was een regering immers zo impopulair als die van Balkenende c.s.

De ene dag de doodstraf van Saddam toejuichen, dan dit standpunt afzwakken omdat de andere Europese leiders tegen de doodstraf waren- De ene dag de V.O.C ophemelen en daarna verklaren dat hij alleen de handelsgeest bedoelde en niet de uitbuiting. Over draaikonten gesproken!!!
J. Bruinen

Het gaat niet om de persoon maar om de inhoud van de partij, daarom stem ik nog steeds PvdA.
Jaap

Helemaal niet. Juist de ergernis over de wijze waarop het laatste kabinet fatsoen voor burgers preekt maar zichzelf van deze plicht ontslagen acht (de voorbeelden zijn legio en al vaak genoemd), ook nu in de verkiezingscampagne die meer gericht is op het zwartmaken van de tegenstander hebben mij doen besluiten PvdA te stemmen.
Harriet

Met deze stelling ben ik het erg eens. De kabinetten Balkenende hebben er in ieder geval voor gezorgd dat de economie weer is gaan lopen. De staatsschuld is sterk verminderd, de werkloosheid neemt af, integratie staat hoog op de agenda en nog belangrijker: geld wordt verstandig uitgegeven.

Natuurlijk zijn er nog genoeg wensen, maar ik denk dat een nieuw kabinet Balkenende met de VVD en evt. de ChristenUnie er voor zal zorgen dat milieu-, vergrijzings-, zorg- en onderwijsvraagstukken kunnen worden beantwoord. Niet voor niets zien ondernemers liever Balkenende dan Bos als premier.

Bos zou alleen maar met geld gaan smijten, evenals dit tijdens de Paarse periode het geval was. Lubbers had eind jaren '80 de ondankbare taak om ten tijde van een slechte economische periode impopulaire maatregelen te moeten nemen, wat veel bezuinigingen tot gevolg had.

Toen de economie weer ging draaien kon Kok jarenlang geld uitgeven tot het geld weer op was. Nu staan we weer op hetzelfde punt. Het CDA heeft met de VVD hard moeten snoeien op verschillende terreinen en ik hoop dat zij daar nu de komende jaren kunnen gaan profiteren.

Ik hoop voor Bos dat hij in de oppositie niet alleen mooie woorden gaat spreken, maar inhoudelijk sterk gaat worden. Bos zegt alleen wat wij willen horen, terwijl de regeringspartijen beslissingen nemen die genomen MOETEN worden. Bos premier? Doe mij maar JP Balkenende!
Samuel Goldberg

Nee, de rol van Wouter Bos is niet uitgespeeld. Bos heeft alleen een blauwtje gelopen bij het CDA, sterker nog: Bos is getackeld door Balkenende. Ik denk dat De Boer en Van den Berg gelijk hebben als ze zeggen dat Bos zijn koers moet wijzigen.

Nu duidelijk is dat het CDA niets van hem wil, kan hij beter een andere partner zoeken. Op links wel te verstaan. Daar liggen zeker nog kansen. Het spel is nog niet gespeeld, Bos heeft alleen te lang op het verkeerde paard gewed
Rutger

Onzin, maar hij heeft wel op het verkeerde paard gegokt. En met z'n ervaring met de mislukte formatie van 2003 had beter moeten weten, zeker toen in maart van dit jaar langzaam een linkse meerderheid in beeld kwam.

Nu heeft Wouter Bos in feite het volgende kabinet Balkenende in het zadel geholpen. Dikke kans dat dat een CDA-PvdA kabinet wordt, hebben over een jaar weer verkiezingen en een volgende gelegenheid om dan in ieder geval WEL een linkse meerderheid te creëren.
Paul Eetgerink

Draaikonterij wordt gewoon afgestraft...
Andor Pouw

Landelijk wel! Als hij geen premier wordt. Maar op stedelijk niveau kan hij misschien nog burgemeester worden. Wat mij betreft bij ons in Tilburg.

Wouter wilde, toen hij makkelijk premièr had kunnen worden, in de Kamer blijven. Nederland was Balkenende zat, op dat moment. De PvdA-top heeft met Melkert al haar neus gestoten en men was te voorzichtig Wat ging er mis? Vond Bos zich niet goed genoeg? Of lag er voor hem een andere taak te wachten?

De hervormingen na de deceptie in 2002 waren hard nodig, zeker. Maar een sterke(re) leider was noodzakelijker. Wat ik me als lid van de PvdA tot op de dag van vandaag afvraag is of er niemand anders was de het fractievoorzitterschap had kunnen overnemen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het er dan veel socialer had uitgezien...
Freddy Cuijpers

Klopt! Wouter Bos heeft niet kunnen bewijzen het premierschap aan te kunnen. Hij kan niet met kritiek omgaan en tsjonge, jonge.....dat intervieuw met de Telegraaf! Foei! En dat wil minister-president worden? Nee, dat gaat er bij de moderne burger van tegenwoordig niet meer in.

Hij kan zich beter terug gaan trekken na de verkiezingen en plaatsmaken voor een degelijke man als Wim Kok. Ik ben geen PvdA-aanhanger maar voor deze man had ik respect. Wouter Bos heeft het niet in zich.....Helaas Wouter! Doe er iets mee!
Maria

Helemaal mee eens. Bos is uitgespeeld. Nederland verdient wel beter. Voor Wouter Bos, wat er niet in zit... komt er ook niet uit. Wel jammer dat partijprominenten dit duidelijk moeten maken. Leuke partij PvdA.
Jeroen Pupping

Iemand is pas uitgespeeld als het spel voorbij is. Wat ik moeilijk te begrijpen vind is waarom de Nederlanders zo kort van memorie zijn. Wat hebben we de afgelopen regeerperiode niet afgegeven op Balkenende!

Voor zijn keuzes in de zorg, voor zijn keuzes om te korten op salaris van de kwetsbare mensen, waardoor voedselbanken zijn ontstaan en niet te vergeten het steunen van Verdonk, een politica, die op geen enkele manier kan reflecteren en daardoor niet één keer heeft gezegd dat ze op zijn minst iets van te voren fout heeft ingeschat.

Wat heb ik me met de Schipholbrand en met Ayaan verschrikkelijk geërgerd en al die tijd was Balkenende niet in beeld. Niet stemmen op Wouter Bos is stemmen op Balkenende, weer van die afgrijselijke blunders de komende 4 jaar. Doorspelen dus Wouter!
Wilma Jackson

Onzin! Bos is een aardige vent die keihard gewerkt heeft om de PvdA te moderniseren. Dat twee belangrijke leden in Buitenhof gaan zitten adviseren in plaats van bij hem thuis, is raar. Dat hijzelf de underdog gaat spelen in de Telegraaf vind ik nog raarder. Maar als oude SP-stemmer zie ik veel liever Bos dan bijvoorbeeld Kok als collega-regeerder!
Marja

Daar kan ik het niet mee eens zijn. Wat Wouter Bos, in mijn opinie, eerder sterker maakt dan alle andere lijsttrekkers, is, dat hij zijn waardigheid behoudt. Ik denk dat hij alles in zich heeft om een waardig leider van ons land te worden.

Zie, hoe Wim Kok groeide in zijn rol. Dit kan ik van onze huidige M.P. niet zeggen. Op vele zeer belangrijke momenten heeft hij, voor wat betreft leiderschap, het af laten weten... en dat was jammer en ergerlijk... alleen al om die reden, verdient Wouter Bos een kans... hij heeft het in zich.
Chava Bloemen

Nee, ik ben het met de stelling niet eens en ook niet met bepaalde reacties. De kabinetten die aantoonbaar veel te veel geld uit hebben gegeven waren de kabinetten van Agt. Zij trachtten den Uyl de schuld te geven, maar inmiddels is al lang gebleken dat dat onzin is.
Lubbers heeft het niet makkelijk gehad, maar de economie was dan ook internationaal ingestort. Dat had weinig met rechtbreien te maken. Kok heeft niet gesinterklaasd, maar meegelift op een booming economie. Onder Balkenende was het tij slecht en nu gaat het beter. Let wel: internationaal. Dat is geen verdienste van JP, integendeel: Nederland krabbelde het laatst op en deed het relatief slecht bij een aantrekkende economie.
Ik denk dat het er in de politiek om gaat de middelen goed te verdelen. Daarvoor heb je een visie nodig, rechtvaardigheidsgevoel en een menselijke instelling. Al deze zaken mis ik bij Balkenende en vind ik wel bij Bos. Om van andere linkse partijen maar te zwijgen. Ik denk, nee hoop, dat juist de rol van Balkenende is uitgespeeld.
Eric Peters

Mee eens! Bos roept alleen maar wat hij niet goed vindt aan het huidige beleid. Komt ook niet met oplossingen, wel met wensenplaatjes waarvan hij niet aangeeft hoe dit te bereiken (en te betalen) is.
Net als te veel politici gaat het niet om de boodschap zelf (wordt toch verdund in de coalities) maar wel op de manier hoe je de in de huid van de stemmer kruipt. Wouter wil alleen maar dat de stemmer in zijn huid kruipt. Fortuyn is nog steeds het prototype hoe je kiezers motiveert, Wouter het prototype hoe het niet moet..
J.H. ten Have

De rol van Wouter Bos is uitgespeeld. De reden hiertoe is hem zelf te verwijten, hij is geen betrouwbaar leider gebleken en wordt hierop (terecht), afgerekend. Zijn wispelturig gedrag ten aanzien van innemen van standpunten, maakten dat het fenomeen 'draaikont' weer acueel uit het stof van de Nederlandse taal, is gehaald.
Dick Alderden

De rol van de kiezer is al sinds decennia geleden uitgespeeld. Het is zoals Vincent schrijft in zijn column: regeerakkoorden, fractiedwang bij het stemmen etc. De democratie werkt niet meer in Nederland en toen er hoop was op verandering werd Pim vakkundig van het politieke toneel verwijderd. Door wie?
Roelof Schuring

Heel erg mee oneens. Balkenende heeft ons 10 jaar terug gezet in salaris. Wouter Bos doet het gewoon goed, ook al ben ik geen Pvda fan. Hij heeft wel door wat er in het land speelt. De peilingen en de media zijn vooral voor nog een kabinet Balkenende.
Niet zo gek want zij behoren tot het bedrijfsleven die het de afgelopen 5 jaar alleen maar beter heeft gekregen. Meer werk levert niet meer werk voor Nederlanders op maar meer inkomsten voor de bedrijven. Voor het werk halen we immers goedkope krachten uit het buitenland. Er wordt gezegd dat Wouter loopt te draaikonten maar het gegoochel met de cijfertjes door kabinetten Balkenende is pas draaikonterij.
Voor de CDA kiezers: luister eens niet alleen naar jullie leider maar verdiep je ook eens zelf in wat er eigenlijk werkelijk gebeurt in dit land. Laat je niet als een kind iets zoets voorhouden terwijl achter je rug je spaarpot wordt geleegd. Ik ga de 22e genieten van de zoveelste afgang van Balkenende. Nou maar hopen dat hij eens echt wegblijft.
Remco Luhrman

Ik denk dat de heer Samuel Goldberg zoals hij reageerde het goed ziet. Het is al tijden zo dat de PVDA alleen maar mooie woorden roept, dat ze sociaal zijn en sterk en zo. De waarheid natuurlijk is dat ze alleen maar een nog hogere belastingdruk willen creeeren voor mensen die werken en inkomen hebben. Dit alles om de zogenaamde zwakkeren te helpen.
Ik denk dat veel mensen inzien dat na de noodzakelijke maatregelen van Balkenende de rol van Wouter Bos, inclusief de PVDA uitgespeeld is. Zou iemand nog geloven dat hij iets goeds gaat doen? Ik denk het niet, tenzij je natuurlijk een (niet te ontslane) ambtenaar of uitkeringstrekker bent en je niet langer vol te houden positie wilt veiligstellen.
Als je gewoon werkt en alleen maar belasting moet betalen, dan kun je alleen maar hopen dat de rol van Wouter Bos is uitgespeeld.
Abélard Saris

Natuurlijk is de rol van Wouter Bos niet uitgespeeld. Hij heeft zich tot nu toe wel een beetje te keurig gehouden. Heeft zich daardoor teveel in een bepaalde hoek laten dringen. Maar gelukkig komt daar nu verandering in. Met zijn duidelijke uitspraken met betrekking tot de huurproblematiek.
Met zijn steeds scherpere stellingname tegen de beschermende rol van het CDA en de VVD voor de rijkeren in onze samenleving. Ik denk dat de PvdA met deze koers toch veel weifelende kiezer nu definitief achter zich weet te scharen. Het kan nog een zeer verrassende uitslag worden op 22 november!
Chris de Vries

Geheel mee eens. Wouter Bos is bezig irrelevant te worden. Iemand die de genocide door Turkije ontwijkt met een woordenspelletje kan toch niet serieus genomen worden als kandidaat minister. Wie is eigenlijk de nummer twee van de PvdA? Het lijkt dat Bos een solo campagne voert. Een raadsel, als Bos straks aftreedt na de tegenvallende verkiezingsuitslag.
Jan Wieman

Wouter Bos heeft ver terug al zijn kaarten verspeeld door een linkse coalitie uit te sluiten. Dit trouwens zonder dat hardop uit te spreken, want zo gek is ie nou ook weer niet!
Balkenende kan zich nu beroepen op een paar (schamele) wapenfeiten waarop Bos tot nu toe te zwak op heeft geageerd. Zijn harde taal nu is het bekende springen van een kat in het nauw.
Nu nog roepen dat hij wel een linkse coalitie wil maakt hem alleen nog maar ongeloofwaardiger. Mijn voorspelling is dat wij een coalitie gaan krijgen van CDA, VVD en ChristenUnie. Samen zullen ze net een meerderheid gaan halen in de Kamer.
ChristenUnie zal vervolgens eenzelfde lot gaan treffen als D66, waardoor uiteindelijk er weer een minderheidskabinet wordt gevormd met vervroegde verkiezingen. Balkenende gaat wel hiermee een record vestigen als premier met de meeste kabinetten in een zo kort mogelijke tijd.
P.G. Tesser