PvdA-lijsttrekker Wouter Bos heeft gezegd dat hij een links kabinet samen met de SP en GroenLinks een 'fantastische mogelijkheid vindt'. De stelling van vandaag: Een linkse coalitie zou fantastisch zijn. NU.nl is benieuwd naar jouw mening.

Reageer op deze stelling

Ik zeg hier ja tegen. Nog eens 4 jaar naar de vvd luisteren kan Nederland niet meer trekken. Immers de vvd ( lees Zalm) regeert, en het cda (lees Balkenende) knikt mee. En daar zijn de modale inwoners van ons land echt niet mee gebaat.
Bert

Een linkse coalitie? Nee bedankt! We zitten eindelijk weer in de lift, er zijn goede resultaten behaald de afgelopen jaren. Moet dat echt weer allemaal overhoop gehaald worden? Een linkse coalitie: einde ambitie! Waarom zou je nog je best doen, waarom nog willen ondernemen, waarom nog risico willen lopen?
Sylvia Kortenraij

Wat karikatuurachtig uitgedrukt is mijn stelling: rechts is asociaal en links gooit met geld. Als Bos in een links kabinet een beetje naar rechts leunt (op een sociale wijze goed op de pot let) kan een links kabinet toch heel goed uitpakken. Bos maakt als persoon geen al te overtuigende indruk, maar "zelfs" Balkenende heeft veel geleerd in zijn regeringsperiode. Van mij mag het!
Leo Keersmaekers

Met een links kabinet gaan we naar de kloten. Dit riekt naar communisme. Waar halen zij het geld vandaan om al hun plannen te financieren. En zoals altijd kan er dan na 4 of 8 jaar rood weer puin geruimd worden. Wat dit land nodig heeft is een centrum rechts kabinet.
Ronald Bouman

Wouter Bos zegt dat hij een linkse coalitie fantastisch zou vinden. Eerder sprak hij zich daar beslist niet voor uit. Uit zijn partij werden twee candidaat-kamerleden verwijderd inzake de Armeense kwestie. Nu praat hij anders. Belasting op AOW. Nu praat hij anders. En zo kunnen wij doorgaan. Op het moment dat zijn voorstellen en beweringen stemmen gaan kosten (zie de laatste peilingen) krabbelt hij heel snel terug. Draaikonterig gedrag; er zijn geen andere woorden voor. Wij nuchtere Nederlanders kijken daar toch doorheen ? Niet doen dus !
Ben Kruse

Hé, hé, zou uiteindelijk het beste zijn voor dit land. Zeker de mensen met een minder inkomen, komen eindelijk eens aan bod. Laat die VVD en CDA nu maar eens hun biezen pakken en in de oppositie gaan. Kunnen Mark Rutte en consorten nog veel van leren. Al die jaren dat de VVD aan de macht was, heeft de laagst betaalden niets opgeleverd dan alleen maar ellende. We krijgen allemaal 52,-, maar aan de andere kant pakken ze weer alles van je af met verhoging van de zorgkosten van gemiddeld 15%, de huur, die vrij is gekomen, de energie en de gemeentebelastingen die enorm zijn gestegen. Wordt nu echt tijd voor een links kabinet.
Marcel Wagenhuis, Uithoorn

Ja, graag!!!! Zijn we eens een keer van de vvd af. De vvd heeft lang genoeg geregeerd, en er een puinhoop van gemaakt. Voor iedereen die steeds weer refereert aan de "puinhopen van paars" , daar zat de vvd ook in!!! sterker nog; wie was toen de minister van financien?? juist. Zalm. Het word tijd voor iets nieuws, een linkse coalitie lijkt me wel wat.
Rutger Berendsen

Ik ben het volledig eens met de stelling om vele redenen. De belangrijkste is echter dat er dan tenminste wat aandacht gaat naar het milieu. De linkse partijen lijken wel de enige die hier nog iets om geven. Voor een beter milieu betaal ik graag wat meer. Het is egoïstisch als je dat er niet voor over hebt!
D. Mulder

Een links kabinet? "Vier jaar waarin alles weer mag en kan en socialer" express tussen haakjes, en hierna kunnen de CDA & VVD alles weer recht trekken zeker. Nee bedankt, doe er nog maar 4 jaar CDA & VVD bij, dat is beter voor Nederland, de burgers en onze economie.
Reinhard Brummelhuis

Links verdient wat mij betreft zeker een kans. Liberaal is mooi, maar we leven nou eenmaal in een maatschappij, waarin vrijheid betrekkelijk is. Er zijn nou eenmaal regels, en die kan je dan beter sociaal invullen. Als het aan de VVD lag liep alles uit de hand, werden alle voorzieningen tot de sociale zekerheid aan toe geprivatiseerd en gaan we terug naar de VOC-tijd die sociaal ernstig tekort schoot, ook leuk voor Balkenende.
Dirk-Jan van Leeuwen, Leiden

Hoe meer we hebben hoe minder we bereid zijn te delen/af te staan.(egocentrisch wereldje) Wat mij betreft een Links kabinet! Als de christenen het niet doen, dan moeten PvdA,groenlinks en SP het maar doen.
E.B. Jager

Dank u. Een linkse regering hebben we al meer gehad. Resultaat je zit altijd in de hoek waar de klappen vallen als gewone burger. Mijn leven lang heb ik,en vele met mij gewerkt. Door spaarzaam te leven heb ik nu na mijn 70e. levensjaar een redelijk leven. De partij van de armoed en vele van hun linkse trawanten zullen dit wel niveleren. Dus een linkse regering, nee danku.
J.A. Jong

Zijn we nou zo naïef met z'n allen? Zijn we de puinhopen van 8 jaar paars vergeten? Vooral de PvdA heeft in die 8 jaar werkelijk alles toegelaten, niets was te dol. De economie draaide op de ICT bubble en de regering heeft dus niets hoeven doen aan beperkingen van uitgaven. De toestroom van buitenlanders was dramatisch hoog.

Denken we nu echt dat dit niets kost?? Zetten we nu de deur weer open voor iedereen? Onze kosten voor huisvesting, zorg, energie en noem maar blijven maar stijgen. Als het aan de linkse ligt wordt de energie nog eens een keer zo duur. Let wel, inmiddels is energie bij ons in Nederland een eerste levensbehoefte geworden. Kortom geen links kabinet maar laat Balkenende maar afmaken wat ie gestart is. Mijn zegen heeft ie.
Berry Wilkens

Een geheel linkse coalitie lijkt me niet fantastisch. Er moet wel een gezond evenwicht zijn in het regeringsbeleid. Een combi van CDA en PVDA eventueel aangevuld met de ChristenUnie zou wel fantastisch zijn. Het CDA mag dan de minister van financiën leveren, maar kan gelijk ook aan het sociale gezicht werken. Dat is het pijnpunt van dit kabinet. Er moest bezuinigd worden, maar de zwakkeren in de samenleving zijn absoluut vergeten. En de opmerking dat CDA en PVDA niet tot elkaar kunnen komen, ach als er geen combi met de VVD mogelijk is, dan zit het CDA morgen met de PVDA aan de tafel. Het CDA is namelijk zo machtsbelust dat ze hun standpunten zo opschuiven.
Willem van Braak uit Veenendaal

Nee alsjeblieft geen linkse toestanden meer. Altijd dat gegraai van werkende mensen en van welgestelde ik kots er van. Is het nooit eens genoeg. Wat hebben zij er al die jaren van gemaakt laat iedereen die kan werken eens gaan werken want het woord van jullie moeten dit en dat en maar plukken. Nee werken werken er is altijd wel wat te doen en anders verplichten vrijwillergers bij staan er is genoeg te doen.
L.R.S. te W

Als links zou winnen is het weer het zelfde als voor die tijd. Helemaal niks. Geld in de zorg steken is weer weg gegooid geld Honderden directeuren en managers zitten thuis met grote wachtgelden die de linkse partijen hun in de schoenen hebben gelegd. Jan Marijnissen is bezig al wat is groot was in Oss te laten verdwijnen. Zij voeren asociaal beleid, de armen worden door hun beleid alleen maar armer. Duizenden arbeids plaatsen zijn weer verloren gegaan in 2006 door de Stakende SP. Ziekenhuis Desso. Zwanenberg Thomas & drijver Philips lichting Winkeliers enz. Praten we nog niet leegstaande winkelpanden. Maar ik heb vertrouwen in de meeste stemmers die het programma aanbod goed zullen doornemen en dan hun keuze maken. Achter de schermen is Jan Marijnissen niet zo lekkere vent zoals hij nu door de vrouwen wordt betiteld. Misschien kunt u eens achter die schermen gaan kijken.
P. Reijs

Ja Zeker! Inderdaad een linkse coalitie zou fantastisch zijn Het wordt tijd dat Nederland weer socialer wordt. De kloof tussen arm en rijk is door cda/vvd gegroeid hogere ziektekosten voor de mensen met de dunste portemonnees, mensen die naar de voedselbanken moeten. En eindelijk een eind aan het beleid van Balkenende en Verdonk met betrekking tot de asiel en integratiebeleid. Eindelijk een Generaal Pardon!!
Anno Boer

Een "fantastisch mogelijkheid" dat we Dhr. W. Bos en z'n linkse vrienden niet aan de benodigde zetels helpen. Want een links kabinet draagt niet bij aan: Het oplossen van het fileprobleem, vermindering van de burocratie (sterker nog, het wordt alleen maar erger met de PvdA) en vermindering van het aantal ambtenaren (het worden er alleen maar meer) En GroenLinks maar denken dat ze het wereldwijde milieu(probleem ?) alleen in ons land op kunnen lossen door de brandstoffen (dus ook gas) 2x zo duur te maken........ Dat iedereen met het OV naar zijn of haar werk moet met bussen en treinen, die niet of nauwelijks op tijd rijden... Dat ze het intergratie probleem oplossen door alle grenzen weer open te stellen... En voor de SP het een schande is dat er mensen zijn die meer verdienen als modaal... Dat alles weer door de staat geregeld moet worden... Dit willen we toch niet?
Harm

Niet meer slaafs achter meneer Bush aan lopen, niet meer ontkennen dat deelname aan de Golfoorlog een grote fout was, hypotheekrenteaftrek voor de topinkomens beperken, absolute prioriteit voor het milieu, geen kernenergie, meer en beter openbaar vervoer, ziektekostenpremie naar draagkracht, geen no-claim meer, meer investeren in achterstandswijken en onderwijs en... géén marktwerking in de zorg(!!).

Dít zijn voorwaarden die voor mij de leefkwaliteit in een land bepalen. Een socialer en milieuvriendelijker Nederland waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. Dit is waar ik van droom! Dit vind ik bij een linkse coalitie. Dus ja, ik zou het fantastisch vinden!
Emiel R.

Ik sta volkomen achter deze stelling. We hebben nu jaren lang aan gerommeld met partijen die eigenlijk niet bij elkaar pasten, elkaar probeerden onder druk te zetten om aan het regeringsbesluit te voldoen. Het is een tijd geweest van veel veranderingen met vertrekkende ministers die gewoonweg hun werk niet konden doen waarvoor zij eigenlijk aangesteld waren.

Een geheel linkse coalitie is iets dat niet vaak voorgekomen is. Dus waarom niet eens proberen. Alle coalities zijn een soort gok of het zal werken. Belangrijk is wel dat er een zeer goede minister van financiën komt, zodat de linksen inderdaad niet op hol slaan en teveel gaan uitgeven om de narigheid van de laatste jaren en de veroorzaakte armoe voor vele mensen te verbeteren.

Alles kan niet op een dag gebeuren en ook niet in een jaar. Ik hoop dat men dat begrijpt en dat de coalitie zich daar ook aan zal houden.
Marianne Albers

Leuk idee, zo'n 'linkse coalitie'.Maar ik denk dat er dan nog een letter af moet om aan te geven waar het naar toe gaat. De 'S' uit linkse zal dan snel verdwijnen, en dan wordt het een 'linke coalitie'. De bekende argumenten als "dan even wat geld erbij en daarna weer bezuinigen" onderschrijf ik, maar zojuist las ik ook een nieuwe.

"Dan kunnen ze laten zien dat er eindelijk wel wat gebeurd" en "Solidariteit creëert tevredenheid". Als je het over tegenstellingen in een zin hebt, ga je gang. Dames en heren die nog wakker aan het worden zijn: Ook een linkse coalitie zal geen "solidariteit kunnen bevorderen". Solidariteit kan niet door politieke steun gestuurd worden, dat doen we zelf. Net als "individualisering". Wat mij betreft dus duidelijk geen linkse coalitie.
Maarten Jongejan

Dat wordt dan na vier jaar losbolligheid weer twintig jaar bezuinigen. Ik vraag mij af wie daar dan weer de dupe van wordt? In ieder geval een groot gedeelte van de linkse kiezers zelf!
Hans Wijnhof

Een linkse coalitie leidt tot smijten met geld. Leuk op korte termijn maar we zadelen onze kinderen weer op met een torenhoog financieringstekort. Joop den Uyl heeft in het verleden dat ook gedaan en dat heeft op de lange termijn veel banen gekost. Onze arbeid werd te duur, dus minder export, minder productie,minder banen.
D.G.Klaverdijk

Zijn we bijna uit de financiele dip, zal PvdA en kornuiten dit in 4 jaar weer verknallen. Dus een duidelijke nee tegen een linkse coalitie.
Jan Pieter Wiepkema

Inderdaad een linkse coalitie zou fantastisch zijn! Tegengas tegen CDA, want als het CDA de grootste wordt komt het toch niet goed tussen CDA en PvdA, want er is ontzettend veel onwil vanuit het CDA met name Verhagen heeft volgens mij een persoonlijke vete uit te vechten met Bos. Wat dat betreft zou hij wel wat aan zijn normen en waarden mogen doen.

Ook Balkenende heeft de mond vol, maar het laten zien is wat anders. Links, solidair en minder economische groei, maar wel een prettig land om in te wonen. Solidariteit tussen mensen creeert namelijk ook tevredenheid en in feite zijn wij een rijk land. Alleen de verdeling he. Rijker hoeft niet socialer wel!!!!
Christine de Klerk

Op zich geen gek idee als daar de staatskas maar niet de dupe van wordt. Eeen beetje socialer mag wel.
V. Snijders

Ik vind het een heel goed idee, dan komt er eindelijk weer een beetje gerechtigheid in ons land. De laatste paar jaren moeten de minima en middenmoot alles financieren. De rijken blijven buiten schot, voor de ouderen moet Nederland ook weer een normaal land worden. Onderwijs krijgt dan ook weer de nodige aandacht.
Nazima Piroe

Een puur linkse regering hebben wij in dit land nog nooit gehad. In de regering Den Uijl in 1973 zaten toen nog 2 christen democratische partijen, te weten: AR + KVP. Ik denk dat een regering van PvdA, SP en Groen Links wel eens een keer goed zou zijn voor dit land.Dan kunnen ze een keer laten zien dat er dan werkelijk iets verandert. Aan mij zal het niet liggen, maar ik denk als het zover mocht komen, dat Wouter Bos dan terugkrabbelt.
Adrie

Dat zou de ondergang van Nederland betekenen!
Wilco Kodde

Erg genoeg dat de linkse luchtballonnen telkens weer opgelaten worden. Nog erger als ze werkelijkheid dreigen te worden.
Vincent Zandvliet

Ja! Het wordt tijd dat Nederland weer socialer wordt. Dit land moet zich schamen voor de voedselbanken, het toenemende aantal dak- en thuislozen, de groeiende armoe, de hoge ziektekosten voor de mensen met de dunste portemonnees enzovoort. De kloof tussen arm en rijk is onder het CDA/VVD-kabinet veel te groot geworden met als gevolg intolerantie en een íeder-voor-zich-cultuur, met alle narigheden die daarbij horen. Te denken valt dan aan de groei van het extremisme. Zoiets ontstaat uit pure onvrede.
Martie

Een geweldig goed plan! Wordt het geld tenminste goed verdeeld! En er hoef niks extra bezuinigd te worden, zoals ik bij ander reacties las, het geld wordt alleen maar beter(anders) verdeeld. Bijv. Meer naar de zorg en het milieu,minder naar defensie en burokratie. Alles eerlijk naar draagkracht verdelen en niet de `ik een beetje meer dan jij`mentaliteit.
Jolanda

Ja, erg leuk. Gaan we weer potverteren tot we de 800.000 werklozen weer bereikt hebben. Als we weer aan de grond zitten laten we CDA en VVD na 4 jaar weer gaan sparen enz. enz. Bos premier??? Zie je'm staan naast Merkel en Blair, deze onbetrouwbare puber?
A. Gouman

Liever niet, ik ben voor het midden, maar het is niet anders, w.bos moet zich niet in de hoek laten drijven en duidelijker,resoluter en meer strijdbaar, doch toch beschaafd en intelligent harde issues aanpakken. Anders vrees ik het ergste.
E.C.M. Winkel

Zelfs internationaal zijn de onderzoekers het er over eens (lees FD hedenochtend). Het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren zal voor langdurige stabiele economische groei gaan zorgen. Dit in tegenstelling tot bij een aantal van onze buurlanden. Laten we deze goede dingen onder ogen zien. Overigens valt mij op dat velen van Linkse coalitie een socialer Nederland verwachten. Echter, de manier waarop dit door links zal gebeuren (meer geld erbij) zal op langere termijn juist weer “niet sociale” maatregelen vereisen. Maar ja, dan zitten ze vast weer in de oppositie!! Kortom: langdurig sociaal kan alleen door consistent door te gaan met het huidige beleid en natuurlijk mogen de zwakkeren onder ons daar dan ook iets meer profiteren van de vruchten die we daar van gaan plukken.
Patricia Veltman

Een linkse coalitie? Leuk idee, maar wat gaat er dan weer allemaal veranderen? Er zit gewoon geen visie voor de toekomst in de linkse coalitie. In de jaren dat ik in een linkse gemeente in Amsterdam woon, is de kloof tussen Nederlanders er alleen maar groter op geworden, ondanks mijn eigen inspanningen en die van vele mensen. Het gevecht voor intergratie is een gevecht van eenlingen en niet van de grote massa, ondanks de mooie woorden van links. Als het puntje bij paaltje komt, kijken de lijsttrekkers toch naar waar ze het meeste electoraat vandaan kunnen halen. Daarom kies ik voor een partij die niet links, nog rechts is, en zich niet bij voorbaat overgeeft aan een coalitie, een partij met visie, op medemens, milieu en armoedebestrijding, de ChristenUnie dus.
Alwin ten Have, Amsterdam

Ook ik zou blij zijn als er weer een wat progressievere wind door Nederland zou blazen, dus ja, graag een linkse coalitie.
Frankje

Een linkse coalitie, oogt als een verademing, maar zou in 'no time' de samenleving, al dan niet solidair, de adem benemen. 'Potverteren' op de 'Bak ellende' die de huidige Regering achterlaat lijkt aantrekkelijk. Lasten verdelen naar rato, was al een idee van de helaas overleden VVD Minister van binnenlandse zaken, Rietkerk. Maar we weten allemaal: 'Linksom of rechtsom, we worden 'genaaid'. Niemand, noch Links noch rechts is gebaat bij een coalitie die compromisloos wil regeren.
Rijk Banis

Een linkse regering betekent dat de SP mee regert, dat zou uniek zijn. Uniek vanwege het feit dat de SP nog nooit heeft mee geregeerd. en dat is spannend: wat zal de SP kunnen gaan betekenen voor nederland? volgens mij heel veel: kleinschaligheid m.b.t de politie, zorgsector en andere overheidsinstellingen: verder eerlijkere verdeling zodat rijk en arm minder ver uit elkaar staan. Utopie?
Jeroen Allart