Bij de vorige verkiezingen werd de grap gemaakt dat soap en politiek niet ver verwijderd waren. En zoals het vaak gebeurt zit er in elke grap een klein deel van een grap in. De rest is een ware understatement, want we hebben met Idols-verkiezingen te maken: de übersoap.

Imago expert Henk Jan Smits schuift weer aan om ons te vertellen welke richting je met je ogen moet draaien om een seconde onzekerheid te communiceren; hoe lang je de katheder moest vasthouden om door de mand te vallen en andere nuttige zaken om onze stemkeuze te bepalen. Très openhartige blogs moeten duizenden hartsvrienden op Hyves overhalen tot een stemkeuze.

In bed met Viva

En zo eet men elke ochtend beschuit met Rutte die half slapend in de lens zijn dag doorneemt. Of we zien hem weergaloos Mozart spelen bij Rosenmöller of over zijn passie voor dictaturen vertellen aan een soapster die hem interviewt over denkbeeldige visie op ontwikkelingssamenwerking bij zijn partij. Of, en dit spant de kroon, hij ligt in bed met de VIVA. Is het geen schatje in een badjas? De VIVA gaat nu zeker VVD stemmen! (Sms 001 voor Rutte, 50 cent per bericht)

Tippelen

Zelfs de SP laat Marijnissen bij Jensen zitten! Hoe principieel! En dan beweren dat naar de hoeren gaan een taboe is in Nederland? Tippelen voor extra zendtijd valt in de smaak. Want zelfs JP laat zich een relaxte gozer noemen door Ali B. Hoe progressief! Van Ali B natuurlijk.

En Femke gaat de oorlog van de campagne winnen gehuld in couture. Wedden dat het eerlijke pakjes zijn van milieuvriendelijk katoen en zonder vlekken van de kinderhandjes? En ook nog door een allochtone couturier gemaakt. Echt Groen Links.

De Idols-aflevering van de mens achter de politicus is een kijkcijferkanon. De politicus achter de mens lijkt niet meer. Misschien kan Peter R de Vries de misdaad oplossen.