Hallo Arend-Jan,

Dank voor je uitgebreide college. Mijn Afghanistan-standpunt is overigens een persoonlijk standpunt, dus mocht het zo zijn dat ik door mijn eigen partij van de lijst geduwd word, dan vind ik jou aan mijn zijde, want dan word ik aangevallen.

Die laatste opmerking uit je vorige brief is inderdaad een goede. Hij is wel een beetje op het randje, een echte overhaalopmerking.

Steegjesargument

Al Qaeda viel het "verwerpelijke westen" aan, en niet één persoon. Daar vielen duizenden doden bij, dat waren wel degelijk personen, maar het doel van terroristen is altijd het systeem.

Het steegjesargument maakt een enorm complex probleem tot een zeer basaal iets. Als wij daar samen lopen, en jij wordt in elkaar geslagen door een vader van een omgekomen soldaat in Irak, natuurlijk bescherm ik jou dan. Maar als diezelfde vader in een debat met jou je ter verantwoording roept over Irak, dan zal ik nooit op voorhand jouw kant kiezen, omdat het zo'n ingewikkeld vraagstuk is.

Dat kun je niet te lijf gaan met argumenten als: Ja maar, jij wilt toch ook dat Muhammed Bijloh in Mosul zijn scherpe columnpjes kan schrijven? Dat is een argument waar geen weerwoord tegen bestaat, natuurlijk wil ik dat.

Militair geweld

Je kunt stellen: elk land dat niet in vrijheid kan leven verdient onze steun, en of die van politieke of diplomatieke aard is, dat bepaalt de situatie. Hee, ik lijk wel een politicus. We moeten daar zeker nog eens live over doorpraten, dat kan een interessant debat opleveren. Voor zowel Rechts als Links.

Ik ben absoluut niet gespeend van zelfkritiek, Links heeft een groot probleem als het gaat om het inzetten van militair geweld tegen militair geweld.

Soms wou ik dat ik gewoon Rechts kon zijn, dat zou een hoop gedoe schelen. Want ik denk altijd, als ik aan Amerika en Irak denk: waarom wist het Witte Huis zo goed dat er massavernietigingswapens waren? Daar had Amerika zelf de grondstoffen voor geleverd, de bonnetjes lagen nog in een la van het dressoir van de president.

Bende

Chemische wapens, verboden door de conventie van Geneve, mogen door niemand aan niemand worden geleverd. Ook Amerika maakt er een zootje van in de wereld, ook Frankrijk, Franse soldaten vochten in de eerste Golfoorlog tegen Irakezen uitgerust met Franse wapens. We maken er met zijn alleen een bende van, ook het vrijheidslievende Westen, laten we daar eens aan gaan werken.

Europese Grondwet

Zo! Zullen we nu toch maar eindelijk eens iets anders gaan behandelen? De Europese grondwet, bijvoorbeeld. Wij waren voor, jullie ook, dus daar hoeven we geen maildegens over te kruisen. Het is oorverdovend stil geworden na dat afschuwelijke referendum, dat van alle kanten misbruikt is. Daar gebruikte men overigens ook van die simplificerende argumenten als: U bent toch ook tegen de bio-industrie, stem dan tegen de Europese grondwet.

Bio-industrie

Als iedereen die tegen Europa heeft gestemd vanaf die dag nooit meer vlees zou kopen afkomstig van de bio-industrie, dan zou de bio-industrie nu niet meer bestaan. Ook de voorstanders hebben zich verslikt in dat referendum, door de oorlog en de concentratiekampen van stal te halen. Hupsa, waar die oorlog al niet goed voor is.

Maar wat nu? Waar blijft het thema Europa? Ik hoorde het Femke Halsema tijdens onze verkiezingstour noemen in haar speech, anderen proberen het af en toe op de agenda te krijgen, maar het wordt volledig ondergesneeuwd door... ja, door wat eigenlijk, door niets.

Paarden

Het lijkt wel of naarmate Europa dichterbij komt iedereen hier op een heel klein kluitje gaat zitten en wanhopig het Wilhelmus aanheft. Het lijkt op het beeld van die paarden gisteren op een ondergelopen weiland in Friesland.

We zijn hier allemaal zo bangig. Waarom? Onze economie is zo open, die bestaat bij de gratie van Europa. We moeten toch eens af van dat rare, nieuwe nationalisme. Van die VOC-mentaliteit, dat ferme jongens stoere knapengevoel, die trots op Nederland. We zijn Europeanen. Altijd als ik mensen die de Nederlandse identiteit zo hoog in het vaandel hebben staan vraag wat die identiteit is, valt er een stilte.

Zullen we Nederland bij Duitsland voegen? Dan worden we het grootste Bundesland en is onze invloed in Europa stukken groter dan nu. Wat denk je daarvan?

Groet, tot gauw, Vincent.

PS en hoe moet dat met Rita en Rutte? Ik stem Rutta, is dat wat?

Vincent Bijlo is cabaretier en schrijver. Hij staat op nummer 29 van de kandidatenlijst voor GroenLinks